ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ: Βράβευση για την υλοποίηση δύο έργων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων – βιομάζα

You are currently viewing ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ: Βράβευση για την υλοποίηση δύο έργων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων – βιομάζα

Το έργο τηλεθέρμανσης με βιομάζα στο Αμύνταιο και η μονάδα βιοαερίου Μαυροράχης

H ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ τιμήθηκε για τη συμβολή της στην υλοποίηση δύο πρωτοποριακών έργων στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων-βιομάζα και για την τεχνογνωσία της στον τομέα του βιοαερίου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα – Κυκλική Οικονομία – ΑΠΕ».

Το συνέδριο, πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ με διοργανωτές την Α Energy, το ΣΔΙΤ Forum και επιστημονικό εταίρο την ΕΕΔΣΑ.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε, εκ μέρους της εταιρείας, ο Νικόλαος Περδικάρης, Επικεφαλής Λειτουργιών. Ο κ. Περδικάρης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διάκριση, αποτελεί δικαίωση, αλλά και ενθάρρυνση των μακροχρόνιων προσπαθειών που καταβάλλονται από το στελεχιακό δυναμικό του ομίλου για την επιτυχία των έργων και τόνισε τον συλλογικό τους χαρακτήρα.

Τα κριτήρια: Έργα που ανοίγουν τον δρόμο στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων-βιομάζας και στην Ελλάδα

Το έργο τηλεθέρμανσης με βιομάζα της ΔΕΤΕΠΑ και του Δήμου Αμυνταίου, το οποίο υλοποίησε η ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι μοναδικό στο είδος του, παρουσιάζει υψηλή αποδοτικότητα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και επιπλέον ενσωματώνει με επιτυχία διαφορετικά είδη βιομάζας και επίσης με άλλα χαρακτηριστικά. Με στόχο την μηδενική εξάρτηση από ορυκτά ή εισαγόμενα καύσιμα και την αξιοποίηση τοπικών ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλει στη δημιουργία τοπικής κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον, γίνεται ήδη πιλοτικά, σε συνδυασμό με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, της Δυτικής Μακεδονίας, η αξιοποίηση από τις μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας του Αμυνταίου δευτερογενών καυσίμων (SRF/ RDF), δια μέσου της μικτής καύσης με βιομάζα.

Σε ότι αφορά τον Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής από το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που υλοποιήθηκε επίσης από την ΗΛΕΚΤΩΡ, είναι το σημαντικότερο έργο στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα απορρίμματα με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και τα νοικοκυριά.

Η μονάδα, εκμεταλλεύεται βιοαέριο το οποίο παράγεται από την οργανική ύλη, η οποία είναι συσσωρευμένη μέσα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης μετά την αναερόβια επεξεργασία. Η εγκατάσταση θα μπορεί να παράγει ρεύμα για τα επόμενα 20 χρόνια και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Η παραγωγή ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 61.500 MWh, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα με δέσμευση 140.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

ο κ. Νικόλαος Περδικάρης, Επικεφαλής Λειτουργιών της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, πρόεδρο ΕΕΔΣΑ
Στιγμιότυπο: ο κ. Νικόλαος Περδικάρης, Επικεφαλής Λειτουργιών της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ,
παραλαμβάνει την τιμητική διάκριση από τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, πρόεδρο ΕΕΔΣΑ

Παροχή τεχνογνωσίας στο αίτημα της εποχής

Σε μία περίοδο όπου η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων – βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι αίτημα της εποχής, η Τιμητική Διάκριση προς την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ αφορά και την συνολικότερη τεχνογνωσία της στον τομέα του βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μελέτη, Κατασκευή και πολυετής Λειτουργία του σταθμού ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στην ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων. Πρόκειται για έναν σταθμό από τους μεγαλύτερους σε διεθνές επίπεδο, με εγκατεστημένη ισχύ 24 MW.

Επιπλέον, με δραστηριότητα σε 7 χώρες, η ΗΛΕΚΤΩΡ και μέσω των θυγατρικών της εταιρειών στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ συμμετέχει με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.

Διαχειριζόμενη 780.000 όνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση, συμμετέχει και ενισχύει δράσεις ανακύκλωσης στην πηγή.

Είναι επίσης ο ιδιώτης επενδυτής του 1ου ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη Δυτική Mακεδονία και ο κατασκευαστής της μεγαλύτερης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ευρώπη, στη Σόφια της γειτονικής Βουλγαρίας.