Φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ διεκδικούν οι Δήμοι: Συμπεράσματα Ημέρας Πράσινων Επενδύσεων

You are currently viewing Φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ διεκδικούν οι Δήμοι: Συμπεράσματα Ημέρας Πράσινων Επενδύσεων

Ενεργό συμμετοχή σε ενεργειακή μετάβαση και ΑΠΕ διεκδικούν οι Δήμοι: Τι ειπώθηκε στο
Συνέδριο της Α Energy.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την καθαρή ενέργεια, οι δήμοι διεκδικούν πλέον έναν σημαντικό ρόλο με ενεργό συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση και στις ΑΠΕ.

Με την ευκαιρία του φόρουμ «ΗΜΕΡΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κατέθεσαν χρήσιμες προτάσεις και απόψεις για την εξασφάλιση ανταγωνιστικής ενέργειας μακροπρόθεσμα, όπως επίσης και για την άμεση ανακούφιση ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Για την πολύτιμη συμβολή τους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ευχαριστούμε θερμά τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων – ΣΒΑΠ, το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», την Ένωση Δημάρχων Αττικής, τους Δήμους Κοζάνης και Λαρισαίων, την εταιρεία συμβούλων Energy Profit, τον Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης – ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ, όπως επίσης και την Metaloumin.

Τα συνοπτικά συμπεράσματα του φόρουμ σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, έχουν ως εξής:

Γιατί στρέφονται οι Δήμοι στην καθαρή ενέργεια

Στο πλαίσιο των δυσοίωνων προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε έργα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, κρίνεται ως απόλυτα αναγκαία. Ταυτόχρονα, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων δημοτών στην χρήση φυσικού αερίου, χαρακτηρίζεται ως εσφαλμένη τακτική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Με τις σημερινές τιμές, οι δήμοι δεσμεύουν ολοένα και περισσότερα κονδύλια για να συντηρήσουν ενεργοβόρες υποδομές, μειώνοντας έτσι δραματικά το χώρο για κοινωνικές παροχές και αύξηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Επιπλέον, έχει αυξηθεί η ανάγκη υποστήριξης αδύναμων νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια.

Φθηνή ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό

Στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών που λαμβάνουν οι δήμοι στην κατεύθυνση των πράσινων επενδύσεων, θα πρέπει καταρχάς οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να απεγκλωβιστούν από δογματικές αντιλήψεις. Ταυτόχρονα, όπως επεσήμαναν και εξήγησαν αναλυτικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων – ΣΒΑΠ κ. Γιώργος Κουράσης και ο κ. Παύλος Καμάρας, συντονιστής της ενότητας για την Αυτοδιοίκηση και Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, η Αυτοδιοίκηση αιτείται μεγαλύτερα οφέλη από τις ΑΠΕ, την άμεση ανάπτυξη δικτύων και κυρίως την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, προς αποφυγή αντιδράσεων που δεν συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους για την πράσινη ενέργεια.

Τέλος, προωθεί δράσεις που θα αμβλύνουν την Ενεργειακή Φτώχεια κυρίως σε επίπεδο Μικρομεσαίων Δήμων στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής Δικτύου Πόλων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ».

Τι ξοδεύουν οι Δήμοι για ενέργεια – Ενεργειακός συμψηφισμός, μείωση ενεργειακής κατανάλωσης τα μεγάλα ζητούμενα

Τι ξοδεύουν όμως οι Δήμοι για ενέργεια; Και ποια τα κατεπείγοντα θέματα; Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά τα ερωτήματα, είναι οι εξής:

Το συνολικό ενεργειακό κόστος των ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, εκτιμάται σε 1,2 δις €. Αυτό μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50% με τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι κκ Βασίλης Τσολακίδης και Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού και οικονομικός σύμβουλος της Energy Profit αντίστοιχα.

Οι πλέον αποτελεσματικές επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μέσω επενδύσεων τεχνολογικής αναβάθμισης για εξοικονόμηση Ενέργειας και η αποτελεσματική διαχείριση και παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ενεργειακό συμψηφισμό.

energy profit
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κ. Τσολακίδη και του κ. Βαρλαμίτη.

Δυνατότητες Εξοικονόμησης ενεργειακού κόστους

  • Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, μπορεί να επιτευχθεί μέσο ετήσιο όφελος ανά Δήμο της τάξης των 2,5 εκατ. € ή 80 € ανά κάτοικο, μέσα από μια έξυπνη προσέγγιση εφαρμογών και πάντα στο πλαίσιο υλοποίησης ενός Masterplan Ενεργειακής Μετάβασης από κάθε Δήμο.
  • Η εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους μέσω της Ενεργειακής Αναβάθμισης Δικτύου Οδοφωτισμού μπορεί να φτάσει σε ποσοστό μέχρι 75%.
  • Στο πλαίσιο της Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιριακών και Λοιπών Εγκαταστάσεων, το αντίστοιχο ποσοστό εξοικονόμησης είναι μέχρι 40%. Η Ενεργειακή Αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης – Αποχέτευσης, μπορεί να συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους μέχρι 60%.
  • Στην πλήρη απεξάρτηση των ΟΤΑ από ορυκτά καύσιμα συμβάλλουν οι Εφαρμογές διαχείρισης και αυτοματοποίησης λειτουργιών και εφαρμογές «Έξυπνης πόλης», «Έξυπνων Κτιρίων», όπως επίσης και η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος που καταναλώνουν οι Δήμοι.

Σχεδιασμός παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ & ενεργειακός συμψηφισμός

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ & ενεργειακού συμψηφισμού, οι ΟΤΑ μπορούν να παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ (ήλιο, αέρα, νερό, γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, γεωθερμία) με σκοπό τον ενεργειακό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Έχουν έτσι τη δυνατότητα συμψηφισμού παραγόμενης ενέργειας με αυτήν που καταναλώνεται από διαφορετικούς μετρητές του ΟΤΑ και τη δυνατότητα για μελλοντικό συμψηφισμό μέχρι τρία χρόνια.

Καλές πρακτικές – πρωτοβουλίες ενεργειακού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα

Πολύ καλή πρακτική για τους Δήμους είναι η αξιοποίηση των στεγών των δημοτικών και σχολικών κτιρίων, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως επίσης και των μεγάλων αστικών κέντρων, που στερούνται ελεύθερων εκτάσεων (πχ Δήμοι Αττικής, Θεσσαλονίκης) και των περιφερειών, όπου η δυνατότητα διασύνδεσης είναι περιορισμένη.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν Δήμοι για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), οι οποίεςδιαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολλούς περιφερειακούς δήμους. Πρόκειται για ένα από τα πλέον καυτά θέματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το ενεργειακό κόστος ανέρχεται στο 30% του κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ με την ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να έχει ζητήσει ήδη τη στήριξη της κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα η οποία θα εξεταστεί.

Ενεργειακές πρακτικές και πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα

Ανάμεσα στους Δήμους που έχουν να επιδείξουν χαρακτηριστικά παραδείγματα καλών πρακτικών με εντυπωσιακό αποτέλεσμα, είναι ο Δήμος Λαρισαίων. Ο συγκεκριμένος Δήμος, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, κ. Απόστολος Καλογιάννης, μέσα από έναν συνδυασμό μέτρων εξοικονόμησης και χρήσης ΑΠΕ, τείνει σε μηδενισμό του ενεργειακού του αποτυπώματος, μειώνοντας την απόρριψη αέριων ρύπων κατά 45.830 tn CO2 ετησίως.

Δήμος Λαρισαίων

Επιπλέον, μέσω εικονικού συμψηφισμού με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αξιοποίηση βιομάζας και έργα αύξησης ενεργειακής απόδοσης της ΔΕΥΑΛ, ο Δήμος Λαρισαίων καταφέρνει να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος, αφήνοντας χώρο για περισσότερες κοινωνικές παροχές.
Η χρήση φωτοβολταϊκών σταθμών για παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, είναι τόση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας μετά την εξοικονόμηση, με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Δήμος Κοζάνης

Σε επίπεδο λιγνιτικών δήμων, ο Δήμος της Κοζάνης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του έως το 2030. Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση έργων που έγινε από τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα, ο Δήμος υλοποιεί συστηματικά ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων. Επίσης, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, προχωρεί στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 6MW, το οποίο με αυτοπαραγωγή ρεύματος θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου, προχωρεί στην αναβάθμιση όλου του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, εξελίσσει την Ακρινή στον πρώτο πράσινο  οικισμό που θα αποτελέσει πρότυπο καλής πρακτικής για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και ετοιμάζει το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο με χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη τωνενεργειακών αναγκών.

Επίσης, μελετά ένα νέο ενεργειακό έργο αντλησιοταμίευσης 8MW, αλλά και την απεξάρτηση της Τηλεθέρμανσης, που είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα ορυκτά καύσιμα με την εξασφάλιση θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο επίσης των έργων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) στον Δήμο Κοζάνης, συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται Ενεργειακή Κατασκήνωση, Μουσείο Διάδοσης Τεχνολογίας και Καινοτομίας και Σχολή Πράσινων Επαγγελμάτων.

Δίκτυο ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Πώς θα αντιμετωπιστεί η Ενεργειακή Φτώχεια

Σημαντικά είναι επίσης τα συμπεράσματα που προέκυψαν σε ότι αφορά την καταπολέμηση από τους Δήμους και ειδικότερα από το Δίκτυο ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Έργων όπως το POWERPOOR», αλλά και του PATH2LC.

Ο κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», συνόψισε τους παράγοντες που συνθέτουν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, εξήγησε τη σημασία του εντοπισμού των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, αναφέρθηκε στους τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας, στα εξειδικευμένα εργαλεία που προσφέρουν τα προαναφερθέντα προγράμματα, αλλά και στους τρόπους για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου στους μικρομεσαίους κυρίως Δήμους.

  • διαφάνειες από την παρουσίαση του κ. Γεώργιζα για το τι διεκδικούν οι Δήμοι
  • διαφάνειες από την παρουσίαση του κ. Γεώργιζα για το τι διεκδικούν οι Δήμοι

Γραφεία Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Αναφέρθηκαν Δήμοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Σουλίου, που έχουν ήδη δημιουργήσει Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας με τη συνεργασία της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ για τη χάραξη μιας αειφόρου ενεργειακής πολιτικής. Σύντομα δε, αντίστοιχα Γραφεία στο πλαίσιο του προγράμματος POWERPOOR, θα λειτουργήσουν στους Δήμους Άνδρου,Τρίπολης και σε άλλες πόλεις.

Το πιλοτικό VirtualNetMetering του Δήμου Οιχαλίας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στις Ενεργειακές Κοινότητες μέσω των οποίων οι Δήμοι μπορούν να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να γίνουν τα ίδια παραγωγοί της ενέργειας που χρειάζονται. Επιπλέον, το φωτοβολταϊκό πάρκο μιας ενεργειακής κοινότητας, θα βοηθήσει και τον ίδιο το Δήμο να περιορίσει τα έξοδά του, ώστε η πίστωση της παραγόμενης ενέργειας να γίνεται στους λογαριασμούς του, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού. Στο πλαίσιο εξάλλου της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, θα υπάρξουν λύσεις και για τα κοστοβόρα αντλιοστάσια ύδρευσης και τα δημοτικά κτήρια, που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο.

Ως πιλοτική τέλος εφαρμογή του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (VirtualNetMetering), παρουσιάστηκε το παράδειγμα του Δήμου Οιχαλίας, του νομού Μεσσηνίας.

ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ: Να επιτραπεί ο εικονικός συμψηφισμός σε επίπεδο επικρατείας

Στο πλαίσιο της ενότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατατέθηκαν επίσης προτάσεις και από την πλευρά του Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης – ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ για τη διευκόλυνση του εικονικού
Συμψηφισμού, που αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο σε επίπεδο νομού.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ, πρότεινε ο εικονικός συμψηφισμός να επεκταθεί σε επίπεδο επικράτειας και επιπλέον να γίνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Αθανάσιο Μαρκαντώνη, ακριβείς προβλέψεις σε τοπικό επίπεδο της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και των αναγκών κατανάλωσης θα έδινε στο δίκτυο – ΔΕΔΔΗΕ τη δυνατότητα να προγραμματίσει, με περισσότερη ακρίβεια, την τοπική διανομή της ενέργειας, σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας, καθώς αυτή καθίσταται εφικτή σε ευρεία κλίμακα. Έτσι, οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ δε θα είναι αναγκασμένες να υπολειτουργούν λόγω αδυναμίας απορρόφησης από την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας, το δίκτυο θα επιτυγχάνει σε κάθε τόπο καλύτερη διάθεση της ενέργειας και η παραγωγή ενέργειας από καύσιμα θα καθίσταται επικουρική μάλλον παρά αναγκαία.

Η ενότητα, έκλεισε με τις επισημάνσεις του Συμβούλου Διοίκησης της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ κ.
Αθανασίου Τσόβολου
σχετικά με την περιβαλλοντική μέριμνα με βάση την οποία η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει προϊόντα που εφαρμόζονται σε «πράσινες» επενδύσεις
όπως βάσεις φωτοβολταϊκών, αλλά και στο συνολικότερο στόχο συμβολής της στην
προστασία του περιβάλλοντος.


Συμπεράσματα για την «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων»: Διαβάστε τι ειπώθηκε για την προοπτική άμεσης χρηματοδότησης επενδύσεων σε ΑΠΕ και Εξοικονόμηση, πατώντας εδώ.