Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλάζει τα δεδομένα των έργων, εκτιμά ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής της Intrakat και Άκτωρ

You are currently viewing Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλάζει τα δεδομένα των έργων, εκτιμά ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής της Intrakat και Άκτωρ
Ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής της Intrakat και Άκτωρ.

Για το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο, ο κ. Αρανίτης ανέφερε ότι οι εταιρείες χρειάζονται πόρους, ώριμες μελέτες και μία υποστήριξη από την πολιτεία ώστε να υλοποιηθεί στο 100%

Στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γιατί αυτό αλλάζει τα δεδομένα των έργων, αναφέρθηκε τις προάλλες ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής της Intrakat και Άκτωρ με την ευκαιρία του συνεδρίου «Construction Project Management Conference». Το γεγονός, όπως τόνισε, ότι από δω και και πέρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα πρέπει να είναι μηδενικό, συνεπάγεται ένα νέο και πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατασκευή και την κοστολόγηση των έργων.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των τιμών των υλικών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν καταστήσει ξεπερασμένες από τις εξελίξεις, τις παραδοχές με τις οποίες κοστολογήθηκαν τα επικείμενα μεγάλα έργα πριν από λίγα χρόνια, υπενθύμισε ότι από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν γεγονότα που έχουν προκαλέσει άλμα των τιμών. Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστούν βιώσιμες λύσεις, καθώς μία σειρά από δημοπρατημένα ή προς δημοπράτηση έργα δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα γιατί δεν επαρκούν οι προϋπολογισμένοι οικονομικοί πόροι προκειμένου αυτά να προχωρήσουν.

Αναφορικά με το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο, το οποίο έχουν οι συγκεντρώσει οι μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat επεσήμανε ότι οι εταιρείες χρειάζονται πόρους, ώριμες μελέτες και μία υποστήριξη από την πολιτεία ώστε να υλοποιηθεί στο 100%. Υπογράμμισε ότι η τεχνική αγορά πλέον βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής που σηματοδοτείται από το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί επιτρέπει στις εταιρείες να προγραμματίσουν για την επόμενη δεκαετία όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Επεσήμανε επίσης τις τεράστιες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στα μεγάλα έργα σε σχέση με το παρελθόν, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον από νέους τρόπους χρηματοδότησης (όπως οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις), ιδιαίτερα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, πολύ πιο υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις, αλλά και τον παράγοντα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών αντιμετωπίζει με δέος και ειδικά σε ότι αφορά τις ΣΔΙΤ, το πρόσφατο αίτημα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου για αναθεώρηση τιμών καθώς, όπως είναι γνωστό, οι προϋπολογισμοί των έργων ΣΔΙΤ δεσμεύουν την Πολιτεία μακροπόθεσμα δημοσιονομικά και από ότι έχει δηλώσει δημόσια ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ήδη οι ΣΔΙΤ έχουν «πιάσει ταβάνι»…

Διαβάστε επίσης: Ανδρέας Γερακάκης, Πρόεδρος ΣΑΤΕ: ”Υπάρχουν άμεσες λύσεις για τις πληρωμές των έργων ενώ επείγει και η αναθεώρηση τιμών”