Παραμένει η μόνη εκκρεμότητα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και το μόνο που μένει να κλείσουμε, είναι η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, τονίζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο site της Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ VOICE και στο ΣΔΙΤForum, o κ. Χατζημάρκος, επισημαίνει ότι μετά από την δημοπράτηση των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε Ρόδο και Σαντορίνη, αναμένεται σύντομα από την Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και το πράσινο φως για τη μονάδα Κω-Καλύμνου. Έτσι, κλείνουν ουσιαστικά όλες οι μεγάλες προτεραιότητες του Περιφερειακού Σχεδιασμού στον τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η μοναδική εκκρεμότητα, περιορίζεται πλέον στην δημιουργία μιας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων επίσης με ΣΔΙΤ. Όπως όμως τονίζει ο κ. Χατζημάρκος, ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης μονάδας πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τις ενδονησιωτικές μεταφορές, τον ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά και την συμβατότητα ανάμεσα στον Εθνικό και στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται πάντως απαραίτητη για τις ανάγκες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Συγκλονιστικά τα αποτελέσματα του πειράματος ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
Αναφερόμενος εξάλλου στις δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το περιβάλλον συνολικότερα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, τις χαρακτηρίζει πολυεπίπεδες. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του «πειράματος» του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), είναι συγκλονιστικά. Με ένα σχέδιο που εξαπλώνεται σε 60 κατοικημένα νησιά, ο σχετικά νεοσύστατος ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, βοήθησε την Ελλάδα να εξασφαλίσει 600εκ ευρώ στο πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΕΣΠΑ 2021-2027.
«Mobility on Demand» με εμπορική απήχηση
Ειδική εξάλλου αναφορά κάνει ο κ. Χατζημάρκος, στο πρότζεκτ της Αστυπάλαιας «Mobility on Demand», ένα έργο της Περιφέρειας με αξιοσημείωτη εμπορική και επιχειρηματική κίνηση. Επίσης αναφέρεται και στην Τήλο, όπου σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Polygreen, έχουν επιτευχθεί εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων: Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανακύκλωσης, ανήλθε σε 91%, η ταφή σε 1% και η κομποστοποίηση στο 8%.
The Rhodes Co–Lab
Χαρακτηρίζει τέλος ως μεγάλο εγχείρημα την στρατηγική συνεργασία, με τον ηγέτη του Τουρισμού, Όμιλο TUΙ, για το project «The Rhodes Co–Lab».
Στόχος της συνεργασίας, είναι, είναι η μετατροπή της Ρόδου σε προοπτική πενταετίας, στον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό στον κόσμο και σε μοντέλο του τουρισμού του μέλλοντος.
Το γεγονός ότι η TUI, επέλεξε τη Ρόδο μεταξύ των 178 τουριστικών προορισμών στον κόσμο με τους οποίους συνεργάζεται, υποδηλώνει ότι γίνεται σωστά σ’ αυτόν τον τόπο, καταλήγει ο κ. Χατζημάρκος, για να υπενθυμίσει ότι η νήσος μόνον κατά τον Αύγουστο, φιλοξενεί περί τους 600χιλιάδες επισκέπτες.