Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του RePowerEU

You are currently viewing Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του RePowerEU

Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα: Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητά του ReRower EU – Μεγάλα τα οφέλη για την Ελλάδα.

Το ReRower EU είναι η απάντηση της EE στον γεωστρατηγικό εκβιασμό της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στον χαιρετισμό του στην «Ημέρα Πράσινων Επενδύσεων».

Εκβιασμό, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσουτσοπλίδης, απέκτησε περιεχόμενο από την δυσανάλογη εξάρτησή μας από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το σχέδιο αφορά στην ταχύρρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης και την συνένωση των δυνάμεων μας για την επίτευξη ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος.

Αξιόπιστη πρόταση για επιτάχυνση της πράσινης ανάπτυξης

Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προβλέπονται δράσεις όπως εξοικονόμηση ενέργειας, διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, καθαρές μορφές ενέργειας και έξυπνο σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο ως νομοθέτης αντιμετωπίζει την πρόκληση θέτοντας στόχους στην ίδια κατεύθυνση με πριν, δηλαδή την πράσινη μετάβαση.

H αξιοπιστία της πρότασης εδράζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή αντίδραση σε αυτή την έκτακτη γεωστρατηγική πρόκληση δεν συνιστά αλλαγή πορείας αλλά επιτάχυνση για μια ανάπτυξη πράσινη ψηφιακή και δίκαιη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγγυάται το RePower EU

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να εγγυηθεί το συμπεριληπτικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας με την βεβαιότητα ότι αυτό θα εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας ιδιαιτέρως σε μια περίοδο μεγάλης απειλής πολιτικής αστάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξασφαλιστούν ασφαλέστερα μέσα και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή της.

Μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα το RePowerEU είναι μια σπουδαία ευκαιρία. Η αναπτυξιακή στρατηγική που προκρίθηκε για να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση είναι πλήρη συμβατή με το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό υπόδειγμα που σας είπα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την πανηγυρική έγκριση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Προσβλέπουμε και εμείς λοιπόν σε ένα μέλλον πράσινο ψηφιακό και δίκαιο. Ως γραφείο του ελληνικού κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζουμε ένθερμα πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων, γιατί είναι κρίσιμο για την πατρίδα μας να κερδίσουμε ένα στοίχημα που θα είναι σημαντικό για το μέλλον μας.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Τσουτσοπλίδη.