Το ακριβό κόστος της μπαταρίας, το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθεί και τα τεχνικά προβλήματα στους υποσταθμούς, προβληματίζουν τις βιομηχανίες
Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι βιομηχανίες για την επιτυχία του προγράμματος «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», εστιάζοντας αφενός στο γεγονός ότι η επιδότηση αφορά αποκλειστικά τα συστήματα με μπαταρία και αφετέρου στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζουν οι τοπικοί υποσταθμοί.
Ιδιαίτερα, εκπρόσωποι βιομηχανιών που είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικές περιοχές ανα την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν επιπλέον σε μεγάλο ποσοστό πρόβλημα κακής ποιότητας ρεύματος, δηλώνουν επιφύλαξη για την επιτυχία του εγχειρήματος, αν προηγουμένως δεν αποκατασταθούν τεχνικά προβλήματα στους τοπικούς υποσταθμούς, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα έστω και με μηδενική έγχυση (zero feed-in). Συνολικότερα όμως, οι βιομηχανίες, παρά το γεγονός ότι είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία, διατυπώνουν επιφυλάξεις και για την αποδοχή των συστημάτων με μπαταρία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «μη σοφή» την απόφαση του ΥΠΕΝ να δοθεί δυνατότητα επιδότησης μόνο στα συστήματα που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης.
Ακριβή και μη ώριμη η τεχνολογία της μπαταρίας
Ένας λόγος είναι το ακριβό αφενός κόστος της μπαταρίας και το γεγονός ότι φθείρεται και σε λίγα χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθε. Ένας δεύτερος λόγος είναι το ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει και κυρίως δεν έχει δώσει απαντήσεις στο τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος/ανάφλεξης. Με τα διεθνή δημοσιεύματα για αρκετά μεγάλη συχνότητα από φωτιές σε μπαταρία λιθίου να πυκνώνουν, ένας σημαντικός αριθμός μηχανικών της βιομηχανίας εκτιμά ότι είναι ακόμα νωρίς για εκτεταμένη χρήση της σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι και το πρόγραμμα «οικιακά φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία» δεν έχει πάει καλά, παρουσιάζει πολύ μέτρια απορρόφηση και ένας από τους λόγους που δεν «περπάτησε» αποδίδεται και στην υποχρωτική επιδότηση συστημάτων με μπαταρία.
Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να δημοσιεύσει τον Οδηγό του προγράμματος εντός του Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 10 χιλιάδες εταιρείες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ. Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο και η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, όπως και ο βαθμός εξοικονόμησης με το φωτοβολταϊκό.