Στις αρχές του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο βήμα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους 3, 1 εκ. «έξυπνους μετρητές»
Έξυπνοι μετρητές VS παλιών ρολογιών: Έρχονται πλέον σταδιακά στη ζωή μας με την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης της πρώτης φάσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ. Οι έξυπνοι μετρητές εξοικονομούν ενέργεια στον καταναλωτή, αφού του παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ επιπλέον υποστηρίζουν και την απόκριση της ζήτησης. Ο σχετικός διαγωνισμός που τρέχει για τους «έξυπνους μετρητές», προβλέπεται να επιταχυνθεί στις αρχές του 2024 με την επιλογή τριών από τα προκριθέντα τέσσερα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το project.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για τους «έξυπνους μετρητές», υλοποιήθηκε το μακρινό…2014 για να ναυαγήσει στη συνέχεια κυρίως λόγω προσφυγών και καταγγελιών, ενώ ο τρέχων διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, «κόλλησε» και αυτός σε νομικές εμπλοκές προσφυγών για να απεμπλακεί πολύ πρόσφατα. Ας ελπίσουμε, ότι μετά και την και επίσημη προχθεσινή υπογραφή της χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του έργου από την ΕΤΕπ, το έργο θα καταλήξει και θα εξελιχθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, καθώς αφορά ένα πράγματι σύγχρονο εργαλείο παρακολούθησης της ηλεκτρικής κατανάλωσης, αλλά και εντοπισμού βλαβών.
Η λύση της σταδιακής υλοποίησης
Η πρώτη φάση του έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, περιλαμβάνει την εγκατάσταση 3,1 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών», δηλαδή κάτω από το μισό του συνολικού στόχου του ΔΕΔΔΗΕ που είναι, η εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων μετρητών συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 1,2 δις. ευρώ. Προφανώς, τα χρήματα δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν για το σύνολο του έργου, οπότε επιλέχθηκε η λύση της κατάτμησης του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος ξεκινώντας από έναν σημαντικά μικρότερο αριθμό.
Τα αναλυτικότερα οφέλη για τους καταναλωτές από τους έξυπνους μετρητές σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν ως εξής:
Τα συστήματα θα παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς πελάτες, διευκολύνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας και στηρίζοντας την απόκριση ζήτησης. Επιπλέον, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.
Ειδικότερα θα παρέχεται:
• Η δυνατότητα εξοικονόμησης με αλλαγή προμηθευτή ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας και αξιοποίηση διαφορετικών τιμολογίων ανάλογα με την περίοδο χρήσης.
• Δυνατότητα για συμμετοχή στην αγορά σε μικροπαραγωγούς με αποθήκευση και πώληση ενέργειας και σε καταναλωτές με αμοιβή για μεταφορά τις κατανάλωσης εκτός περιόδων αιχμής.
Οφέλη αναμένονται και για τους προμηθευτές (βελτίωση των ταμειακών ροών, άμεση αποκοπή στις περιπτώσεις που προβλέπεται, όπως για ληξιπρόθεσμες οφειλές, συχνή μέτρηση και έκδοση λογαριασμών με μικρότερους χρόνους πληρωμής, πιο ευέλικτα πακέτα προσφορών, πολυζωνική τιμολόγηση). Τα οφελή για το δίκτυο είναι: Η δυνατότητα να γίονται απομακρυσμένα η καταμέτρηση, οι αποκοπές και οι επανασυνδέσεις αλλά σε πολύ μικρότερο χρόνο, η διαχείριση και επίλυση των βλαβών επίσης απομακρυσμένα και σε πολύ μικρότερο χρόνο, η περαιτέρω μείωση των ρευματοκλοπών, η δυνατότητα συλλογής δεδομένων και από άλλους μετρητές φυσικού αερίου ή νερού, κ.α.
Το δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ προς ΔΕΔΔΗΕ
Για τις ανάγκες του εργου, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Αναστάσιος Μάνος, υπέγραψαν 15ετές δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατομμύρια έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας, το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ «το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης».
Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό – Σταδιακά οι παραδόσεις
Στις αρχές του 2024 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο και καθοριστικό βήμα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους “έξυπνους μετρητές”. Τότε θα επιλεγούν τρία από τα προκριθέντα τέσσερα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το project. Οι τέσσερις υποψήφιοι είναι, η ελληνική Protasis ΑΕ, η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής Itron Spain SLU, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής Elster Rometrics SRL και η σλοβενική Iskraemeco d.d., ενώ η Landis+Gyr έχει αποχωρήσει από τον διαγωνισμό μετά από την απόρριψη και των δύο προσφυγών της στο ΣτΕ και στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Αρχικά, προβλέπεται να παραδοθούν 500.000 μετρητές (μονοφασικοί και τριφασικοί), οι οποίοι θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας. Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως έχει σχεδιάσει έτσι τον διαγωνισμό, ώστε μετά την πρώτη παρτίδα να γίνονται εσωτερικοί υπό-διαγωνισμοί, με τη συμμετοχή των τριών επιλεγέντων, για να πετυχαίνει σταδικά ανταγωνιστικές τιμές.
Σε κάθε περίπτωση και με όλες τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που συνάντησε η έλευση των έξυπνων μετρητών στη χώρα μας, ισχύει πράγματι το «κάθε αχρή και δύσκολη…». Δεν παύει όμως να είναι μια αρχή!!!