Ρόδη Κράτσα «Στη Ζάκυνθο, θάβαμε αντί να επεξεργαζόμαστε…»

You are currently viewing Ρόδη Κράτσα «Στη Ζάκυνθο, θάβαμε αντί να επεξεργαζόμαστε…»

Στη Ζάκυνθο θα οδηγείται προς ταφή λιγότερο από 10% των παραγόμενων απορριμμάτων

«Θάβαμε αντί να επεξεργαζόμαστε…», είπε η Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της και στη συνέχεια, παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση προς τον ΦοΔΣΑ Iονίων Νήσων, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα – Κυκλική Οικονομία».

Για να προσθέσει ότι, αυτή η επιβράβευση είναι μια μεγάλη ικανοποίηση και παράλληλα μια ενθάρρυνση, καθώς «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει με υποδομές των ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος, διότι ήδη υπάρχουν εκεί και περιμένουν την παρέμβαση μας χώροι που προσβάλουν σήμερα το περιβάλλον, την ταυτότητα και τα συμφέροντα του τόπου μας».

Γιατί βραβεύτηκε το έργο

Η τιμητική διάκριση εστιάστηκε στο έργο της Ζακύνθου, το οποίο, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές και από την κα Κράτσα, δεν είναι απλά μια Μονάδα Επεξεργασίας με Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), αλλά Μονάδα Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης δεχόμενη όλα τα ρεύματα αποβλήτων όπως ανακυκλώσιμα υλικά (ΚΔΑΥ) και χωριστά συλλεγμένα οργανικά (ΜΕΒΑ) και σύμμεικτων απορριμμάτων. Το έργο μέσα στα δυο μόλις χρόνια λειτουργίας του ΦοΔΣΑ, συμβασιοποιήθηκε, κατασκευάζεται και σύντομα παραδίδεται προς χρήση με τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις.

  • η κα. Ρόδη Κράτσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων που διοργάνωσε η A Energy
  • τα βραβεία - οι τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν στο συνέδριο της A Energy

Προσαρμογή για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου

Ταυτόχρονα, το έργο προσαρμόζεται ήδη για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, με αποτέλεσμα σύντομα στην Ζάκυνθο να οδηγείται προς ταφή λιγότερο από το 10% των παραγόμενων απορριμμάτων του νησιού. Όλα αυτά συνιστούν την πλήρη ανατροπή στον τομέα της διαχείρισης για την τόσο ταλαιπωρημένη, σε σχέση με τα απορρίμματα, τα τελευταία χρόνια Ζάκυνθο.

Επιπλέον, εγκρίνεται σύντομα και η Μελέτη Αποκατάστασης του παλιού ΧΥΤΑ της Ζακύνθου. Ο οποίος, όπως υπενθύμισε η κυρία Κράτσα, μαζί με το πρώτο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αποτέλεσαν πριν από 26 χρόνια πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων για νησιά και μικρές γεωγραφικές ενότητες. Πρόκειται για τον πρώτο ΧΥΤΑ που λειτούργησε στην Ελλάδα, ενώ το ΚΔΑΥ Ζακύνθου ήταν το μοναδικό που κατασκευάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πριν ακόμα συσταθεί ο ΕΟΑΝ με την παλιά του νομική μορφή.

Πλην όμως αυτές οι δομές έχουν ένα λειτουργικό κύκλο ζωής και αν δεν υπάρχει συνέχεια, όραμα και εξέλιξη στην διαχείριση των απορριμμάτων τότε μοιραία οδηγούμαστε σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και ταυτόχρονα απαξίωσης τους. Κατά την εκτίμηση μάλιστα της κυρίας Κράτσα, μόνον την στιγμή που θα δρομολογηθεί και η αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ του νησιού θα είναι πλέον βέβαιο ότι η Ζάκυνθος γύρισε σελίδα και κοιτά το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων με αισιοδοξία.

Με τις ενέργειες αυτές, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, οι οποίες συντελέστηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, η Ζάκυνθος από ουραγός γίνεται πρωτοπόρος στην διαχείριση των απορριμμάτων με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία των απορριμμάτων και τούτο επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων Φορέων και Οργανισμών στο συνέδριο.

Με την ευκαιρία εξήρε για το ακούραστο ενδιαφέρον και τη προσπάθεια για το έργο της Ζακύνθου, την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και μέλος του ΔΣ του ΦοΔΣΑ κα. Αικατερίνη Μοθωναίου, καθώς και τους κ.κ. Θοδωρή Κάρδαρη, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦοΔΣΑ και Βασίλη Αναλυτή, Γενικό Διευθυντή.