Για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο του καθιερωμένου Επενδυτικού – Επιστημονικού Forum “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο“ της A Εnergy, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς, οι οποίοι με τη διορατικότητα και τις κυκλικές πρακτικές που προωθούν, ανοίγουν το δρόμο για την κυκλική οικονομία και την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και βιομάζας στη χώρα μας.
Οι εφετινές διακρίσεις συνδέθηκαν άμεσα ή έμμεσα με τα επίκαιρα θέματα αναφοράς της εκδήλωσης και την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα νέες περιβαλλοντικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν τόσο στους εθνικούς στόχους για τα απορρίμματα, όσο και στους στόχους του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που σύντομα ολοκληρώνεται. Συνδέθηκαν τέλος, με την επίτευξη του επιχειρηματικού οράματος στον τομέα του περιβάλλοντος.
Οι τρεις τιμηθέντες
Συνολικά, τιμήθηκαν δύο επιστημονικοί φορείς και μια επιχειρηματική προσωπικότητα του περιβαλλοντικού χώρου.
Ειδικότερα: Τιμήθηκε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για το εν πολλοίς άγνωστο έργο του στον τομέα ερευνητικών προγραμμάτων από το 1989 και μετά, τον ρόλο του στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αλλά και τη διαχρονική συμβολή του στην ανάπτυξη έργων βιομάζας.
Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Προέδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ από τον κ. Κωνσταντίνο Ψωμόπουλο, Τομεάρχη Κυκλικής Οικονομίας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την αφιέρωσε στο επιστημονικό δυναμικό του ΚΑΠΕ.
Για τον συνεχή αγώνα ανάπτυξης του βιομεθανίου στην Ελλάδα, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Χρήστο Ζαφείρη, Υπεύθυνο Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του ΚΑΠΕ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «Το να μπορούμε να συζητάμε σήμερα στην Ελλάδα για το βιομεθάνιο δεν ήταν πάντα αυτονόητο. Χρειάστηκε εντατική δουλειά και συνεχής αγώνας για να κατοχυρωθεί η έννοια του βιομεθανίου, όπως την γνωρίζουμε». Η τιμητική διάκριση στον κ. Ζαφείρη, απονεμήθηκε από τον κ. Γιάννη Ζολώτα, Ενεργειακό Σύμβουλο και Επιστημονικό Συνεργάτη της Α Energy.
Για το όραμα, τις αρχές και το έργο ζωής του στον τομέα του περιβάλλοντος, τιμήθηκε ο Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, δημιουργός του Ομίλου Polyeco. Η τιμητική διάκριση εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στον κ. Πολυχρονόπουλο σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα από την κα. Μαρία Λοϊζίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ και Πρόεδρο Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων.
Τα κριτήρια των τριών τιμητικών διάκρισων παρουσίασε η δημοσιογράφος και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, κα Άντα Σεϊμανίδη.
Προηγούμενες διακρίσεις
Στο πλαίσιο του 1ου Επενδυτικού-Επιστημονικού Forum Ενεργειακής Αξιοποίησης, έχουν τιμηθεί:
- Ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
- Ο ΣΕΠΑΝ για την πρωτοβουλία του Ηλεκτρονικού Μητρώου
- Ο Δήμος Αμυνταίου – ΔΕΤΕΠΑ για το έργο τηλεθέρμανσης με βιομάζα.
- Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. για την τεχνογνωσία στον τομέα του βιοαερίου για τη συμβολή της στην υλοποίηση τόσο της μονάδες βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όσο και στο έργο τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Αμύνταιο
- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον σχεδιασμό ένταξης μικρής μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, για την ταχεία υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ σε Ρόδο και Σαντορίνη και το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης που έχει επιτευχθεί στην Τήλο.
- Η Περιφέρεια Αττικής για το πρόγραμμα προώθησης ανταποδοτικής ανακύκλωσης The Green City.
- Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) για τη συγκέντρωση των Ενεργών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων βιοαερίου στη χώρα.
- Το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ) ως ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που από το 2008, προωθεί την ευρωπαϊκή εμπειρία από τη λειτουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης στην Ευρώπη
- Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), για την διαχρονική πρόταση δημιουργίας “Πράσινων Σημείων Βιομάζας” και για την ενεργοποίηση επιστημόνων, συνεταιρισμών και επαγγελματιών στον τομέα αξιοποίησης βιομάζας και βιοενενέργειας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
- H Ι. Φραντζής και Συνεργάτες για τον σχεδιασμό περιβαλλοντικών έργων σε νησιωτικές περιοχές με ιδιαιτερότητες.