Τιτανομαχία επενδυτών στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης: DEMO και ELPEN απειλούν ότι θα «παγώσουν» επενδύσεις αν προχωρήσει μονάδα βιοαερίου της Sychem

You are currently viewing Τιτανομαχία επενδυτών στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης: DEMO και ELPEN απειλούν ότι θα «παγώσουν» επενδύσεις αν προχωρήσει μονάδα βιοαερίου της Sychem

Οι φαρμακοβιομηχανίες διατείνονται ότι η λειτουργία βιοαερίου σε κοντινή απόσταση 200 μέτρων, θα δημιουργήσει συνθήκες ρύπανσης, τόσο του αέρα όσο και του νερού για τα προϊόντα τους

Σε «Τιτανομαχία» μεγάλων επενδυτών εξελίσσεται η διαφορετική αντίληψη για την προοπτική συνύπαρξης, στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, μονάδας βιοαερίου της Sychem με δύο υπό κατασκευή μονάδες των φαρμακοβιομηχανιών DEMO ABEE και ELPEN αντίστοιχα.

Από τη δική τους πλευρά, οι DEMO ABEE και ο όμιλος ELPEN, απειλούν ότι θα «παγώσουν» τις ήδη δρομολογημένες επενδύσεις τους, αν προχωρήσει η εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου του ομίλου Sychem σε οικόπεδο της Βιομηχανικής Περιοχής που απέχει 200 έως 500 μέτρα από τις μονάδες που αναπτύσσουν οι ίδιες. Ένθερμοι σύμμαχοι της «έξωσης» του βιοαερίου από την ΒΙΠΕ Τρίπολης είναι επίσης και οι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης (ΣΕΒΙΠΕΤ), Νίκος Τότσης, έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη τις ενστάσεις των επιχειρήσεων για αυτό το θέμα, επισημαίνοντας τις σχετικές ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις και από κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Τα επιχειρήματα των φαρμακοβιομηχανιών

Ποια είναι όμως τα επιχειρήματα των φαρμακοβιομηχανιών κατά της λειτουργίας της μονάδας βιοαερίου; Ειδικότερα, η DEMO ΑΒΕΕ αναπτύσσει στην ΒΙΠΕ Τρίπολης μονάδα παραγωγής πενικιλούχων και κυρροστατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και πρώτων υλών. Η μονάδα επιφάνειας 7.500τμ θα λειτουργήσει σε οικόπεδο της ΒΙΠΕ, συνολικής έκτασης 29.000 τμ., το οποίο απέχει μόλις 200 μέτρα από το οικόπεδο στο οποίο προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η μονάδα βιοαερίου τoυ Ομίλου Sychem.

H εταιρεία διατείνεται και εξηγεί με αναλυτικό επιστημονικό τρόπο, ότι η λειτουργία του βιοαερίου σε τόσο κοντινή απόσταση θα δημιουργήσει συνθήκες ρύπανσης, τόσο του αέρα όσο και του νερού, με αρνητική επίδραση στα προϊόντα τους, αφού οι βιομηχανίες θα χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο. Αντίστοιχα είναι και τα βασικά επιχειρήματα του ομίλου ELPEN, o οποίος μέσω της εταιρείας «WIN Μedica αναπτύσσει στην ΒΙΠΕ Τρίπολης μονάδα παραγωγής και συσκευασίας ογκολογικών και κυτταροξικών προϊόντων (δισκία-κάψουλες) σε εγκαταστάσεις 4.320 μέτρων και σε οικόπεδο 10.625 τμ. που απέχει 500 μέτρα από την μονάδα βιοαερίου.

Το βιοαέριο

Η μονάδα βιοαερίου, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Τρίπολης από την εταιρεία “Βιοενεργειακή Πελοποννήσου”, με την μέθοδο της εναερόβιας χώνευσης οργανικών αποβλήτων, ανήκει στον Όμιλο SYCHEM με Πρόεδρο και Διευθύντα Σύμβουλο τον κ. Αλέξανδρο Υφαντή.

Η SYCHEM είναι από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις στο χώρο της και μάλιστα λειτουργεί στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου μονάδα βιοαερίου, την Βιοενεργειακή Κρήτης, η οποία πραγματοποιεί συμπαραγωγή, τροφοδοτώντας η βιομηχανία, ενώ θα μπορεί μελλοντικά να παράξει και βιομεθάνιο. Η SYCHEM συμμετέχει επίσης και σε νέα μονάδα βιοαερίου στα Μέγαρα με άμεση προοπτική παραγωγής βιομεθανίου.

Η εταιρεία επικαλείται από την πλευρά της, τα πλεονεκτήματα των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής βιοαερίου, που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων στερεά υπολείμματα τροφίμων, απόβλητα σφαγείων ή υγρά απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων και χυμοποιείων. Μπορεί να είναι μονάδες αερόβιας ή αναερόβιας χώνευσης και παραγωγής βιοαερίου που αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Στην περίπτωση των αποβλήτων σφαγείων απαιτείται η χρήση αναερόβιας χώνευσης. Για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων από την έκλυση δυσάρεστων οσμών, ο εξοπλισμός επεξεργασίας και τροφοδοσίας των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων βρίσκεται εγκατεστημένος σε κλειστό χώρο.

Πλεονεκτήματα

Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη τεχνολογία περιλαμβάνεται στις ΑΠΕ και υπάρχει επιδότηση στην τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, δηλαδή οι μονάδες αυτές μπορούν να προσφέρουν ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες. Επίσης, συνεισφέρουν στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως υλικά που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περιοχής όπου παράγονται (π.χ. ζωικές κοπριές, οργανικά υγρά απόβλητα κ.λπ.). Ως εκ τούτου, η συλλογή και η ενεργειακή αξιοποίηση τέτοιων υλικών, περιορίζει φαινόμενα ρύπανσης. Επίσης διευκολύνεται η διαχείριση και η τελική διάθεση των οργανικών αποβλήτων λόγω της μείωσης του όγκου τους που πραγματοποιείται στον αναερόβιο χωνευτήρα.

Βέβαια τα πλεονεκτήματα αυτά αφήνουν …ασυγκίνητους τους κατοίκους της Τρίπολης, καθώς η απόσταση της πόλης από την ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης είναι μόλις 2,5 χλμ και με δυναμικές διαδηλώσεις εκφράζουν την αγωνία τους για ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει για ολόκληρη την περιοχή, η εγκατάσταση και η λειτουργία μονάδας βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.

Τι θα γίνει τελικά; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές αναζητούν ήδη μια συμβιβαστική λύση στο θέμα και αν αυτή δεν βρεθεί τα πράγματα θα είναι προφανώς δύσκολα για την μονάδα βιοαερίου, καθώς θα έχει απέναντί της και τους επιχειρηματικούς αλλά και τους κοινωνικούς φορείς.