Ομιλητές της «ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»: Τι θα πουν για έργα αποθήκευσης, διαγωνισμούς ΡΑΕ, χρηματοδότηση, φωτοβολταϊκά στέγης

You are currently viewing Ομιλητές της «ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»: Τι θα πουν για έργα αποθήκευσης, διαγωνισμούς ΡΑΕ, χρηματοδότηση, φωτοβολταϊκά στέγης

Απαντήσεις σε επείγοντα και πρακτικά ερωτήματα, που αφορούν τις επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναμένεται να δώσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές της διαδραστικής εκδήλωσης «ΗΜΕΡΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» που πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Ιουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το επιχειρηματικό φόρουμ Α Energy με τη συνεργασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ και άλλων σημαντικών φορέων.

ΗΜΕΡΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ εκδήλωση 20 Ιουλίου 2022

Επείγοντα ερωτήματα επενδυτών και επιχειρήσεων που θα απαντηθούν:

• Τι θα γίνει με τα 350 ήδη αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης που θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου από τους επενδυτές στη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας και τι χρειάζεται να κάνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
• Πώς θα διεξαχθεί ο πολυαναμενόμενος από την αγορά των ΑΠΕ κοινός διαγωνισμός της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά και αιολικά που θα διεξαχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, οι επενδυτικοί φάκελοι του οποίου πρέπει άμεσα να υποβληθούν;
• Πώς διαμορφώνεται πλέον μετά και από την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την β’ φάση απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το επενδυτικό περιβάλλον για τις Ανανεώσιμες Πηγές;
• Ειδικότερα τι μέλλεται στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας;
• Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι «Πράσινες Επενδύσεις» στο πλαίσιο της Ενεργειακής Μετάβασης από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και άλλες πηγές;
• Ποιες είναι οι βασικές συστάσεις τραπεζών-χρηματοδοτικών φορέων σε σχέση με την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης για πράσινες επενδύσεις;
• Ποια είναι τα «Πράσινα» έργα της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Ενεργειακής Μετάβασης και πώς θα χρηματοδοτηθούν;
• Ποιες είναι οι άμεσες προοπτικές των φωτοβολταϊκών στη στέγη επαγγελματικών –βιομηχανικών κτιρίων και οικιών;
• Ποιες είναι οι χρηματοδοτικές προτάσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια και το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ;
• Ποιοι οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ότι αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου REPowerEU;
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη έργων υδρογόνου στην Ελλάδα;

Οι ομιλητές

Την εκδήλωση, θα χαιρετήσει ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Τους συνεργαζόμενους με την εκδήλωση φορείς και ειδικότερα τη ΡΑΕ θα εκπροσωπήσει ο κ. Διονύσης Παπαχρήστου, Διευθυντής στο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ. Το Γραφείο  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθήνας, θα εκπροσωπήσει ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθήνας. Το Πράσινο Ταμείο, ο Πρόεδρός του κ. Στάθης Σταθόπουλος.

Από την Αυτοδιοίκηση

Από πλευράς Αυτοδιοίκησης, ομιλίες και χαιρετισμούς θα απευθύνουν, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Αττικής, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, ο κ. Γιώργος Κουράσης, Πρόεδρος Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (Σ.Β.Α.Π.), ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και υπεύθυνος Προγραμμάτων του ΣΒΑΠ, ο κ. Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», ο κ. Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης, ο κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων.

Στις δυνατότητες ανάπτυξης πράσινων επενδύσεων σε Δήμους θα αναφερθούν ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, Bιο-αρχιτέκτονας και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα, Energy Profit και ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Oικονομικός Σύμβουλος, Energy Profit, ενώ ο κ. Αθανάσιος Τσόβολος, στέλεχος ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ θα αναφερθεί στις επιδόσεις της εγχώριας βιομηχανίας στον τομέα παραγωγής βάσεων στήριξης για φωτοβολταϊκά.

Τα κόμματα

Ο κ. Σωκράτης ΦάμελλοςΤομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα μεταφέρουν τους χαιρετισμούς των κομμάτων. Θα υπάρξει επίσης χαιρετισμός από την Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Επιχειρηματικοί – Χρηματοδοτικοί φορείς

Στην άμεση προοπτική υλοποίησης «Πράσινων Επενδύσεων» από πλευράς επιχειρήσεων θα αναφερθεί εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ, η κα. Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρος, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο κ. Παναγιώτης Ρωμανός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑΣΕΒΙΠΕΠανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ.

Στις άμεσες δυνατότητες χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων θα αναφερθεί ο κ. Γεώργιος Αντωνιάδης, Senior Manager, Development and Sustainable Banking, Financial Institutions, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΖΕΒ ΑΕΕΥ θα αναφερθεί στις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδύσεων στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι φορείς ΑΠΕ και οι επενδυτές

Παρουσιάσεις από πλευράς φορέων ΑΠΕ θα γίνουν από τον κ. Στέλιο Ψωμά, Σύμβουλο Συνδέσμου  Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ, τους κ.Κωνσταντίνο Φραγκούλη , Πρόεδρο, Αθανάσιο Μαρκαντώνη, Αντιπρόεδρο και Χρήστο Σώκο, Γενικό  Γραμματέα αντίστοιχα τουΣυλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης-ΠΑ.ΣΥ.ΦΩΣ.

Θα υπάρξουν επίσης τοποθετήσεις από τον κ. Στέλιο Λουμάκη, Πρόεδρο Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά – ΣΠΕΦ, από τον Σύνδεσμο Διαχειριστών Συστημάτων Ενέργειας και άλλους φορείς των ΑΠΕ που έχουν επίσης κληθεί, όπως επίσης και από επενδυτές.

Επιστημονικοί φορείς

Εμπεριστατωμένη εξάλλου ομιλία σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας θα απευθύνει ο κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ, συντονιστής της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Αποθήκευση Ενέργειας (ΟΔΕ Αποθήκευσης – εισηγήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο στο ΥΠΕΝ). Από πλευράς ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, θα αναφερθεί στο πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα και στα επόμενα βήματα.

Στην εκδήλωση αναμένεται επίσης χαιρετισμός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ποιοι θα παρακολουθήσουν την «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων»

Η εκδήλωση απευθύνεται στους μεγάλους αλλά και στους μικρότερους επενδυτές που αναπτύσσουν πράσινα επενδυτικά σχέδια, είτε αυτοί ανήκουν στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο Τομέα. Στην Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα σε δήμους και δίκτυα δήμων (συνολικά εκπροσωπούνται πάνω από 50 δήμοι) με ενδιαφέρον επίσης να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ και όχι μόνον, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε στρατηγικούς επενδυτές ΑΠΕ που στηρίζουν την πράσινη ενεργειακή μετάβαση με πλήρη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Σε επαγγελματικούς καταναλωτές όπως σούπερ-μάρκετ, μεταποιητικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με το πώς θα εξοικονομήσουν ενέργεια μέσα από συγκροτημένα σχέδια η/και μέσα από την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Σε στελέχη του χρηματοικονομικού χώρου (τράπεζες, εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων Αναφορά θα γίνει και στις δυνατότητες που παρέχονται για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τους οικιακούς καταναλωτές.

Υποστηρικτές και Χορηγοί Επικοινωνίας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ AEBE και της ENERGY PROFIT.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ειδησεογραφικό site Euro2day, το ενεργειακό site EnergyIn, η ηλεκτρονική  ενεργειακή – περιβαλλοντική πλατφόρμα B2Green και το επίσης ειδησεογραφικό site για την αυτοδιοίκηση ΟΤΑVOICE.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 – aenergy

Τ.: 210 6912183 και 210 6912505 K.:6974904165

Email: office@aenergy.gr | office@sditforum.gr