Πώς θα συστήσουν ενεργειακές κοινότητες οι επιχειρήσεις

You are currently viewing Πώς θα συστήσουν ενεργειακές κοινότητες οι επιχειρήσεις

Την Τετάρτη το μεσημέρι, η εκδήλωση στο ΕΒΕΠ για τα φωτοβολταϊκά

Πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα συστήσουν εφεξής ενεργειακές κοινότητες οι επιχειρήσεις; Το ερώτημα θα τεθεί επί τάπητος μαζί με άλλα επίκαιρα θέματα που αφορούν την αυτοπαραγωγή, την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στην εσπερίδα που συνδιοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς, με τη συνεργασία του επενδυτικού φόρουμ Α Εnergy.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα χαιρετήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και άλλοι επίσημοι, ενώ η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα αναφερθεί αναλυτικά στο νέο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη πρωτοβουλία, γιατί συμπίπτει με το άνοιγμα μιας σημαντικής δυνατότητας για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών: Να μειώσουν το κόστος τους για ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα φωτοβολταϊκά με μπαταρία, στο πλαίσιο των 3 Α, Αυτοπαραγωγή- Αυτοκατανάλωση – Αποθήκευση.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους, το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο βρίσκεται από προχθές σε δημόσια διαβούλευση παρέχοντας την παραπάνω δυνατότητα, βρίσκεται προφανώς στη σωστή κατεύθυνση, αφού προβλέπει, ότι για πρώτη φορά, επιχειρήσεις, μικρομεσαίες ή και μεγαλύτερες, θα μπορούν να συγκροτούν ενεργειακούς συνεταιρισμούς και να δημιουργούν μία ενεργειακή Κοινότητα για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που θα καλύπτουν ανάγκες αυτοκατανάλωσης με ενεργειακό συμψηφισμό.

Θετικά σημεία και σημείο προβληματισμού

Δύο επίσης θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου θεωρούνται: Πρώτον, η δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που θα απολαμβάνουν οι κοινότητες των επιχειρήσεων, δηλαδή να μπορούν να κατασκευάζουν μονάδες ΑΠΕ μακριά από τις εγκαταστάσεις τους, για να συμψηφίζουν την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή τους, και δεύτερον, η δυνατότητα να μπορούν να συνδέονται, στο Δίκτυο Υψηλής, Μέσης ή Χαμηλής Τάσης.

Ένα σημείο το οποίο φαίνεται να προβληματίζει, είναι ο συνολικός ηλεκτρικός χώρος που παρέχεται από το σχέδιο νόμου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσδιορίζεται στα 2 GW. Ο χώρος αυτός, φαίνεται καταρχάς σχετικά περιορισμένος και ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας περίπου 14 εκ. επαγγελματικοί καταναλωτές. Επίσης, σχετικά περιορισμένο, είναι, και το όριο ισχύος για τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και αποθήκευσης νομικών προσώπων (100KW).

Και μόνον όμως το γεγονός ότι εφεξής θα δίνεται η δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού, σε συνδυασμό και με τα σχετικά προγράμματα που αναμένονται, υπόσχεται σημαντική βελτίωση του ενεργειακού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια πάντως, θα έχουν όπως προβλέπεται και στο σχέδιο νόμου, σημαντικό ρόλο προκειμένου να αναδείξουν και να προωθήσουν τους νέους επιχειρηματικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Περισσότερα για τους Ομιλητές και τις Εγγραφές στην εκδήλωση.