Το βιβλίο παρουσιάζεται σήμερα στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα προλογιστεί από τους Ε. Βενιζέλο, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Ζερεφό, Μ. Δαμανάκη και Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Nα αναπτύξουμε μια εγχώρια Πράσινη Βιομηχανία, προτείνει ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης Μανιάτης στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Επειδή δεν υπάρχει Planet B» από τις εκδόσεις Πατάκη, αναλύοντας την μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης ενός νέου τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για μια απόλυτα πρακτική και εφικτή πρόταση την οποία, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρώην βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καθηγητής Πανεπιστημίου, υποστήριξε διαχρονικά, τόσο μέσα από την πολιτική, όσο και μέσα από την ακαδημαϊκή του ιδιότητα.
Μπροστά από την εποχή του και το μήνυμα «να μην μείνουμε μόνον στις εισαγωγές»…
Πάντα μπροστά από την εποχή του και πολύ πριν προκύψει η ενεργειακή κρίση, ο Γιάννης Μανιάτης, είχε κατά επανάληψη επισημάνει ότι η πράσινη μετάβαση κοστίζει ακριβά κι ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι και η αθρόα εισαγωγή έτοιμων προϊόντων που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες. Ήδη από το 2018 και το 2020 καταγράφαμε σε συνέδρια της Α Energy, που πάντα τα τιμά με την παρουσία του, τις σκέψεις του έμπειρου πολιτικού για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και προγραμμάτων προκειμένου να αναπτυχθεί στρατηγικά η πράσινη βιομηχανία.
Στο πλαίσιο της έκδοσης «Επειδή δεν υπάρχει Planet Β» και της συνεργασίας του με τον Μάκη Προβατά, εξηγεί με απόλυτα κατανοητό και συγκροτημένο τρόπο γιατί μια πολύ πιθανή νέα ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να βρει τη χώρα μας να υλοποιεί επενδύσεις δεκάδων δισ. που δεν θα συνεισφέρουν αντίστοιχα στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, εφόσον σε μεγάλο βαθμό τα διατιθέμενα κονδύλια θα αφορούν αμιγώς εισαγόμενα προϊόντα.
Στις εγχώριες επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση αυτής της βιομηχανίας ο κ. Μανιάτης συμπεριλαμβάνει: Τις Βιομηχανίες και βιοτεχνίες ηλιακών θερμοσιφώνων, οι οποίες σήμερα εξάγουν πάνω από το 60% της παραγωγής τους σε άλλες χώρες, απασχολώντας περίπου 4.000 εργαζομένους, τις βιομηχανίες κατασκευής χαλύβδινων σωλήνων μεταφοράς φυσικού αέριου, ηλεκτρικών καλωδίων για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικών μπαταριών, συστημάτων αποτροπής της αυξομείωσης τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά τις βιομηχανίες κουφωμάτων αλουμινίου και θερμομόνωσης.
Υπάρχει ήδη η βιομηχανική βάση, ας αναπτύξουμε και άλλες τεχνολογίες
Ο Γιάννης Μανιάτης προτείνει ουσιαστικά, όπως δηλώνει και σε σχετική του συνέντευξη στο Liberal.gr, ένα νέο βιομηχανικό cluster με την ένταξη της βασικής αυτής ομάδας βιομηχανιών σε μια εθνική στρατηγική που θα περιλαμβάνει διαφορετικές τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης. Αυτές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ξεπερνούν τις 550, προσφέροντας πολλές εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε, η στροφή στην Πράσινη Βιομηχανία αποτελεί προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες-μέλη να προχωρούν με γρήγορη ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Βέβαια, το βιβλίο δεν αναφέρεται μόνο σε αυτό το θέμα, το οποίο προλογίζεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, αλλά και σε σημαντικά στρατηγικά θέματα του ενεργειακού τομέα.
Για το βιβλίο, στη σημερινή παρουσίαση θα μιλήσουν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής ΑΠΘ, Μαρία Δαμανάκη, πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην ΕΕ, Σύμβουλος για το κλίμα και τη θαλάσσια πολιτική, Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου, πρώην Επίτροπος ΕΕ, πρώην υπουργός, Χρήστος Ζερεφός, γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.
Επίσης, θα προλογίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.