Κατεπείγουσα πρόσκληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να οργανώσουν το ταχύτερο δυνατό το τραπεζικό τους προφίλ, προκείμενου να μπορέσουν να ωφεληθούν από τα σημαντικά προγράμματα που προσφέρει για αυτές το Ταμείο Ανάκαμψης, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης χωρούν οι πάντες», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής ομιλίας του στην πολύ χρήσιμη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (9 Ιουνίου).
Σημαντικές οι επιδοτήσεις – Πώς υποβάλλονται
Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιδοτήσεις που προβλέπονται από το Ταμείο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του τραπεζικού τους προφίλ. Για να επισημάνει, ότι παρά τις σημαντικές επιδοτήσεις, δεν μπορεί να αξιολογηθεί κανείς αν δεν έχει ή δεν δείχνει ούτε καν ένα στοιχειώδες τραπεζικό προφίλ….
Εξηγώντας τις πολύ απλές, απόλυτα αντικειμενικές και τυποποιημένες διαδικασίες προκειμένου να εγκριθεί μια επενδυτική πρόταση, είτε με μορφή επιδότησης είτε με μορφή δανείου, επεσήμανε ότι οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται καταρχάς σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η πλατφόρμα, είναι πολύ αναλυτική και θα συνοδεύει την πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.
Μέσω αυτής, με απόλυτα αντικειμενικές και γρήγορες διαδικασίες, κρίνεται η επιλεξιμότητα του σχεδίου από τις οκτώ ομάδες ειδικών που έχουν οργανωθεί γι αυτό το σκοπό. Ανάμεσά τους, ορκωτοί ελεγκτές, περιβαλλοντικοί μηχανικοί και άλλες ειδικότητες.
Πρωτοφανή οφέλη από τα χαμηλά επιτόκια – άμεση εκταμίευση
Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι τράπεζες καλούν την επιχείρηση για τις υπογραφές και την εκταμίευση, χωρίς τη μεσολάβηση απολύτως καμίας άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Τα οφέλη από τα χαμηλά επιτόκια του ταμείου, όπως αναλυτικά αναφέρθηκαν και με συγκεκριμένα παραδείγματα από τον Αναπληρωτή Υπουργό, είναι πρωτοφανή και ειδικά στη νέα οικονομική περίοδο κατά την οποία το κόστος χρήματος θα είναι ακριβό. Επιπλέον, η εκταμίευση γίνεται άμεσα, γιατί αφορά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, μια επένδυση που γίνεται τώρα, άρα και η ενίσχυση πρέπει να γίνει στον αντίστοιχο χρόνο.
Έμφαση στα προγράμματα για τις ΜΜΕ
Στα πολλά όμως ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την προοπτική των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των γνωστών σφικτών και συνήθως απαγορευτικών για τις μικρές επιχειρήσεις κριτηρίων των τραπεζών, ο κ. Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός:
Στο Ταμείο χωρούν οι πάντες
«Από τη δική μας πλευρά, μέσα από όλο το πλέγμα των ενισχύσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε και να αυξήσουμε την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης χωρούν οι πάντες. Ειδικά στα προγράμματα για τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα».
Υπ΄αριθμόν 1 πρόβλημα η έλλειψη τραπεζικού προφίλ
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι το τραπεζικό προφίλ.
Καλώς ή κακώς, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει ή δεν δείχνει τα οικονομικά του στοιχεία. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα επενδυτικό αίτημα χωρίς μια βασική απεικόνιση της δραστηριότητας της επιχείρησης.
«Όσοι όμως ενδιαφέρονται να ενισχυθούν, μπορούν εφεξής να οργανωθούν καλύτερα και να διεκδικήσουν πόρους που στην παρούσα ανταγωνιστική συγκυρία ενδέχεται να διασφαλίσουν το μέλλον τους», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Ακόμα κι ένα κομμωτήριο μπορεί να ενισχυθεί
Διαβεβαίωσε ότι ακόμα και ένα κομμωτήριο στο Ρέθυμνο μπορεί να ενισχυθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την ελπίδα ότι πέραν του…τραπεζικού προφίλ, οι τράπεζες θα έχουν εφεξής πιο ανοικτή αντιμετώπιση απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται, ότι η διεύρυνση της πρόσβασης των μικρότερων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, δεν αποτελεί διακαή στόχο μόνον του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα όμως και του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Πρόσφατα, ακούσαμε τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη να εκτιμά, ότι από τις 850.000 ελληνικές επιχειρήσεις, χρηματοδοτική πρόσβαση στις τράπεζες έχουν μόνον οι 40.000!
Στόχος λοιπόν είναι μέσω του ΕΣΠΑ ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στις 100.000, κυρίως μέσω εργαλείων που θα καλύπτουν μέρος του ρίσκου των τραπεζών, αλλά και με προώθηση συστημάτων μικροπιστώσεων.
Σημειώνεται επίσης ότι από τις 850χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις οι 800.000 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μέσο όρο 1,7 εργαζομένους.
Όμως, this is Greece!!! Σε κάθε γωνιά, σε κάθε βήμα βρίσκεται και μια πολύ μικρή συνήθως οικογενειακή επιχείρηση.
Σε άλλο άρθρο θα δούμε πώς τα κίνητρα για συνεργασίες και συγχωνεύσεις, που δίνονται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα λοιπά προγράμματα για τους μικρομεσαίους, μπορούν πράγματι να συμβάλλουν, ώστε ο παραπάνω αριθμός να προσαρμοστεί έστω και λίγο περισσότερο στα ευρωπαϊκά δεδομένα….
Άντα Σεϊμανίδη