Φωτοβολταϊκά στις στέγες με μπαταρία: Τι είπε για το πρόγραμμα ο Υπουργός ΠΕΝ στο ΕΒΕΠ

You are currently viewing Φωτοβολταϊκά στις στέγες με μπαταρία: Τι είπε για το πρόγραμμα ο Υπουργός ΠΕΝ στο ΕΒΕΠ
Ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υποχρεωτική η μπαταρία στα οικιακά φωτοβολταϊκά με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά

Στην έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, χαιρετίζοντας της πολυπληθούς εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY.

Ενόψει της προδημοσίευσης του οδηγού του προγράμματος, ο κ. Σκρέκας, διευκρίνισε τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και τον τρόπο που θα επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος. Πρόκειται, για περίπου 300.000 συστήματα, από τα οποία το 40% θα αφορά κατοικίες και από 30% αγρότες και επιχειρήσεις. Επομένως, οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότεςστους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Αναφέρθηκε επίσης στην χρήση της μπαταρίας που καθίσταται πλέον υποχρεωτική για τα οικιακά συστήματα με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αντίθετα, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χάρις στην μπαταρία, ο ταυτοχρονισμός θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Σκρέκα.

Έως 7 kW η μέγιστη ισχύς που θα μπορεί να επιδοτηθεί

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 150 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν στην πορεία επιπλέον κεφάλαια. Όσον αφορά τα οικιακά συστήματα (και με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά), επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μέγιστη ισχύς φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 7 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh.Η επιδότηση θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό από το φωτοβολταϊκό.

Επιδότηση 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Όσον αφορά τις οικιακές εφαρμογές, επιδοτήσεις σε φωτοβολταϊκά χωρίς μπαταρίες θα δοθούν μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία προβλέπεται ένα συγκεκριμένο ποσό από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα είναι 60%. Όπως και στους αγρότες, τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering).

Η ύπαρξη ωστόσο της μπαταρίας θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά" που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY όπου ανακοινωθηκε και το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά”, που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το φόρουμ Α ENERGΥ

Τα αγροτικά Φ/B στο ΥΠΕΝ, τα επιχειρηματικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» επίσης τη δράση για την επιδότηση των 90.000 αγροτικών φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 kW, με πλαφόν επιδότησης 40%, ενώ τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειάζεται να συνοδεύονται από μπαταρίες, καθώς θα λειτουργούν μόνον για εποχιακή χρήση.

Από την άλλη πλευρά, το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως θα το διαχειριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW χωρίς μπαταρίες για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με net-metering. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση και για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος με μπαταρίες, για μεσαίες – μεγάλες επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα θα είναι zero – injection, δηλαδή δεν θα εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Ο ρόλος της μπαταρίας

Ο ρόλος της μπαταρίας, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής, ο οποίοςθα εξασφαλίσει επιδότηση μέσω του προγράμματος, αναπτύχθηκαν από στελέχη της αγοράς και ειδικούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα ταυτοχρονισμού στο πλαίσιο χρήσης της μπαταρίας που θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία. Από την άλλη πλευρά δεδομένου ότι η μπαταρία είναι κάτι εντελώς καινούργιο και μάλιστα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, τονίστηκαν και τα πιθανά θέματα που ενδέχεται να προκύψουν και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι κοστίζει και πότε θα αποσβεστεί ένα «μικρό» οικιακό σύστημα

Ο κ. Στέλιος Ψωμάς , Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ, ανέλυσε δύο παραδείγματα εξοικονόμησης που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής, ο οποίος θα εξασφαλίσει επιδότηση μέσω του προγράμματος.

Το πρώτο παράδειγμα, αφορά ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Παρόλο που η επιδότηση θα καλύψει τις πρώτες 3 kWh χωρητικότητας της μπαταρίας, η επιλογή ενός μεγαλύτερου συστήματος είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό.

Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). Την υπόλοιπη δαπάνη, ύψους 6.900 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια, καθώς όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς, για τέτοια μικρά συστήματα η επένδυση φαίνεται να γίνεται αντιοικονομική αν προσφύγει κανείς σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω του επιτοκίου.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 17,2 έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 17.300 ευρώ.

Ο κ. Στέλιος Ψωμάς , Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ
Ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ

Μεγάλο το όφελος και για τις υψηλές καταναλώσεις

Στο σενάριο ενός νοικοκυριού που έχει υψηλές καταναλώσεις,χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας ή έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ετήσια κατανάλωση αγγίζει τις 12.000 kWh. Σε αυτήν την περίπτωση, το νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (7 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (7 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 17.500 ευρώ και η επιδότηση στα 8.750 ευρώ, λαμβάνοντας και πάλι το μέσο προβλεπόμενο ποσοστό στήριξης (50%). Επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 8.750 ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η οικονομία. Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3,5 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 21,5 έτη η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 64.200 ευρώ.

40 ερωτήματα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν περίπου 200 στελέχη της αγοράς, τέθηκαν στους ειδικούς περίπου 40 διευκρινιστικές ερωτήσεις, τόσο επι της εφαρμογής του προγράμματος, όσο και για την σύσταση των ενεργειακών επιχειρηματικών κοινοτήτων το οποίο επίσης αναπτύχθηκε ιδιαίτερα. Την ημερίδα παρακολούθησαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν άμεσα το τρέχον πρόγραμμα εγκατάστασης Φ/Β στη στέγη με μπαταρία, μεταποιητικές, βιομηχανικές, ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις από τον Πειραιά, την Αττική, αλλά και από τις Βιομηχανικές Περιοχές ανά την Ελλάδα, που ενδιαφέρονται να συστήσουν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, κατασκευαστικές εταιρείες, εγκαταστάτες, εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί σύμβουλοι, βιομηχανίες – προμηθευτές εξοπλισμού και μπαταριών, αλλά και απλοί πολίτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη των σπιτιών τους.