Δίκτυα τηλεψύξης και αναζήτηση πηγών πρόσθετων εσόδων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης επενδυτικής προσέγγισης
Στη σημασία αξιοποίησης του ατμού για την επιτυχία των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, επέμεινε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος, Τομεάρχης Κυκλικής Οικονομίας και Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην δική του παρουσίαση στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο” της Α Energy.
Επιπλέον, εξηγώντας γιατί είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη επενδυτική προσέγγιση προκειμένου να πετύχουν οι επικείμενες νέες μονάδες, ο κ. Ψωμόπουλος, αναφέρθηκε στην δυνατότητα ανάπτυξης δικτύων τηλεψύξης ως παροχή στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην αναζήτηση πηγών πρόσθετων εσόδων.
«Κλειδί» στην Κυκλικότητα
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τομεάρχης Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕΔΣΑ, η ένταξη των μονάδων Waste2Energy στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί «Κλειδί» στην Κυκλικότητα. Στη συνέχεια εξήγησε, γιατί είναι αναγκαία η αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας και ιδιαίτερα του ατμού υψηλής ενθαλπίας σε παρακείμενες βιομηχανικές εφαρμογές για συμπαραγωγή. Επομένως, όπως ανέφερε στη συνέχεια στη δική του παρουσίαση και ο κ. Βασίλης Βυζηργιαννάκης, Τομεάρχης για θέματα Βιομηχανικής Συμβίωσης της ΕΕΔΣΑ, οι μονάδες αυτές πρέπει να χωροθετούνται με ορθολογικά κριτήρια, κοντά σε Βιομηχανικές Περιοχές, Επιχειρηματικά Πάρκα είτε και σε Πάρκα Εξυγίανσης προκειμένου να εφαρμόζονται κατά το δυνατόν οι αρχές βιομηχανικής συμβίωσης.
Το παράδειγμα χωροθέτησης κοντά σε πλυντήρια ρούχων
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Ψωμόπουλος ανέφερε την περίπτωση μονάδας W2E στον ποταμό Hudson, γύρω από την οποία χωροθετήθηκαν ενεργοβόρες μονάδες όπως πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων /ιματίων ξενοδοχείων της περιοχής Νέας Υόρκης, που είχαν ανάγκη από ατμό.
Επίσης επεσήμανε, ότι πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας των γραμμών αυτών, όπως λόγου χάριν, η λειτουργία σε δύο παράλληλες, γραμμές μικρότερης δυναμικότητας, η ανάπτυξη δικτύων τηλεψύξης ως παροχή στην τοπική κοινωνία και η αναζήτηση πηγών πρόσθετων εσόδων, όπως η ανάκτηση μετάλλων από την τέφρα πυθμένα.
Αναζήτηση πρόσθετων εσόδων και αυξημένη λογοδοσία
Ο κ. Ψωμόπουλος, ανέφερε επίσης την ανάγκη διαφάνειας και αυξημένης λογοδοσίας με on-line ανάρτηση των τιμών των αερίων ρυπαντών των μονάδων αυτών αλλά και της διάθεσης και άλλων αποβλήτων όπως τέφρα κα, ώστε τόσο οι Τοπικές Αρχές, όσο και οι πολίτες να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την ποιότητα λειτουργίας τους.
Σε ότι αφορά την επιβάρυνση των πολιτών, στα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Ψωμόπουλος, οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, στη μονάδα της Βαρκελώνης, έγινε αναφορά σε 30 €/τόνο, τιμή που δεν καλύπτει καν το λειτουργικό κόστος των μονάδων W2E.
Δείτε την παρουσίαση του κ. Ψωμόπουλου εδώ:
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Α Energy με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον επιστημονικό συντονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), τη συμμετοχή πέντε περιβαλλοντικών-επιχειρηματικών φορέων και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επενδυτών.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του κ. Κ. Ψωμόπουλου:
Τα βίντεο όλων των ομιλητών που συμμετείχαν στο 2ο Φόρουμ “Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων, Βιομάζα, Βιομεθάνιο 2024”, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της A Energy στο YouTube.