Δεν λύνεται το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις, κατά τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ
Αναγκαίο θεωρεί ένα ποσοστό λιγνιτικής παραγωγής της τάξης του 25%, ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, εκτιμά ότι το ενεργειακό πρόβλημα δεν λύνεται με τις επιδοτήσεις, επισημαίνει αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και απώλεια της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στον Πύργο, προσκεκλημένος της Κίνησης των Ενεργών Πολιτών, ο κ. Παναγιωτάκης, παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επενδύει στο φυσικό αέριο (πηγή στοιχείων Patris News).
Πρώτο στοιχείο, η αύξηση στην Ελλάδα της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, κατά 20% με 25%, τη στιγμή που όλες οι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν την παραγωγή τους από φυσικό αέριο κατά 20% έως και 30% . Ο λόγος είναι η εγκατάλειψη σχεδόν της λιγνιτικής παραγωγής, λόγω της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή από το φυσικό αέριο.
Δεύτερο στοιχείο, η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας και η επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών.
Τρίτο στοιχείο: Ακόμα και μετά την επιδότηση, η τιμή που φθάνει στον καταναλωτή, είναι περίπου 60% μεγαλύτερη από ότι ήταν προ της κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι δεν επαρκεί. Τουλάχιστον το 25% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν και η μεγάλη βιομηχανία χάνει την ανταγωνιστικότητά της.Επομένως, η επιδότηση δεν λύνει το πρόβλημα, αν και ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα στρώματα, είναι αναγκαία.
Τέταρτο στοιχείο: Ένα επίπεδο λιγνιτικής παραγωγής της τάξης του 25% θα συμβάλλει στον έλεγχο των τιμών, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα.
Πέμπτο στοιχείο: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν, ως μη όφειλαν, κατά 20% το 2019. Το 2020 η ΔΕΗ, αγόραζε με 44 ευρώ χονδρική τιμή του ρεύματος και το πουλούσε η ίδια με 105 ευρώ σέρνοντας το χορό των αυξήσεων. Από όλη αυτή τη λειτουργία της αγοράς και από το ράλι των τιμών τα περισσότερα κέρδη τα είχε δυστυχώς η ΔΕΗ και λιγότερα είχαν οι ιδιώτες. Αυτό δεν είναι λειτουργία επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος, αλλά αισχοκέρδεια, πάντα κατά τον κ. Παναγιωτάκη.