Το τελικό προϊόν μπορεί να διατεθεί ως Υλικό Επικάλυψης Απορριμμάτων ΧΥΤ, ως πρώτη ύλη για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, για συκομποστοποίηση με άλλα οργανικά υλικά και ως compost στην γεωργία.
Το έργο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα διαχείρισης της Ιλύος στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσίασε με την ευκαιρία του 2ου Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο” της Α Energy, ο κ. Μανώλης Χατζάκης, Περιβαλλοντολόγος, Επικεφαλής Παραρτήματος Κρήτης της THALIS SA – ΜΕΜΒΕR OF ΜΟΤΟR OIL GROUP. Πρόκειται για το Κέντρο Επεξεργασίας Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Π.Ε Ηρακλείου, που έχει ως στόχο την μετατροπή, εξάλειψη και ανάκτηση της λάσπης από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό case study στον τομέα του, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της διαχείρισης της ιλύος στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζάκης, η ΕΕΛ Ηρακλείου παράγει ετησίως περίπου 8.000 – 10.000 τόνους αφυδατωμένης ιλύος. Με τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης της ΕΕΛ, αναμένεται η παραγωγή της λυματολάσπης τα επόμενα έτη να φτάσει τους 12.000 – 13.000 tn/year. Οι ΕΕΛ των Δήμων Αρχανών Αστερουσίων, Φαιστού και Μαλεβιζίου αναμένεται να παράγουν περίπου 1.500 – 2.000tn/year. Συνολικά: 15.000tn/year διατίθενται στο ΧΥΤΑ για ταφή.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή:
- Κέντρου Τροφοδοσίας Ιλύων (ΚΤΙ), το οποίο θα εξυπηρετεί την ΕΕΛ Ηρακλείου που παράγει το 82% της συνολικής ποσότητας ιλύος. Το Κέντρο κατασκευάζεται στην ΕΕΛ Ηρακλείου και θα περιλαμβάνει αφυδάτωση με φυγοκεντρικούς διαχωριστές για την αύξηση της περιεκτικότητας σε στερεά της παραγόμενης ιλύος.
- Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύων (ΚΕΙ) που κατασκευάζεται στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, καταλαμβάνει περίπου 12 στρέμματα και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και χώρο μετεπεξεργασίας.
Το Κέντρο επεξεργασίας ιλύος (ΚΕΙ)
Το Κέντρο επεξεργασίας ιλύος (ΚΕΙ) θα κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών. Καταλαμβάνει περίπου 10 στρέμματα και περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα εξευγενισμού του τελικού προϊόντος.
Ο σχεδιασμός του έργου, αφορά δυναμικότητα επεξεργασίας 15.125 τόνων βιολογικής ιλύος, παραγωγή ποσότητας εδαφοβελτιωτικού ίση με 4.033 τόνους ετησίως με περιεκτικότητα ολικών στερεών 75% και ξήρανση της ιλύος εντός των θερμοκηπίων.
Αναφορικά με τη δυνατότητα διάθεσης, το τελικό προϊόν μπορεί να διατεθεί ως Υλικό Επικάλυψης Απορριμμάτων ΧΥΤ και για τον Εμπλουτισμό Τελικής Στρώσης Αποκατάστασης τους, ως πρώτη ύλη σε μονάδα αεριοποίησης για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας, ως πρώτη ύλη για συκομποστοποίηση με άλλα οργανικά υλικά και παραγωγή compost για αγροτική χρήση και τέλος ως compost (CLASS A) στην γεωργία.