Σε αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων που μπορούν να περιορίσουν, ως έναν βαθμό ασφαλώς, τις συνέπειες από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αερίου, ξεκινάμε από σήμερα έναν ανοικτό κύκλο διαλόγου και επικοινωνίας μαζί σας με βασικό θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τους λογαριασμούς των τελευταίων μηνών τους πήραμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις-μεταποίηση και δυστυχώς είναι …εφιαλτικοί. Τεράστιο και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από 300 έως 600 κιλοβατώρες το μήνα) που αφορούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις και κάποια νοικοκυριά, τεράστιο και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Η κρατική στήριξη δεν είναι η λύση
Η κρατική στήριξη, ευπρόσδεκτη ως μοναδικό εφόδιο κατά των αυξήσεων του ρεύματος ιδιαίτερα για τις μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά ακόμα και αν συνεχιστεί σίγουρα δεν επαρκεί και σίγουρα δεν θα παρέχεται εσαεί. Επιπλέον, παρόλο που η συγκυρία καθιστά την επιδότηση αναγκαία, εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος, το ίδιο το κράτος, καλύπτοντας μέρος της τιμής, να παρατείνει το πρόβλημα των υψηλών τιμών αφού παρεμβαίνει στη μείωση της ζήτησης. Και τελικά να γυρίσουν οι επιδοτήσεις σε μπούμερανγκ με χρήματα που εκ νέου θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή…
Ακολουθώντας τη γραμμή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς ως πολίτες και ποια άλλα όπλα να χρησιμοποιήσουμε, εκτός φυσικά από το να αρχίσουμε να αφήνουμε προς το παρόν τουλάχιστον…απλήρωτους τους λογαριασμούς μας; Να ακολουθήσουμε τη γραμμή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία, ο μόνος εναλλακτικός τρόπος με άμεσο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι απλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Βέβαια, μιλώντας για ένα νοικοκυριό ή μια μικρή επιχείρηση, ούτε αυτά είναι τόσο εύκολα, καθώς συνδέονται συχνά με έκτακτες δαπάνες, που μπορεί να μην είναι σε θέση να τις υλοποιήσει.
Από «σπάταλοι» σε μετρημένους καταναλωτές
Γι΄αυτό και σήμερα σας υπενθυμίζουμε την πιο εύκολη και με μηδενικό κόστος λύση: Την μετατροπή του προφίλ μας από «σπάταλους» σε μετρημένους καταναλωτές. Ιδού και οι πιο συνηθισμένοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι σας:
- Απενεργοποιήστε λοιπόν τις ηλεκτρικές συσκευές (κι εκείνον τον δεύτερο παλιό υπολογιστή που παρότι υποβαθμίστηκε σε ρόλο back-up παραμένει ανοικτός σε μια ξεχασμένη γωνία του γραφείου σας) και κλείνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε. Χρησιμοποιήσετε λιγότερες συσκευές υψηλής κατανάλωσης, δεν πειράζει ας πλύνουμε και κανένα πιάτο με το χέρι! Κι αυτή τη τηλεόραση! Είναι βέβαια το καλύτερο υπνωτικό, αλλά μετρήσατε ποτέ, πόσες ώρες παραμένει ανοικτή αφότου σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ;
- Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες σας. Μια χαρά είναι τα led, όπως επίσης και οι λαμπτήρες αλογόνου, και φθορισμού (CFL). Σκεφτείτε ότι χρησιμοποιούν οπουδήποτε από 25-80 τοις εκατό(!) λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και διαρκούν 3 έως 25 φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.
- Εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη ώστε να απενεργοποιεί αυτόματα ή να μειώνει τη θέρμανση και την ψύξη του δωματίου σας. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε ολικά το σύστημα εξαερισμού και θέρμανσης του σπιτιού σας.
- Κατά μέσο όρο, οι ηλεκτρικές συσκευές είναι υπεύθυνες για περίπου το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Προτιμήστε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές ας είναι πιο ακριβές. Το κόστος λειτουργίας τους είναι συχνά 9-25% χαμηλότερο από τα συμβατικά μοντέλα.
- Αγοράστε έναν ενεργειακά αποδοτικό θερμοσίφωνα, χρησιμοποιήσετε λιγότερο ζεστό νερό, απενεργοποιήσετε τον θερμοστάτη στον θερμοσίφωνα σας ή να μονώσετε τον θερμοσίφωνα και το σύστημα των σωλήνων σας.
Από τα μικρά ξεκινούν και τα μεγάλα
- Για να αποφύγετε την απώλεια θερμότητας μέσω των παραθύρων, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παλιά παράθυρα του σπιτιού σας, με μοντέρνα κουφώματα που είναι ικανά να συγκρατήσουν τη θερμοκρασία στο δωμάτιό σας. Θυμηθείτε ότι μπορεί να επιβαρύνουν κατά 10-25% το συνολικό λογαριασμό θέρμανσής σας.
Mπορεί να σκεφτείτε, ότι τα παραπάνω είναι πολύ απλά και μικρά. Κι όμως από τα απλά ξεκινούν συχνά και τα μεγάλα. Άλλωστε, στα επόμενα άρθρα μας θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τα πιο σημαντικά, όπως τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τις Ενεργειακές Κοινότητες και γενικά τις μικρές αλλά και μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην Εξοικονόμηση και να φέρουν την Πράσινη Ενέργεια πιο κοντά μας.