Αναπτυξιακό Forum: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα (29 Ιανουαρίου 2019)

You are currently viewing Αναπτυξιακό Forum: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα (29 Ιανουαρίου 2019)

Το αναπτυξιακό forum της πρωτοβουλίας AEnergy παρουσίασε τις δράσεις για την Εξοικονόμηση ενέργειας, την Βιομηχανία και την Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ. Με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50% προκηρύχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι πρώτες δυο εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικότερα.

Ειδικότερα θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση. Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες, περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης / θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες Ενεργειακών Συμβούλων / Ελέγχων / Επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης.

Τις νέες αυτές δράσεις, παρουσίασαν με την ευκαιρία του επενδυτικού φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα», η κα Γιάννα Νίκου, Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας και ο κ. Γεώργιος Μάρκου, Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μ. Βερροιόπουλου. Επειδή όμως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Νίκου, οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική βιομηχανία εκτιμώνται σε δεκάδες δις. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και οι τράπεζες προετοιμάζουν συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και άλλων πηγών, ακόμα-ακόμα και αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.

Ήδη, όπως ανέφερε η κα Μαβίκα Ηλιού, Διευθύντρια Green Banking & Αναπτυξιακών προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.

Ειδική εξάλλου αναφορά έγινε και στο επίσης επίκαιρο θέμα των ενεργειακών ελέγχων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο υποχρεωτικά σε περίπου 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες: Η κα. Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδας, του ΥΠΕΝ, παρουσίασε τα συμπεράσματα από τους πρώτους 200 περίπου ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταναλισκόμενη ενέργεια.

Τι είπαν Σκρέκας και Μανιάτης

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από πλευράς κομμάτων: ο κ. Κώστας Σκρέκας, υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ – πρώην υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα σε πρόσφατη μελέτη της PWC σύμφωνα με την οποία, η ελληνική βιομηχανία αγοράζει πολύ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρότεινε τη μείωση των φόρων που την επιβαρύνουν, όπως επίσης τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης – πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέμεινε ιδιαίτερα στην επίσπευση της απορρόφησης των διατιθέμενων για την εξοικονόμηση ενέργειας πόρων του ΣΕΣ-ΕΣΠΑ για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι.

Το επιχειρηματικό αίτημα για επενδυτικά κίνητρα

Από τη δική τους πλευρά, οι σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς που υποστήριξαν το συνέδριο (οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ ΑΕnergy με την επιστημονική συνεργασία του ΚΑΠΕ), ζήτησαν από την Πολιτεία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας:

Η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα του Συνδέσμου, το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, μετά την έλλειψη ρευστότητας. Συνεκτιμώντας στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία έχει περιθώριο βελτίωσης από 10 – 50%, ο ΠΣΕ είναι ανοικτός στην αξιοποίηση σχετικών κινήτρων τα οποία θεωρεί όχι απλώς χρήσιμα αλλά και αναγκαία, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η κα Σακελλαρίδη, επεσήμανε επίσης, ότι η ενέργεια, αποτελώντας το 28% του εξωτερικού εμπορίου, συνετέλεσε στην εκτόξευση των εξαγωγών το 2018 σε ύψος άνω των 30 δις ευρώ. Για να προσθέσει, ότι το εξωτερικό εμπόριο ενεργειακών προϊόντων ξεπερνάει τα 21 δις ευρώ ετησίως, αν και ο ενεργειακός κλάδος και τα καύσιμα βαραίνουν σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο με περίπου 3,2 δις ευρώ.

Τι είπαν οι Επιχειρηματικοί Φορείς

Ο κ. Ν. Ροδόπουλος, εκπροσωπώντας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, αλλά και την Ελληνική Εταιρεία Logistics στην οποία είναι πρόεδρος, πρότεινε τη δημιουργία βιώσιμων σχεδίων για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον τομέα των city logistics και την εξειδίκευση των παρεχόμενων κινήτρων για την «πράσινη» εφοδιαστική αλυσίδα, υπενθυμίζοντας ότι το 16% της επιβάρυνσης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, προέρχεται από τις μεταφορές.

Στην έμφαση που δίνουν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα στάδια παραγωγής και προώθησης των προϊόντων τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, επέμεινε η κα Β. Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, ενώ ο κ. Δ. Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία, το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 60% στα λειτουργικά έξοδα των βιομηχανιών-μελών.

ΔΕΗ: Από τα μεγαλύτερα στηρίγματα για την ελληνική βιομηχανία

Από τη δική του πλευρά, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ κ. Γιώργος Ανδριώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι η ΔΕΗ ήταν, είναι και παραμένει διαχρονικά από τα μεγαλύτερα στηρίγματα για την ελληνική βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται και από το ελάχιστο μερίδιο που έχουν οι άλλοι πάροχοι ενέργειας στην υψηλή τάση – δηλαδή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος σε σχέση με την εντατική στροφή προς τις ΑΠΕ που υλοποιεί στην παρούσα φάση με επιτυχία η ΔΕΗ, αλλά και για την προοπτική της επιχείρησης συνολικότερα.

Στα «κακά» νέα που αφορούν στον βιομηχανικό τομέα αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά -ΣΠΕΦ, επισημαίνοντας ότι η απόσταση της ενεργειακής του απόδοσης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι πολλαπλάσια. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα ο βιομηχανικός τομέας καταναλώνει 132 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου για κάθε εκατομμύριο ΑΕΠ που παράγει, στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόλις 92 τόνοι. Δηλαδή η ελληνική βιομηχανία καταναλώνει 43% περισσότερη ενέργεια για να παράξει την ίδια ποσότητα ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ.

Στο ρόλο του φυσικού αερίου στη μετασχηματιζόμενη αγορά ενέργειας, αλλά και στη συμβολή της συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στην εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρθηκε εκπροσωπώντας την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ο εμπορικός της διευθυντής κ. Α. Τόσιος. Τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, επεσήμανε ο κ. Κ. Αραβώσης, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διοίκησης Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ γενναίες πολιτικές αποφάσεις για μια πιο επιθετική πολιτική ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και των λοιπών ΑΠΕ, ζήτησε ο κ. Σ. Καπέλλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ.

Όταν η ανάγκη γίνεται ευκαιρία

Αθρόες συμμετοχές στο αναπτυξιακό forum
Αθρόες συμμετοχές στο αναπτυξιακό forum

Η προφανής ανάγκη της ελληνικής βιομηχανίας να προβεί στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς για αύξηση της ενεργειακής της απόδοσης επισημάνθηκε ως ευκαιρία από το σύνολο των 40 περίπου διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με δημιουργικές επενδυτικές αλλά και τεχνολογικές προτάσεις:

Η κα Φ. Καραμάνη, στέλεχος του ΚΑΠΕ, παρουσίασε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας προτείνοντας βελτιώσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκπρόσωποι Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Escos). Ανάμεσα τους οι κκ. Ά. Παπαδόπουλος, David Parsons, Ν. Καραγκουλέ, Δ. Κόλλιας, οι οποίοι εξήγησαν πώς λειτουργούν στην πράξη οι λύσεις «Pay as you save», δηλαδή η αποπληρωμή των σχετικών επενδύσεων μέσα από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.

Στην προστιθέμενη αξία των ενεργειακών ελέγχων στη βιομηχανία αναφέρθηκαν ο κ.κ. Σ. Λουϊζίδης, Α. Ευθυμιάδης, Γ. Παντελίδης και Κ. Θεοφύλακτος, ενεργειακοί ελεγκτές, Α. Καλαντζής και Γ. Δημητριάδης της MIRTEC (πρώην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ), Δ Φιλίππου, βιομηχανικό στέλεχος ενώ η κ. Ε. Ρώμα, Policy Analyst, του ΣΕΒ παρουσίασε τις νέες ειδικότητες στο πλαίσιο της γοργά αναπτυσσόμενης ενεργειακής αγοράς.

Τις θεματικές ενότητες συντόνισαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης κ. Γ. Χατζηβασιλειάδης, ο κ. Γ. Αγερίδης, διευθυντής ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ο κ. Γ. Σιδερής, σύμβουλος του φόρουμ ΑΕnergy και η κ. Α. Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος και εμπνευστής της πρωτοβουλίας ΣΔΙΤ Forum. Στο κλείσιμο των εργασιών το συνοπτικό συμπέρασμα ήταν ότι οι μικρές και μεγάλες επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελούν μονόδρομο για τη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στην επιχειρηματικότητα συνολικότερα.

Αναλυτικές πληροφορίες για το αναπτυξιακό forum μπορείτε να δείτε στην σχετική ενότητα του media kit.