Μανώλης Γραφάκος: Η ενεργειακή αξιοποίηση «κλείδωσε» στο ΕΣΔΑ

You are currently viewing Μανώλης Γραφάκος: Η ενεργειακή αξιοποίηση «κλείδωσε» στο ΕΣΔΑ

Ακολουθεί διάλογος με Αυτοδιοίκηση Αγορά
Καλώ ΔΕΗ, τσιμεντοβιομηχανία, επενδυτές να ανταποκριθούν

Την επίσημη ένταξη της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Αποβλήτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, στο συνέδριο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΒΙΟΜΑΖΑ – ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αθρόα συμμετοχή των φορέων της αγοράς αλλά και της Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η A Energy και το ΣΔΙΤForum, με επιστημονικό εταίρο την ΕΕΔΣΑ, τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, σημαντικών επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων και supporting partner τον ΟΤΑ Voice, ο κ. Γραφάκος περιέγραψε αναλυτικά τον σχεδιασμό και τους στόχους του ΥΠΕΝ σε σχέση με τη νέα αυτή προτεραιότητα. Δέχτηκε, επίσης, καίριες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και εξήγησε τα αμέσως επόμενα βήματα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η «ενεργειακή αξιοποίηση είναι πλέον εδώ». Για να προσθέσει ότι, αυτή αποτελεί τον μοναδικό ασφαλή δρόμο για να περιοριστεί η ταφή στο 10% έως το 2030 όπως προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Τον επόμενο μήνα που θα έχει ολοκληρωθεί και η σχετική μελέτη που έχει αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα ακολουθήσει αναλυτικός διάλογος με Αυτοδιοίκηση και με τους φορείς της αγοράς, σχετικά με τον τρόπο που θα αποτυπωθεί πλέον και σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου η νέα αυτή πραγματικότητα.

Διάλογος με τους πάντες

«Θα προχωρήσουμε σε διάλογο με τους πάντες» τόνισε ο κ. Γραφάκος και απηύθυνε πρόσκληση σε Αυτοδιοίκηση, ΔΕΗ, τσιμεντοβιομηχανίες, επενδυτές και συνολικότερα στην αγορά να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτόν τον διάλογο και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς αυτή η συζήτηση μόνον θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για το περιβάλλον και τον πολίτη.

Σημειώνεται ότι, η υπό ολοκλήρωση μελέτη θα καταδείξει πόσες μονάδες καύσης απορριμμάτων θα απαιτηθούν, περιοχές που είναι καλύτερα να χωροθετηθούν, αλλά και τις ποσότητες τις οποίες μπορεί να απορροφήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια η τσιμεντοβιομηχανία.

Με βάση τα παραπάνω θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το μοντέλο χρηματοδότησης των νέων μονάδων. Όπως πάντως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γραφάκος, «δεν είναι στόχος του σχεδιασμού η υλοποίηση των μονάδων από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα με τη μέθοδο Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποδεδειγμένα παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αγορά».

Ένα καλό παράδειγμα

Επεσήμανε επίσης ότι, η παραγωγή μέσα από τα απόβλητα, είτε βιοαερίου-βιομάζας είτε δευτερογενούς καυσίμου που θα οδηγηθεί στην ενεργειακή αξιοποίηση αποτελεί πράσινη ενέργεια. Υποστήριξε, ότι η ενεργειακή αξιοποίηση είναι πιο «πράσινη» λύση σε σχέση λόγου χάριν με την ταφή στη χωματερή της Φυλής, που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια.

Με αφορμή δε την χθεσινή βράβευση στο συνέδριο της ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου για το έργο τηλεθέρμανσης με βιομάζα, ο κ. Γραφάκος έδωσε το ακόλουθο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακής αξιοποίησης: Από την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ που λειτουργεί στην Κοζάνη πηγαίνει για ταφή σήμερα ένα ποσοστό 45% των αποβλήτων που επεξεργάζεται.

Αν το υλικό αυτό μετατραπεί σε SRF θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και την τηλεθέρμανση από την μονάδα του Αμύνταιου της ΔΕΤΕΠΑ.

Μηδενική τιμή η πρόταση ΥΠΕΝ για τσιμεντοβιομηχανία

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ρόλο της τσιμεντοβιομηχανίας στην ενεργειακή αξιοποίηση, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό, καθώς η τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί σήμερα τον μοναδικό αποδέκτη του δευτερογενούς καυσίμου SRF και υποστηρίζει εμπράκτως την ενεργειακή αξιοποίηση, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων.

Από τη δική του πλευρά, το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι ο στόχος για το τέλος εισόδου
(gate fee) των απορριμματογενών δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, πρέπει να κρατηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από το ακροατήριο, ο κ. Γραφάκος απάντησε ότι θεωρεί εφικτή ακόμα και μια τιμή που δεν θα απέχει από το μηδέν, προκειμένου να μην καλούνται οι πολίτες να καλύπτουν όλο το κόστος της διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι από τη δική τους πλευρά οι τρείς τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΧΑΛΥΨ) παρουσίασαν για πρώτη φορά δημόσια τα στοιχεία υποκατάστασης των στερεών καυσίμων από εναλλακτικά καύσιμα στο πλαίσιο της ενεργειακής αξιοποίησης και ζήτησαν ταχύτερη διεκπεραίωσης των σχετικών αδειοδοτήσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι: 25% για την ΤΙΤΑΝ, 38% για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και άνω του 50% για την ΧΑΛΥΨ.

Ολοκλήρωση δημοπρατήσεων – με ΣΔΙΤ οι επόμενες μονάδες

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό των δημοπρατήσεων για νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων ανά την χώρα ανάφερε ότι, με τη δημοπράτηση των μονάδων Βόλου, Λάρισας, Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Νάξου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος και ότι οι ΦοΔΣΑ ενισχύθηκαν με επιπλέον προσωπικό για να επιταχύνουν τους διαγωνισμούς.

Στη συνέχεια, οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων – ΦοΔΣΑ θα έχουν δυο επιλογές: Είτε να κατασκευάσουν τα νέα έργα με ΣΔΙΤ, είτε ή να τα κατασκευάσουν αποκλειστικά με δικούς τους πόρους.

Ενίσχυση Δήμων για τέλος ταφής – διαλογή στην πηγή

Σε ότι αφορά το τέλος ταφής ύψους 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων το οποίο ισχύει από την αρχή του 2022, ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι αυτό θα παραμείνει, θα εισπραχθεί κανονικά για το 2022, καθώς είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση πόρων για τη χώρα μας πλην όμως θα υπάρξει παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία αποπληρωμής του από τους Δήμους.

Επίσης αποκάλυψε ότι, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται στον τομέα των βιοαποβλήτων και ότι θα υποστηριχθούν οι μικροί και ορεινοί δήμοι για την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγιναν πρωτότυπες παρουσιάσεις από 33 αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι συνεισέφεραν καθένας από την δική τους πλευρά στο σύνθετο πάζλ του πώς θα προχωρήσει η ενεργειακή αξιοποίησης απορριμμάτων-βιομάζας στη χώρα μας.

Από αύριο θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο site A Εnergy όλες οι ομιλίες και το σχετικό υλικό.