Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας: Σύντομα σε δημόσια διαβούλευση

You are currently viewing Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας: Σύντομα σε δημόσια διαβούλευση

Με φόντο το ουκρανο-ρωσικό θρίλερ και υπo την πίεση της ενεργειακής κρίσης επιταχύνεται ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας: πρόκειται για την Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Νότιας Καβάλας, που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της αποθήκης.

Συγκεκριμένα, θα δημοσιοποιηθεί και θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης της επένδυσης το οποίο έχει συντάξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας-ΡΑΕ και το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στο γραφείο του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Το σχέδιο, περιγράφει αναλυτικά και με συγκεκριμένη μεθοδολογία, το πώς θα καλύπτεται το κόστος χρηματοδότησής του έργου από τις ρυθμιστικές χρεώσεις, με στόχο να διασφαλίζει αφενός την ελκυστικότητα της επένδυσης και αφετέρου να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τους χρήστες του δικτύου. Σύμφωνα πάντως με την αρχική εκτίμηση της ΡΑΕ, η επένδυση θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή την κατανάλωση, 35% από επιδότηση και 15% από τον επενδυτή.

Όπως πρότεινε η ΡΑΕ

ο εικονιζόμενος άνδρας με γυαλιά είναι ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κύριος Θανάσης Δαγούμας
Ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ

Μαζί με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, θα βγει στη διαβούλευση και η συνολική ανάλυση κόστους-οφέλους, μια ειδική μελέτη που κατάρτισε ο ΔΕΣΦΑ πρόσφατα μετά από σχετικό αίτημα της ΡΑΕ προς τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Για τους μη γνωρίζοντες το θέμα, ο ΔΕΣΦΑ, επιμένει ότι πέρα από την ίδια την αποθήκη θα πρέπει να γίνει και μια σειρά από συνοδευτικά έργα που κατά την ΡΑΕ, ανέβαζαν κατακόρυφα και αναιτιολόγητα το κόστος του έργου. Γι΄ αυτό και η διοίκηση της Αρχής, ζήτησε από τον ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Δεκέμβριο να συντάξει την ειδική μελέτη και να την περιορίσει αποκλειστικά και μόνον στις επενδύσεις του δικτύου που θα είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία της ΥΑΦΑ Καβάλας. Ο ΔΕΣΦΑ μέσω της μελέτης αυτής προσδιόρισε το κόστος του έργου στα 420 εκατ. ευρώ.

Η έντονη όμως διαφωνία της ΡΑΕ με τον ΔΕΣΦΑ ως προς τα συνοδευτικά έργα συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναμένει υποχρεωτικά τον Κανονισμό Τιμολόγησης προκειμένου να προχωρήσει στη δεύτερη φάση και να θέσει την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Υποψήφιοι επενδυτές είναι η Energean και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η υποθαλάσσια αποθήκη πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό

το ζήτημα για την Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου κατέληξε στον εικονιζόμενο κ. Κώστα Σκρέκα
Ο κ. Κ. Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τελικά το όλο θέμα κατέληξε στον κ. Σκρέκα και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του φόρουμ Α-Energy, στο ΥΠΕΝ η κρατούσα άποψη είναι ότι ένα τέτοιο έργο που συνδέεται άμεσα με την εποχική ζήτηση και την ασφάλεια εφοδιασμού έχει συγκεκριμένο στόχο και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι η αποθήκη της Καβάλας έχει ενταχθεί και στα έργα Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος που σημαίνει όχι απλώς ότι θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά επιπλέον ότι θα έχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Διερεύνηση της κρατικής συμμετοχής

Γι΄αυτό και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς τα συναρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση θα είναι να προχωρήσει προς το παρόν ο Κανονισμός Τιμολόγησης και να διευκρινιστεί στην πορεία, αν θα συμπεριληφθούν ως μέρος του έργου και τα συμπληρωματικά έργα του ΔΕΣΦΑ. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα διερευνηθεί και η πιθανότητα συμμετοχής στην επένδυση από πλευράς Δημοσίου, εφόσον αυτή κρίνεται σκόπιμη, λόγω της μεγάλης προφανώς σημασίας να τηρούνται αποθέματα φυσικού αερίου και καθώς η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δε διαθέτει καμία υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε περισσότερο για τη σημασία και την ιστορία της υπόγειας αποθήκης, γιατί διαφώνησαν η ΡΑΕ με τον ΔΕΣΦΑ και τι λένε οι υποψήφιοι επενδυτές μείνετε συντονισμένοι στο A Energy!