Αναγκαίες βελτιώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, επισημάνθηκαν στην ημερίδα για τα Φ/Β
Τα Συν και τα Πλην του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την Αυτοπαραγωγή, περιλαμβάνονται στα επίκαιρα συμπεράσματα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το EBEΠ, ο ΣΒΑΠ και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και περίπου 240 επιχειρήσεων, βιομηχανιών και στελεχών του ενεργειακού χώρου.
Κατατέθηκαν πρακτικά παραδείγματα, σχετικά με το κόστος και την απόσβεση των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία στις στέγες, που επιδοτούνται με το πρόγραμμα που ανοίγει αυτήν την περίοδο, για την απόσβεση επενδύσεων Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων με δυνατότητα εικονικού net metering και για θέματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία.
Για τις παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλητών, πατήστε εδώ.
Αναγκαίες βελτιώσεις και σχετικές προτάσεις που έγιναν από τους ειδικούς, αφορούν:
Σε ότι αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες:
- Πώς μπορεί να διασφαλιστεί μεγαλύτερος ηλεκτρικός χώρος και να αυξηθεί το όριο ισχύος για τις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες που θα συσταθούν για πρώτη φορά, με βάση το νομοσχέδιο.
Σημειώνεται, ότι για πρώτη φορά, επιχειρήσεις, μικρομεσαίες ή και μεγαλύτερες, θα μπορούν να συγκροτούν ενεργειακούς συνεταιρισμούς και να δημιουργούν μία ενεργειακή Κοινότητα για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα καλύπτουν ανάγκες αυτοκατανάλωσης με ενεργειακό συμψηφισμό.
- Γιατί ο ταυτοχρονισμένος εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για τις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες.
- Πώς μπορούν να λειτουργήσουν πιο εύρυθμα οι Ενεργειακές Κοινότητες συνολικότερα.
- Γιατί πρέπει να αξιοποιηθούν τα μικροδίκτυα ως σύμμαχος της αποθήκευσης ενέργειας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
- Πώς μπορεί να αυξηθεί το όριο ισχύος και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά με μπαταρία:
- Γιατί καταρχάς είναι μια συμφέρουσα επένδυση.
- Γιατί δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ώστε να επιτρέπεται η συνέργεια σε οικογενειακό κύκλο ακόμη κι αν δεν μένουν στο ίδιο κτίριο όλα τα μέλη της οικογένειας που προχωρεί σε τοποθέτηση φωτοβολταϊκού στη στέγη.
Σε ότι αφορά την μπαταρία – κατασκευή – βάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων
- Ποια είναι τα νέα σημεία που εισάγονται με την υποχρεωτική χρήση μπαταρίας στα συστήματα που επιδοτούνται, τι πρέπει να προσεχθεί σε επίπεδο εγκατάστασης και τι στην επιλογή βάσεων στήριξης.
Τα επί μέρους Συμπεράσματα για τις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιχειρηματικού Φόρουμ, διαπιστώθηκε από τους παρευρισκόμενους βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς φορείς, συναντίληψη μεν για την αναγκαιότητα συγκρότησης επιχειρηματικών ενεργειακών κοινοτήτων, πλην όμως αναφέρθηκαν και σημεία του σχεδίου νόμου που πρέπει να βελτιωθούν, με έμφαση στον παρεχόμενο προς τις Επιχειρηματικές Κοινότητες χώρο.
Όλοι πάντως, συμφώνησαν στον καταλυτικό ρόλο των εισηγήσεων της ΡΑΕ για τα θέματα της αυτοπαραγωγής, των Επιμελητηρίων και Βιομηχανικών Συνδέσμων για την σύσταση των Επιχειρηματικών Κοινοτήτων, αλλά και στις υπάρχουσες δυνατότητες αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών, τόσο στον τομεά των φωτοβολταϊκών, όσο και στον τομέα της αποθήκευσης Ενέργειας.
Αύξηση ηλεκτρικού χώρου: Μια επίκαιρη πρόταση για την Ολομέλεια της ΡΑΕ
Σε ότι αφορά την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για αυτοπαραγωγή από τις Επιχειρηματικές Ενεργειακές Κοινότητες, μια ουσιαστική και εφικτή πρόταση, που κατατέθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης, είναι στο πλαίσιο της αναμενόμενης εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ για τις περικοπές ισχύος σε έργα ΑΠΕ, να προταθεί επιπλέον χώρος για την αυτοπαραγωγή, στη θέση έργων που θα περικοπούν.
Η πρόταση με την οποία συντάχθηκαν, τόσο οι συνδιοργανωτές όσο και οι συνεργαζόμενοι επιχειρηματικοί φορείς, κατατέθηκε από τον κ. Στέλιο Ψωμά, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ. Από τη δική του πλευρά, ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ κ. Διονύσης Παπαχρήστου, ανέλαβε να μεταφέρει την πρόταση στην Ολομέλεια της Αρχής, που είναι και η αρμόδια για την σχετική γνωμοδότηση. Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαχρήστου, η τελική απόφαση σχετικά και με τις περικοπές που θα προταθούν, αλλά και με την τελική διάθεση του έξτρα ηλεκτρικού χώρου, είναι πολιτική.
Σημειώνεται ότι αρχικά όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το όριο ισχύος για τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και αποθήκευσης νομικών προσώπων είναι 100KW , που θεωρείται αντικειμενικά μικρό για να εξυπηρετήσει τον στόχο της αυτοπαραγωγής στη βιομηχανία.
Λιγότερα μέλη στις Ενεργειακές Κοινότητες και μία μόνον κατηγορία
Η ανάγκη να επέλθουν αλλαγές στο πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, υπογραμμίστηκε επίσης στην εκδήλωση. Όπως διευκρινίστηκε από τον Ενεργειακό Σύμβουλο του ΣΕΦ, Στέλιο Ψωμά, η συνύπαρξη τριών ειδών ενεργειακών κοινοτήτων, κάτι που βέβαια προέκυψε από την αναγκαία προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταλήγει να δημιουργεί περισσότερες συγχύσεις παρά να λύνει υφιστάμενα προβλήματα.
Με αυτό το σκεπτικό το ΥΠΕΝ χρειάζεται να προχωρήσει σε μελλοντικό χρόνο σε μια σειρά βελτιώσεις, καταλήγοντας σε ένα μόνο είδος. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός των μελών καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Ψωμάς, «η δημιουργία κοινότητας από 60 μέλη είναι τουλάχιστον απαγορευτική».
Εν αμφιβόλω ο ταυτοχρονισμένος ενεργειακός εικονικός συμψηφισμός- Ακριβό το κόστος της μπαταρίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Περισσότερες διευκρινίσεις για τον ταυτοχρονισμένο ενεργειακό εικονικό συμψηφισμό ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, καθώς στην πράξη είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Κι αυτό γιατί καθώς οι συμμετέχουσες στις Ενεργειακές Κονότητες Επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες στο να ταυτοχρονίζουν την παραγωγή τους. Περισσότερες διευκρινίσεις ζητήθηκαν επίσης και για τις πραγματικές δυνατότητες σύνδεσης, στο Δίκτυο Υψηλής, Μέσης ή Χαμηλής Τάσης.
Ένα ακόμα θέμα είναι και αυτό της μπαταρίας. Διατυπώθηκε προβληματισμός σχετικά με το αν θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα λειτουργίας, όπως επίσης και για τον πολύ σημαντικό παράγοντα του κόστους των μπαταριών
Να εξεταστούν και λύσεις σε συνδυασμό με μικροδίκτυα
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, δεδομένου και του μεγάλου προβλήματος των δικτύων, ο Σύνδεσμος, τα μέλη του οποίου ήδη προχωρούν σε σύσταση Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων προτείνει να εξεταστούν προσεχώς και λύσεις συστημάτων net metering ή virtual net metering σε συνδυασμό με μικροδίκτυα, που μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχοι στην υλοποίηση επενδύσεων αυτοπαραγωγής.
Ενδυνάμωση του πλαφόν στα 10kw για την αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις
Δεδομένου ότι στις παρεμβάσεις που έγιναν από τους συμμετέχοντες, επισημάνθηκε ότι είναι αδύνατον να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις την ενεργειακή κρίση με καθολικό πλαφόν στα 10kw για την αυτοπαραγωγή, προτάθηκε από τον κ. Ψωμά του ΣΕΦ, να δοθεί η δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού μέσω του εικονικού net metering και σε συγκεκριμένες κατηγορίες μικρών επιχειρήσεων.
Συμφέροντα τα Οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης με μπαταρία – να έχουν και τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού
Συμφέρουσες επενδύσεις είναι τα επιδοτούμενα από το τρέχον πρόγραμμα οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης με μπαταρία, όπως προέκυψε από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από τον ΣΕΦ. Επίσης, χαρακτηρίστηκαν ως θετικές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αυτοκατανάλωση από κοινού με φωτοβολταϊκά στέγης σε πολυκατοικίες αλλά και την άρση κάποιων εμποδίων που αφορούσαν πόση ενέργεια μπορεί να πουλήσει κανείς στο δίκτυο.
Από τη δική του πλευρά, το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη στο άρθρο 28, ώστε να επιτρέπεται η συνέργεια σε οικογενειακό κύκλο ακόμη κι αν δεν μένουν στο ίδιο κτίριο όλα τα μέλη της οικογένειας με τη δυνατότητα για τα φωτοτοβολταϊκά στέγης να μπορούν να κάνουν εικονικό συμψηφισμό (πχ. Εξοχική κατοικία με κύρια κατοικία). Ταυτόχρονα, προτάθηκε η αύξηση της διάρκειας της σύμβασης, καταργώντας τον περιορισμό των 20 ετών.
Για να δείτε όλους τους ομιλητές, τις παρουσιάσεις και τα βίντεο των ομιλιών της εκδήλωσης “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά – Αυτοπαραγωγή”, πατήστε εδώ.