Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι προσφορών των συμμετεχόντων στην πρώτη δημοπρασία για τις ταρίφες αποθήκευσης ενέργειας.
Η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και στις 3 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι μειοδότες. Από τις 3 μέχρι τις 10 Αυγούστου θα δοθεί χρόνος για ενστάσεις, με σκοπό η οριστική των επιλέξιμων έργων να ανακοινωθεί έως τις 10 Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ανήλθαν σε 89 οι συμμετέχοντες, που κατέθεσαν εγγυητική μέχρι χθες το μεσημέρι, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.
Κάτω από τα 100.000 ευρώ/MWh/έτος
Ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών αναμένεται να πιέσει τις προσφορές και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθούν κάτω από τα 100.000 ευρώ/MWh/έτος, όταν το όριο που είχε τεθεί από την προκήρυξη ήταν να είναι κάτω από τα 115.000 ευρώ/ MWh/έτος.
Η πρώτη δημοπρασία αφορά 400 MW για αποθήκευση ενέργειας, ενώ οι 89 αιτήσεις αντιστοιχούν σε 3,2 GW, ενώ συμμετείχαν με έργα τους όλοι οι ισχυροί εγχώριοι «παίκτες» όπως η ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Intrakat, αλλά και πολυεθνικές της αγοράς ενέργειας και επενδυτικά funds.
Μετά την πρώτη αυτή δημοπρασία, που αφορά έργα που θα λειτουργήσουν το 2025, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο φέτος.
Οι επόμενες δημοπρασίες
Η συνολική δημοπρατούμενη, ισχύς μέσω τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, ανέρχεται σε 1.000 MW (μεγαβάτ). Μετά την πρώτη δημοπρασία για τα 400 MW, θα ακολουθήσει η δεύτερη για 300 MW εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η τρίτη για 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του 2023 η οποία θα αφορά μόνο έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Στις δύο πρώτες δημοπρασίες μπορούν να συμμετάσχουν έργα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανά τη χώρα, πλην της Κρήτης.
Σε ό,τι αφορά τους όρους συμμετοχής στη δημοπρασία, τα έργα που θα μπορούν να συμμετάσχουν δε θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 100 MW, ενώ επιπλέον για να μην μονοπωληθεί ο διαγωνισμός από μεγάλα έργα θα προκριθούν τουλάχιστον 9 αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης και θα είναι διεσπαρμένες γεωγραφικά.
Σημειώνεται ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση, καθώς εξισορροπεί τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και επιτρέπει την περαιτέρω διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος.
Και το νέο ΕΣΕΚ επισημαίνει την ανάγκη για να δοθεί περισσότερος χώρος στα έργα αποθήκευσης, και γι αυτό αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να ανεβάσει το στόχο για τα έργα αποθήκευσης στα 6-7 GW μέχρι το 2030.
Αναδημοσίευση από imerisia.gr