Εκδήλωση Business Tomorrow της Alpha Bank: Μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό των 100 δισ.ευρώ της οικονομικής κρίσης

You are currently viewing Εκδήλωση Business Tomorrow της Alpha Bank: Μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό των 100 δισ.ευρώ της οικονομικής κρίσης

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους, προσφέρεται «μία μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό περίπου Ευρώ 100 δισ. που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση». Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της εκδήλωση “Business Tomorrow” της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εταιρικών Πελατών και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, Στελεχών της Τράπεζας.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε επί τη ευκαιρία της λειτουργίας της πλατφόρμας παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε ως στόχο την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις λύσεις που προσφέρει η Alpha Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην ενίσχυση, με κεφάλαια κίνησης, της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, όσο και στην πρόθεση της Τράπεζας να στηρίξει με συνέπεια επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την εξωστρέφεια, την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο CEO του Ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης και ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking κ. Γιάννης Εμίρης.

Βασίλης Ψάλτης: Αποστολή της Alpha Bank είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του που σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την επίδειξη αποφασιστικότητας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – την Πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο – προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία των κοινοτικών ταμείων για ένα μέλλον ανθεκτικότητας και ανάπτυξης για τη χώρα.

«Αποστολή της Alpha Bank σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου. Όχι μόνον με την αξιοποίηση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, αλλά και με την εμπειρία και την υψηλή εξειδίκευση των εκατοντάδων Στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα. Η δική μας αποστολή είναι να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, να προετοιμαστούν εγκαίρως για το νέο διεθνές περιβάλλον, να διαγνώσουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο απαντά καλύτερα στις ανάγκες τους και, φυσικά, να τους συνδράμουμε, στην πορεία ωρίμανσης και επιτυχίας του επιχειρηματικού τους σχεδίου», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε πως μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους, προσφέρεται «μία μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό περίπου Ευρώ 100 δισ. που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση».

Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης.
Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Πως η κρίση θα μετατραπεί σε ευκαιρία

Εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως η Πολιτεία «πρέπει να παραμείνει αμετακίνητη στη στρατηγική της επιλογή για αναβάθμιση των υποδομών, την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και να συνεχίσει την ήδη καρποφορούσα προσπάθεια για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τη Δικαιοσύνη».

Αναφορικά με τον ρόλο των τραπεζών, και ειδικότερα της Alpha Bank, ανέφερε πως κύρια ευθύνη είναι η ισχυρή στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, όχι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, «αλλά και με δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας που χρηματοδοτούν νέα επιχειρηματικά σχέδια». Τέλος, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank ανέδειξε την ανάγκη κινητοποίησης του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου «του πιο κρίσιμου παράγοντα στην εξίσωση της ανάπτυξης», εξηγώντας πως η επιτυχία του όλου εγχειρήματος της ανάπτυξης εδράζεται στην αποφασιστικότητα των επιχειρήσεων να αναλάβουν την πρωτοβουλία, δεσμεύοντας κεφάλαια για νέες επενδύσεις.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Εμβληματικό υπερ-όπλο το ΤΑΑ

Το τρίπτυχο ανάπτυξη, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «εμβληματικό υπερ-όπλο και μία ιστορική τομή για την Ευρώπη», καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιείται από κοινού δανεισμός, στη βάση ενός απόλυτα ισοσκελισμένου κοινοτικού προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε κράτη μέλη «με σκοπό την ανάκαμψη από μία κοινή κρίση και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της συνοχής των οικονομιών και των κοινωνιών μας».

Τονίζοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις παραγωγικές δυνάμεις της, με έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων, «για να μπορέσουμε να εξελίξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με λίγο πάνω από Ευρώ 30 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που προβλέπεται να κινητοποιήσουν έως και Ευρώ 60 δισ. σε επενδύσεις στη χώρα την επόμενη πενταετία». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα Ευρώ 12,7 δισ. δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή κεφαλαίων, «για την άμεση στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως είναι και η Alpha Bank».

Tι είπαν Θ. Σκυλακάκης και Ν. Παπαθανάσης

ομαδική φωτογραφία από τους ομιλητές της εκδήλωσης Business Tomorrow που διοργάνωσε η Alpha Bank
Αναμνηστική φωτογραφία των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης “Business Tomorrow” της Alpha Bank. [Aπό αριστερά προς δεξιά] Γιάννης Εμίρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Βασίλης Ψάλτης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Δώρα Αναγνωστοπούλου, Μιχάλης Μπλέτσας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά το χαιρετισμό του, σημείωσε πως το δανειοδοτικό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 0», ύψους Ευρώ 12,7 δισ., θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις χωρίς καμία ανάμειξη από πλευράς Δημοσίου και κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν, άμεσα, τα επενδυτικά τους σχέδια προς τις τράπεζες, «ώστε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα στο ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο, ύψους 0,35%, που συνοδεύει τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ηλεκτρονικά – διαδικασία μάλιστα, που από 1.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική, προσθέτοντας πως είναι έτοιμο και το Μητρώο Αξιολογητών για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι αξιολογητές να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των επενδυτικών έργων, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους επενδυτικούς φορείς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε όλο το εύρος των αναπτυξιακών εργαλείων που προσφέρει η Πολιτεία, ώστε να υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε τόσο τις δυνατότητες που θα προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και κατανομή των πόρων στους κλάδους της οικονομίας, όσο και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Νόμος περί Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που ενισχύει επενδυτικά σχέδια στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Συζήτηση Στελεχών Wholesale Banking της Αlpha Bank: «Το στοίχημα για το αύριο»

alphabank business tomorrow πρώτο πανελ
[από αριστερά προς δεξιά] Τα Στελέχη της Τράπεζας Τηλέμαχος Γεωργάκης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής, ο Νίκος Νεζερίτης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων και ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής συνομιλούν με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τη στήριξη που παρέχει η Alpha Bank στις επιχειρήσεις

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου, με τη συμμετοχή των Στελεχών της Alpha Bank κ. Τηλέμαχου Γεωργάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής, κ. Νίκου Νεζερίτη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων και κ. Ευάγγελου Καλαμάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank.

Ο κ. Γεωργάκης, ανέφερε πως η Alpha Bank διαθέτει την αποφασιστικότητα και την ισχυρή τεχνογνωσία να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές με το παρελθόν, καθώς, όπως εξήγησε, «οι χρηματοδοτήσεις σήμερα βασίζονται κατά κύριο λόγο στη βιωσιμότητα της επιχείρησης και την ικανότητά της να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της από τις λειτουργικές της ροές». Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με επίκεντρο τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ υπογράμμισε το τεράστιο απόθεμα τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που διαθέτει η Τράπεζα τόσο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των κλάδων του τουρισμού, της βιομηχανίας, των έργων υποδομών, της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Ο κ. Νεζερίτης επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Alpha Bank στη χρηματοδότηση σύνθετων και σημαντικών έργων υποδομών, όπου η χρηματοδότηση κάλυψε πολλαπλές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη χρηματοδότηση από την Alpha Bank της αποκατάστασης του «Πύργου Πειραιά», που συνιστά μία «καλή πρακτική» επένδυσης αστικής ανάπλασης, με αιχμή την πράσινη μετάβαση, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και των θεσμικών χρηματοδοτών.

Ο κ. Καλαμάκης σημείωσε πως ο ρόλος της Alpha Bank στην κάλυψη του επενδυτικού κενού είναι σίγουρα θεσμικός, αλλά παράλληλα και πρακτικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ και δεκαετίες και μέσα από πολλές και έντονες κρίσεις, βοηθάμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να φτιάξουν, να ‘χτίσουν πράγματα’, καθώς το δύσκολο δεν μας αποτρέπει, αλλά μας κάνει να επιμένουμε να λύνουμε την εξίσωση για τον Πελάτη». Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, την έμφαση που προσδίδει η Alpha Bank στην παροχή ολιστικών λύσεων, που, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό και την προσέλκυση του κατάλληλου μίγματος χρηματοδότησης. Σε αυτή την πρακτική εντάσσεται και το TAA.

Χρηματοδότηση, Eπενδύσεις και Bιώσιμη Aνάπτυξη

alphabank business tomorrow δεύτερο πανελ
[από αριστερά προς δεξιά] Οι κκ. Γιάννης Εμίρης, Βασίλης Ψάλτης και Ευτύχης Βασιλάκης σε συζήτηση για τον τουριστικό κλάδο, τις επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «Χρηματοδότηση, Eπενδύσεις και Bιώσιμη Aνάπτυξη», ο κ. Βασίλης Ψάλτης, ο κ. Γιάννης Εμίρης και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ευτύχης Βασιλάκης συζήτησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με άξονα τον τομέα του Τουρισμού.

Με αφορμή πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank για τον τουριστικό κλάδο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως ο Τουρισμός, λειτούργησε ως «σωσίβια λέμβος», κατά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εκδηλώθηκαν, ενώ υπογράμμισε πως συνολικά ο κλάδος, με τα πρότυπα που θέτει και τα έσοδα που διασφαλίζει, έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Εξειδικεύοντας τον θετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο του Τουρισμού, υπογράμμισε πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «πρώτον, κινητοποιούν και ‘χρηματοδοτούν’ επενδύσεις υποδομών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων, δεύτερον, βελτιώνουν συνολικά τους όρους του εμπορίου, ενισχύοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου, και τρίτον, παράγουν σημαντικές εξωτερικές οικονομίες, που πρακτικά συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα με συμμετοχή και από άλλους τομείς της οικονομίας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank προέταξε, ως ένα νέο παγκόσμιο megatrend, τις προτιμήσεις των τουριστών να προσδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην «εμπειρία» που αποκομίζουν από την επίσκεψή τους σε έναν προορισμό.

Οι χρηματοδοτήσεις απαιτούν συμπόρευση με τον επιχειρηματία

Από την πλευρά του, ο κ. Εμίρης σημείωσε ότι η στήριξη που προσφέρει η Alpha Bank στον Τουρισμό τα τελευταία 10 έτη είναι πολυεπίπεδη καθώς «ενίσχυσε τα καινοτόμα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων του κλάδου, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας και τα κεφάλαια της Τράπεζας με συμφέροντες όρους».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υποστηρίξαμε τον Τουρισμό με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που καλύπτει τις ανάγκες του κλάδου για Πάγιο κεφάλαιο, και παράλληλα με τον συμβουλευτικό μας ρόλο, αξιοποιώντας την βαθιά και πολυετή γνώση της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας». Συμπλήρωσε δε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών και παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η Alpha Bank έχει σταθεί με συνέπεια, κατανόηση και ετοιμότητα δίπλα στο ελληνικό επιχειρείν». Ιδίως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία, η Alpha Bank ήταν η πρώτη Τράπεζα που υιοθέτησε προκαταβολικά την παράταση δόσεων δανείων.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης
Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης

Ο κ. Εμίρης υπογράμμισε επίσης, την εκτεταμένη εμπειρία της Τράπεζας στη χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών που άπτονται του τουριστικού κλάδου, όπως για παράδειγμα τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. «Οι χρηματοδοτήσεις, ο Τουρισμός και οι άλλες μορφές συνεργασίας απαιτούν συμπόρευση με τον επιχειρηματία, ώστε να υποστηρίξουμε την δραστηριότητά του τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος», συμπλήρωσε. Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank μίλησε τέλος για τη σημασία της βιωσιμότητας στις χρηματοδοτήσεις, καθώς αυτή «περιορίζει τα απρόβλεπτα και διασφαλίζει την ανθεκτικότητα των επενδύσεων».

Ελκυστικότεροι όροι απασχόλησης για τους εργαζομένους στον τουρισμό

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε πως ο Τουρισμός έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό brand name, τονίζοντας πως με εφαλτήριο την πανδημική κρίση υπήρξε ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα σε σχέση με το παρελθόν, με νέα προϊόντα και καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στις υψηλές προσδοκίες των τουριστών, που αναζητούν συνέχεια, συνέπεια και τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης στους προορισμούς που επιλέγουν. Η βιωσιμότητα στον Τουρισμό, τόνισε ο κ. Βασιλάκης, «έχει δύο συνιστώσες, τη διαχρονικότητα, υπό την έννοια της ανταπόκρισης στις ανάγκες των καιρών, όπως το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και την ανθεκτικότητα, υπό την έννοια της ετοιμότητας των επιχειρήσεων, με κατάλληλα εργαλεία και σχέδια, να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις».

Υπογράμμισε, ακόμη, πως για να υπάρξει διάχυση του τουριστικού προϊόντος απαιτείται χωροταξική-γεωγραφική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας εντός της χώρας, που θα επιτρέψει και την αναλογικότερη επένδυση σε υποδομές, και διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της τουριστικής περιόδου, γεγονός που, ως σημείωσε με έμφαση, θα δημιουργήσει και ελκυστικότερους όρους απασχόλησης για τους εργαζομένους του κλάδου. Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την ανάγκη για μεγέθυνση και σταδιακή εξειδίκευση στον τουριστικό τομέα, ενώ ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρξει αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για τη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Από την ψηφιοποίηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση από την ψηφιοποίηση που αποτελεί την απλή αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις καθημερινές διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, συμβάλλει πολλαπλά στην οικονομική ανάπτυξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη βελτίωση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, που εφόσον επιτευχθεί θα διευκολύνει σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα.

Τέλος, ο κ. Μπλέτσας έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι, πλέον, οι πρώτες ύλες της καινοτομίας είναι η συνεργατικότητα, η δημιουργικότητα και η επικοινωνία, που αποτελούν χρήσιμο συνδυασμό ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.