Οι τρεις θεματικές ενότητες της «ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 2022» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 στην Αθήνα, εξηγούν γιατί το momentum για τις πράσινες επενδύσεις δεν πρέπει να χαθεί. Μέσα από τις πρακτικές και χρήσιμες για τους άμεσα ενδιαφερόμενους παρουσιάσεις και τοποθετήσεις ειδικών, επιχειρηματικών φορέων, επενδυτών και της Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για οιαδήποτε διλήμματα και ότι η πιο μικρή καθυστέρηση στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πηγών θα στοιχίσει δυσανάλογα πολύ.
Ένα νέο περιβάλλον για τις Πράσινες Επενδύσεις- Στροφή της Αυτοδιοίκησης στις ΑΠΕ
Η Πρώτη Ενότητα (ώρες 10.30 πμ – 12:30 μμ) με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ», περιγράφει το νέο περιβάλλον για τις Πράσινες Επενδύσεις που δημιουργείται λόγω της ενεργειακής κρίσης σε Ευρώπη και Ελλάδα, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Σχέδιο REPowerEU και στη σημασία των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ/φωτοβολταϊκά-εξοικονόμηση ενέργειας.
Επισημαίνει τη στροφή της Αυτοδιοίκησης στις ΑΠΕ και στις Ενεργειακές Κοινότητες για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις τοπικές κοινωνίες και ενσωματώνει την πρωτότυπη υποενότητα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει παρουσίαση χαρακτηριστικών case study προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το έργο ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης, έργο με συνδυασμό ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας του Δήμου Λάρισας κα.
Σημεία προσοχής για την χρηματοδότηση- Φωτοβολταϊκά στις στέγες και ΑΠΕ ζητούν οι επιχειρήσεις
Η Δεύτερη Ενότητα (ώρες 12.30 μμ-13.45 μμ) με τίτλο: «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ –ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ», περιγράφει τις δυνατότητες αξιοποίησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και επενδυτές των χρηματοδοτικών πηγών, προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες και καθυστερήσεις στα επενδυτικά τους σχέδια. Κάτι, που αποτελεί πολυτέλεια, καθώς όπως θα εξηγήσουν οι συμμετέχουσες τράπεζες, όποιες επιχειρηματικές – επενδυτικές δραστηριότητες υλοποιηθούν στο προαναφερθέν ευρωπαϊκό πλαίσιο και ειδικότερα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Τα χρονοδιαγράμματα σε πολλές περιπτώσεις είναι ασφυκτικά. Η ωριμότητα λοιπόν των έργων και η σωστή προετοιμασία είναι καθοριστικοί παράγοντες.
Η Δεύτερη ενότητα, καταγράφει επίσης την ανάγκη των επιχειρήσεων, των μεγαλύτερων, αλλά και των μικρότερων, να αξιοποιήσουν την πράσινη ενέργεια, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να απειλεί λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους ακόμα και τη βιωσιμότητά τους. Ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και η εξοικονόμηση ενέργειας, εκτιμώνται από τους επιχειρηματικούς φορείς ως πλέον αποτελεσματικές λύσεις που πρέπει να προωθηθούν, παρά τα όποια προβλήματα χωρητικότητας του ηλεκτρικού δικτύου.
Αυλαία για την αποθήκευση ενέργειας: Τα επόμενα βήματα, νέες ΑΠΕ και υδρογόνο.
Η Τρίτη Ενότητα (ώρες 13.45 μμ-15.30 μμ) με τίτλο: ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ-ΥΔΡΟΓΟΝΟ
Οι ρυθμίσεις των ειδικότερων ζητημάτων για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Τρίτης Ενότητας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, καθώς οι σχετικές διατάξεις, βρίσκονται αυτές τις μέρες προς ψήφιση στη Βουλή. Οι εμπνευστές των διατάξεων αυτών, θα αναφερθούν στο πρώτο αυτό δημιουργούμενο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας στη χώρα μας και στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Θα υπάρξουν σχετικές τοποθετήσεις από φορείς των ΑΠΕ, τόσο για την αποθήκευση όσο για τις προοπτικές των νέων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως πλωτά φωτοβολταϊκά-υδρογόνο. Τέλος, θα υπάρξουν παρουσιάσεις των πρώτων έργων υδρογόνου στη χώρα μας.
Λίγες σκέψεις κι από μας…
Από το περσινό forum «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» (Ιούλιος 2021), το οποίο με τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ των αρμόδιων φορέων και μεγάλου αριθμού επενδυτών, ανέδειξε σημαντικά θεσμικά θέματα σε σχέση με τη Χρηματοδότηση των Πράσινων Επενδύσεων, την Αποθήκευση Ενέργειας τις τιμές των ΑΠΕ, την προοπτική φωτοβολταϊκών και Ενεργειακών Κοινοτήτων, μεσολάβησε ένας…. αιώνας δραματικών εξελίξεων: Πόλεμος, η συνεχιζόμενη υγειονομική και βέβαια η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Οι οικονομικές αβεβαιότητες που έφερε η ενεργειακή κρίση και όχι μόνον δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για τις «Πράσινες Επενδύσεις».
Μια συνοπτική ματιά στις σήμερα παρεμβάσεις και στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικαιροποιημένου Σχεδίου REPowerEU, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι στην πορεία για την ενεργειακή μετάβαση, δεν θα υπάρξουν ξανά τόσο γενναιόδωρα χρηματοδοτικά μέσα. Ούτε θα υπάρξουν αντίστοιχες ευκαιρίες, προκειμένου να αναπτυχθούν επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία, στον ενεργειακό – περιβαλλοντικό, αλλά επίσης στον παραγωγικό και τεχνολογικό τομέα. Ένα εξαιρετικό momentum.
Φιλικό Ευρωπαϊκό momentum για την Ελλάδα του υψηλού χρέους προς ΑΕΠ
Πιθανότατα δεν θα υπάρξει ξανά και ένα τόσο φιλικό ευρωπαϊκό momentum για την Ελλάδα συνολικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η χώρα μας παραμένει τρίτη σε σειρά χώρα με το υψηλότερο χρέος προς ΑΕΠ στην Ε.Ε. (193,3%) για το 2022, εφαρμόζει την τρίτη πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε., μετά τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, με 3,3% του ΑΕΠ… Κατά τη δική μας ταπεινή άποψη, το momentum δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για οιαδήποτε διλήμματα.
Με τις τράπεζες «ανοικτές»
Όσοι επέζησαν επιχειρηματικά της δεκαετούς κρίσης χρέους και έχοντας περάσει δια «πυρός και σιδήρου», αντιλαμβάνονται τι πραγματικά σημαίνει η χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιτόκιο ύψους μόλις 0,35% (!!!), οι δυνατότητες συνδυασμένης χρηματοδότησης του Αναπτυξιακού Νόμου με άλλα εργαλεία, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) και άλλες πηγές που ενεργοποιούνται αυτήν την περίοδο.
Αντιλαμβάνονται επίσης τι πραγματικά σημαίνει η πόρτα των τραπεζών να είναι ανοιχτή όχι μόνον για «κλασσικά» έργα, αλλά και για έργα καινοτομίας που άλλοτε δεν αντιμετωπίζονταν καν.
Η πρακτική, η πρωτότυπη αλλά και ειλικρινής πληροφόρηση για όσους αναπτύσσουν ήδη, ή ενδιαφέρονται να αναπτύξουν «Πράσινες Επενδύσεις» σε αυτό το νέο τοπίο είναι η δική μας συνεισφορά μέσα από την εφετινή διοργάνωση του Forum «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων 2022». Θα θέλαμε πολύ να την αξιοποιήσετε!