Ποια είναι και που απευθύνονται τα τρία νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας – ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

You are currently viewing Ποια είναι και που απευθύνονται τα τρία νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας – ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

Με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ, έρχονται τα προγράμματα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και η «Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες»

Τρία νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, ενεργοποιούνται σύντομα. Με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, τα προγράμματα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και η «Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες» θα είναι σύντομα στη διάθεσή των άμεσα ενδιαφερομένων, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.

Ιδού και μια πρώτη γεύση από τα προγράμματα που αναμένονται να ενεργοποιηθούν. Διαλέγετε …και παίρνετε, αν φυσικά οι σχετικές διαδικασίες δεν σας δημιουργούν έξτρα άγχος και τρεξίματα.

Έργα ενεργειακής απόδοσης για μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις και εξοπλισμός για πολύ μικρές

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα περιλαμβάνει το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ. Ο οδηγός του προγράμματος έχει προδημοσιευτεί, είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του Εξοικονομώ, περιλαμβάνονται τα έργα για τις ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα και δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και για εγκατάσταση εξοπλισμού για ενεργειακή εξοικονόμηση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από τον προϋπολογισμό των 200 εκατ. ευρώ, τα 100 εκατ. θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 100 εκατ. προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Επιδοτήσεις για αντικατάσταση του παλαιού ενεργοβόρου ηλεκτρικού εξοπλισμού

Το πρόγραμμα εγκατάστασης αποδοτικού ενεργειακού εξοπλισμού «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» έχει συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για την αντικατάσταση του παλαιού τους ενεργοβόρου ηλεκτρικού εξοπλισμού. Συμπληρωματικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω των πρωτοβουλιών για την αντικατάσταση των εξοπλισμών θέρμανσης και ψύξης σε επιχειρήσεις, καθώς και για την ανακύκλωση παλαιών συσκευών, μέσα από συστηματικές προσεγγίσεις εναλλακτικής διαχείρισης, με την συνδρομή πιστοποιημένων οργανισμών.

Φωτοβολταϊκά με μπαταρία στη βιομηχανία για μείωση 35% της κατανάλωσης από το δίκτυο

Το πρόγραμμα «Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες», ύψους 160 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μετά από πολλές προαναγγελίες και ο στόχος είναι κάθε ωφελούμενη επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%. Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι προγράμματα που ήδη τρέχουν με ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις είναι το «Φορτίζω Παντού», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν έως και σε ποσοστό 70% ιδιωτικοί φορείς μεταξύ των οποίων πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επίσης, τρέχει το πρόγραμμα «Produce Green», το οποίο στοχεύει στη χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων, βιομηχανικών μονάδων παραγωγής για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης οικονομίας και αφετέρου στην χρηματοδότηση της εφαρμογής τεχνολογιών δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα, οι οποίες θεωρούνται εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την επιλογή βιομηχανικών μονάδων.

Τέλος, με ενδιαφέρον για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με ιδιόκτητα κυρίως κτίρια, τρέχει και το πρόγραμμα «Smart Readiness», που προσφέρει vouchers για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.