Ρόλο της Πολιτείας στην αποθήκευση ενέργειας και άμεση επίλυση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ.
Ως κατεπείγουσα προτεραιότητα, χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, στην ομιλία του στο φόρουμ «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων». Για να προσθέσει, ότι στον τομέα αυτό θα πρέπει να υπάρχει ρόλος της Πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει φθηνή ενέργεια για την αγορά.
Διερωτήθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει και η ΔΕΗ να διεκδικήσει φθηνή αποθήκευση;» Ο κ. Φάμελλος, επεσήμανε επίσης ότι και τα έργα της αντισιοταμίευσης είναι πάρα πολύ σημαντικά και άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των περίπου 350 αδειών για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές, της τάξης των 16,3 γιγαβάτ, ακυρώθηκαν και πρέπει τώρα να υποβληθούν εκ νέου.
Γιατί να ακυρωθούν οι άδειες
«Δεν έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να ακυρωθούν άδειες», ανέφερε χαρακτηριστικά «και μάλιστα όταν η ΡΑΕ είχε γνωματεύσει ότι η λύση αυτή δεν ήταν η ενδεδειγμένη». Κατά την εκτίμηση πάντως του κ. Φάμελλου, όλα τα ζητήματα που αφορούν την αποθήκευση, έναν από τους τέσσερεις πυλώνες της πράσινης μετάβασης, πρέπει και μπορούν άμεσα να επιταχυνθούν.
Συνδυασμός αποθήκευσης με Ενεργειακές Κοινότητες
Όπως επίσης ανέφερε, ένα ενδιαφέρον πείραμα θα είναι ο συνδυασμός της αποθήκευσης με τις Ενεργειακές Κοινότητες και την αυτοπαραγωγή – αυτοκατανάλωση. Ο πλουραλισμός των παραγωγών που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για τον ανταγωνισμό και την φθηνή ενέργεια πρέπει να συνδυαστεί, όπως εξήγησε, με ένα ποσοστό της τάξης του 50% αδειοδοτήσεων για Ενεργειακές Κοινότητες, αυτοπαραγωγή – αυτοκατανάλωση, καθώς αυτό συμβάλλει σε διαφοροποίηση ενεργειακού μίγματος και στην αποφυγή ολιγοπωλίου.
Δίκτυα και χωροταξικό για αποφυγή συγκρούσεων με την τοπική κοινωνία
Τέσσερα άλλα σημεία στα οποία επέμεινε ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι: Οι διαγωνισμοί για τις ΑΠΕ, που πρέπει να επιταχυνθούν καθώς παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα ένα ανεξήγητο κενό. Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα.
«Ο επενδυτής», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, «έχει πρόβλημα που θα δώσει την ενέργεια, σε ποιο δίκτυο και σε ποιον καταναλωτή. Είναι σαν να κάνουμε σχεδιασμό πόλεων χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και χωρίς δίκτυα. Επίσης πρέπει να λυθεί άμεσα το χωροταξικό. Θα χωρομετρηθούν τα έργα της επόμενης 10ετίας και μετά θα γίνει ο Σχεδιασμός; Αυτό δημιουργεί ένα σοβαρότατο πεδίο συγκρούσεων με τις τοπικές κοινωνίες που δεν πρέπει να είναι απέναντι στην πράσινη ενέργεια.
Θα μπορούσε επίσης να είχε ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο των μελετών των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000».
Εκτός του αγαθού της ανταγωνιστικής ενέργειας οι επιχειρήσεις
Σε ότι αφορά την ελληνική επιχειρηματικότητα, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε, ότι σήμερα μένει έξω από το αγαθό της ενέργειας λόγω του κόστους. Κάτι που επισημαίνεται και από την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που εδώ και ενάμιση χρόνο μιλά για ολιγοπώλια και στρεβλή αγορά με κινδύνους χειραγώγησης.
Σε ότι αφορά το κόστος ενέργειας, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει αρνητικά ρεκόρ στο κόστος ενέργειας την τελευταία χρονιά, έχει πλέον διαφορικό κόστος χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας σε ένα χρόνο 8 δις ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι χρεώθηκε η Ελληνική αγορά, καταναλωτές και βιομηχανία, με επιπλέον 8 δις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική στην λεγόμενη προ ημερήσια αγορά, μαζί και με τα προθεσμιακά. Από το σύνολο αυτού του ποσού που επιβαρύνθηκε η Ελληνική οικονομία ένα μεγάλο τμήμα ήταν ενδογενές και ένα εξωγενές αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει επιβαρύνει περισσότερο την αγορά είναι το ενδογενές κομμάτι.
Μεγάλη εξάρτηση από φυσικό αέριο και LNG
Ένα ακόμα πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας είναι η μεγάλη εξάρτηση από φυσικό αέριο και LNG. «Η κρίση επάρκειας θα γίνει κρίση ακρίβειας, είναι δεδομένο» τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Για να καταλήξει ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων και των φορέων της ενέργειας έχει αφαιρέσει χρήσιμα εργαλεία από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ιδιωτικοποιήθηκε στο 49%, ενώ το δίκτυο του φυσικού αερίου στο 100%. Πλέον η ΔΕΗ δεν έχει ως κριτήριο αυτό που είχε παλιά το αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος αλλά την κερδοφορία στο χρηματιστήριο. Αυτό όμως δεν είναι το συμφέρον της Ελληνικής βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά μόνο το συμφέρον των μετόχων, κατέληξε ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Σωκράτη Φάμελλου.