Αντώνης Σγαρδέλης: Ο «τιμονιέρης» της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

You are currently viewing Αντώνης Σγαρδέλης: Ο «τιμονιέρης» της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

Μια μαχητική και πολυδιάστατη στάση ζωής και επιχειρείν

Ο «τιμονιέρης» της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ στην τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιτυχημένης βιομηχανίας Αντώνη Σγαρδέλη, την υποψηφιότητα του οποίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή για να σηματοδοτήσω το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΝΔ, από τον Αντώνη Σγαρδέλη».

Από τη δική του πλευρά, ο τιμώμενος πρώην γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και στενός συνεργάτης επί χρόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «είμαι ευγνώμων σε όλους τους αρχηγούς που μου έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχω σε όλες τις εκλογές από το 1974 από διάφορες θέσεις ευθύνης».

Ο χώρος πάντως της βιομηχανίας και της ενέργειας, γνωρίζει και έχει πρόσφατα τιμήσει και από τη δική του πλευρά τον Αντώνη Σγαρδέλη, για τον αγώνα που έδωσε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προκειμένου να στηρίξει και να αναπτύξει με μεγάλη επιτυχία, μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες, την ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ με ιστορία πλέον 52 χρόνων.

Ένα προσωπικό στοίχημα

Λίγοι γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, απετέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα για τον τεχνοκράτη πολιτικό μηχανικό Αντώνη Σγαρδέλη και ίσως το πιο δύσκολο από τα εγχειρήματα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Την αγόρασε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αφού αποχώρησε από το κατασκευαστικό σχήμα J&P –AVAX. Ο ίδιος, υπήρξε βασικός μέτοχος και συνιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας AVAX, η οποία το μακρινό 2002 συγχωνεύτηκε με την J&P, συμφερόντων τότε των οικογενειών Ιωάννου-Παρασκευαϊδη.

Στο νέο μεγάλο κατασκευαστικό σχήμα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, επέλεξε να μην έχει ενεργό συμμετοχή και έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με την βιομηχανία και παράλληλα, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Μονεμβασιά, τόπο καταγωγής του.

Το 2008, διαβλέποντας την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, ο Αντώνης Σγαρδέλης, αποφάσισε να επεκτείνει την παραγωγή της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, πέρα από τα παραδοσιακά της αντικείμενα (μελέτη, σχεδιασμός ,παραγωγή αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα καθώς και ειδικού προφίλ για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις) και σε σταθερές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκων για κάθε εφαρμογή (εδάφους, βιομηχανικές στέγες, οικιακές εγκαταστάσεις).

Στην φωτογραφία ο Αντώνης Σγαρδέλης, ο «τιμονιέρης» της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από το 2010, η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ήρθε αντιμέτωπη, όπως και όλες οι ελληνικές βιομηχανίες, με τις σκληρές αντιξοότητες που δημιούργησε η κρίση χρέους και στη συνέχεια, με τις αβεβαιότητες της πανδημίας. Επιπλέον, η απότομη και κατακόρυφη πτώση της αγοράς των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2013, ανέκοψε την προοπτική των παραγόμενων από την εταιρεία βάσεων στήριξης στην ελληνική αγορά, την ίδια ώρα που κατακρημνιζόταν και η ζήτηση στα προϊόντα προφίλ αλουμινίου.

Με σταθερό το τιμόνι

Τότε ήταν που φάνηκε πόσο επιδέξια κρατούσε το τιμόνι όλα αυτά τα χρόνια, ο Αντώνης Σγαρδέλης, καθώς παρά τη θύελλα, κατάφερε να ανοίξει νέους δρόμους για την εταιρεία με τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, κάποια από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Η προσήλωσή της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών είναι εμφανής. Από το 2019 είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την παραγωγή Μονοαξονικών Υδραυλικών Trackers (Ηλιακού Ιχνηλάτη), ενώ οι εξαγωγές της στις βάσεις φωτοβολταϊκών, απευθύνονται σε περισσότερες από 20 χώρες και μάλιστα σε απαιτητικές αγορές, όπως η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η βράβευση από το ΕΒΕΑ

Μάλιστα για το 2022, βραβεύτηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως «Αναπτυσσόμενη Μικρομεσαία Επιχείρηση» της χρονιάς, για τους θετικούς επιχειρηματικούς δείκτες που καταγράφει την τελευταία πενταετία.

Ελάχιστοι γνωρίζουν τους αγώνες που έκανε σε προσωπικό επίπεδο ο Αντώνης Σγαρδέλης για να φτάσει η εταιρεία σε αυτό το σημείο, όπως λένε χαρακτηριστικά δεν έχει λείψει ούτε μια μέρα και βέβαια πάντα επισημαίνει την καθοριστική συνεισφορά των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν την εταιρεία στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και μετέπειτα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη αξιοσημείωτων ρυθμών ανάπτυξης.

Το σίγουρο είναι ότι από την τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στο πρόσωπο του Αντώνη Σγαρδέλη, συμβολίζεται,όχι απλώς μια γενναιόδωρη προσφορά σε ένα κόμμα, αλλά μια μαχητική και πολυδιάστατη στάση ζωής και επιχειρείν.