Κωνσταντίνος Αραβώσης: Στόχος του ΥΠΕΝ, η θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης βιομάζας

You are currently viewing Κωνσταντίνος Αραβώσης: Στόχος του ΥΠΕΝ, η θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης βιομάζας

Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη βιομάζα πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας Δασών

Η θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της δασικής βιομάζας με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι άμεσος στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, στην ομιλία του στο συνέδριο “Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα – Κυκλική Οικονομία“.

Για να προσθέσει, ότι η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και στην βιομάζα από τα δάση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων αειφόρων δραστηριοτήτων στις τοπικές κοινωνίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εμείς βλέπουμε την βιομάζα ως μέρος της κυκλικής οικονομίας, ως καύσιμο υλικό, ως εναλλακτικό υλικό για ενεργειακή αξιοποίηση ή για μονάδες αναερόβιας χώνευσης και κομπόστ ή σε συνδυασμό αυτών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αραβώσης, το σύνολο της ξυλείας που συλλέγεται στην Ελλάδα ετησίως είναι της τάξης των 700-950 χιλιάδων κυβικών, από τα οποία το 75% προωθείται μέσω πλειστηριασμών από τους δασικούς συνεταιρισμούς.

Έως 950 χιλιάδες κυβικά η δασική βιομάζα – μπορεί να αυξηθεί

Υπάρχει, επίσης, σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό και γι΄ αυτό και η Γενική Γραμματεία Δασών προχωρεί άμεσα στην επέκταση του υπάρχοντος συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί ακόμα περισσότερο στις υπάρχουσες ανάγκες των βιομηχανιών αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, αυξήθηκε κατά 15% η επιδότηση των τοπικών δασικών συνεταιρισμών που αναλαμβάνουν τις υλοτομίες και προωθούν τα προϊόντα που συλλέγονται, μέσω δημοπρασιών σε εμπόρους, ενώ ένα άλλο μέρος διατίθεται υποχρεωτικά στις τοπικές κοινωνίες για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των πολιτών σε ξύλα.

Ιδιαίτερα αυτήν τη περίοδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών, ο ρόλος των δασικών συνεταιρισμών και του όλου συστήματος της διαχείρισης των ξύλων του δάσους, έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δασών.

Για να προσθέσει, ότι τα είδη της δασικής βιομάζας προέρχονται από καυσόξυλα, ξυλάνθρακες και υπολείμματα των δασικών υλοτομιών και ότι οι υλοτομίες εκπονούνται κάθε χρόνο από τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες με βάση συγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες.

Με βάση μελέτες η υλοτομία

Σε αυτές τις μελέτες προσδιορίζεται η ποσότητα και η ποιότητα του ξύλου που μπορεί να κοπεί και να αξιοποιηθεί, που όμως δεν θα επηρεάσει την βιωσιμότητα του δάσους. Και εφόσον αυτά, γίνονται κάτω από την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών της χώρας είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον υπάγονται αυτές στην Γενική Γραμματεία Δασών (έως τώρα υπάγονταν σε άλλο υπουργείο) κάτι που δημιουργούσε πρακτικά προβλήματα με ζητήματα ιδιοκτησίας πολιτών, αλλά και με επενδύσεις που δεν προχωρούσαν, καθώς όλα έχουν να κάνουν και με το εάν υπάγεται ένα ακίνητο στη δασική νομοθεσία ή όχι.

Αύξηση βιομάζας από τον καθαρισμό των δασών

Στην αύξηση της παραγόμενης δασικής βιομάζας, συνετέλεσε φέτος και η αύξηση του καθαρισμού των δασών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τις ανάγκες πρόληψης πυρκαγιών. Όπως ανάφερε ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, διατέθηκαν 70 εκ. ευρώ γι΄ αυτόν τον σκοπό. Για να καταλήξει ότι η αύξηση της δασικής βιομάζας και η παραπέρα αξιοποίησή της και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Σε ότι βέβαια αφορά την άμεση καύση της δασικής βιομάζας από τζάκια, ανέφερε ότι υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ και θα καταδικαστεί σε σχετικό πρόστιμο και ότι σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που άμεσα θα αντιμετωπιστεί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας του κ. Αραβώση, εδώ: