Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του συνεδρίου
Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας από το συνέδριο ΕΕΔΣΑ – Ελληνική Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο ξεκίνησε χθες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με πλήθος διακεκριμένων ομιλητών και επίσης πολυάριθμο κοινό.
Το Συνέδριο, όπως επισήμανε στο άνοιγμα ο πρόεδρος του ΕΕΔΣΑ Γ. Ηλιόπουλος, εστιάζει στις πρωτοβουλίες και δράσεις επιτάχυνσης της μετάβασης στην κυκλική Οικονομία, στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, στη Διαχείριση των Αποβλήτων, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ταφής και ειδικότερα στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων, στον Εθνικό και στους Περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην Κυκλική Οικονομία και στα χρηματοδοτικά εργαλεία διαχείρισης αποβλήτων.
Κεντρικοί ομιλητές της χθεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν ο πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής, ο αντιπρόεδρος ISWA A. Ragossnig, ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος, ο Γ.Γ. Δασών Κ. Αραβώσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, και ο προέδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου. Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, και τον Γ.Γ. Υδάτων Π. Βαρελίδη.
Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο ρόλο και τη λειτουργία της ΕΕΔΣΑ είπε ότι “αποτελεί το φυσικό χώρο για επιστημονικό και ολοκληρωμένο διάλογο σε σχέση με τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των αποβλήτων”.
Περιφέρεια Αττικής: με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής προς αυτή την κατεύθυνση επισήμανε ότι μεταξύ άλλων “δρομολογήσαμε έγκαιρα το διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμούς που στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για να μειώσουμε δραστικά την ταφή. Προετοιμάζουμε δίκτυο 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.000 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ. Στόχος μας η ενίσχυση της διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Προωθούμε την άμεση μείωση της ταφής, μέσω της γενικευμένης ανακύκλωσης βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που επιτυγχάνεται και με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα”.
Υπογράμμισε ότι “τα υπαρκτά συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων οφείλουν να εξελιχθούν σε συστήματα διαχείρισης πολλαπλών υλικών – και η 4η βιομηχανική επανάσταση μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε με συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο. Η 4η βιομηχανική επανάσταση πρέπει να είναι πράσινη – και η πράσινη μετάβαση οφείλει να είναι ψηφιοποιημένη”.
Κλειδί για την πράσινη μετάβαση, ο κ Πατούλης χαρακτήρισε τη συνεργασία όλων των βαθμίδων διοίκησης. “Οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη στροφή της χώρας στην κυκλική οικονομία” τόνισε.
Τέλος, παρατήρησε πως οι θεσμικές αλλαγές ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη των υποχρεώσεων για τους Δήμους, για τον ΕΔΣΝΑ, τον Φορέα Διαχείρισης της Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής. “Κάνουν την δουλειά των Δήμων πιο δύσκολη και πιο απαιτητική. Με δεδομένο ότι οι δήμοι χρειάζονται στήριξη για να ανταποκριθούν στις νέες πολύ αναβαθμισμένες απαιτήσεις, έχουμε προχωρήσει σε 55 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα”.