Οι απόψεις του Συλλόγου Οικιακών Φωτοβολταϊκών Στέγης, στην ημερίδα των Α Energy – EBEΠ – ΣΒΑΠ
Στην δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού στην επικράτεια για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, επέμεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΩΣ, Κωνσταντίνος Φραγκούλης στην δική του τοποθέτηση του στην εκδήλωση για τα φωτοβολταϊκά – αυτοπαραγωγή που συνδιοργάνωσαν το επενδυτικό φόρουμ A Εnergy, το ΕΒΕΠ και ο ΣΒΑΠ.
Mόνον έτσι λύνεται το πρόβλημα της πολυκατοικίας στην οποία λόγω των ηλιακών θερμοσίφωνων δεν υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση πάνελ”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, κάθε εξοχικό στην επικράτεια θα μπορεί να συνδεθεί με τουλάχιστον τρία ρολόγια και να αντικατασταθούν οι καυστήρες φυσικού αερίου στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών με αντλίες θερμότητας.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φραγκούλη στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και την παρακολούθησαν περίπου 240 επιχειρήσεις, στελέχη της αγοράς και άμεσα ενδιαφερόμενοι, έχει ως εξής:
42.000 στέγες και 7.000 ενεργά μέλη
«Το 2014 ήμασταν άγνωστοι – ανοργάνωτοι, σήμερα έχουμε Πανελλήνιο Σύλλογο τον ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ με πάνω από 7.000 ενεργά μέλη με εκπροσώπους σε κάθε νομό,νομικούς και πανεπιστημιακούς συμβούλους, δημοσιευμένες μελέτες, όπως Καλιαμπάκος – Βόκας.
Αντιπροσωπεύουμε τις 42.000 στέγες που διαθέτουν εγκατεστημένο φ/β και τις οικογένειες των δηλαδή 4-5 μέλη κάτω από κάθε Φ/Β. Η επικοινωνία μεταξύ του ΠΑ.ΣΥ.ΦΩ.Σ και των μελών του είναι καθημερινή μέσω emails, sms, τηλεφώνων και διαλόγων, τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στα προφίλς.
Ο σύλλογος γεννήθηκε για να αντιδράσουμε ομαδικά και συντονισμένα έναντι τουν.4254/14, ο οποίος παραβίασε μονόπλευρα τις συμβάσεις μας και κούρεψε αυθαίρετα τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης της παραγωγής μας μέχρι ποσοστού 40% Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον ν.4254/14, το ν.4685/20, το ν. 4759/20 και την υπουργική απόφαση ΦΕΚ 1046/Β/26-3-20. Ο 1ος αφορά το κούρεμα των τιμών από 0 έως και 40 %. Ο 2ος τα αγροτικά 100ρια αλλά και κάποια επαγγελματικά 100ρια με αύξηση ισχύος. Ο 3ος οριζόντιο φόρο 6% και ο 4ος μείωση ισχύος από 10 στα 6 kwp με διάρκεια 20 χρόνια, αντί 25.
Τώρα αν οι παραπάνω νόμοι δεν είναι πόλεμος στις στέγες, τι! Είναι;; Υπάρχει όμως και το αντίδωρο του ν.4254/14 που μας δίνει, στην ΙΓ υποπαράγραφο του νόμου 7 επιπλέον χρόνια με οριζόντια τιμή 9 cents ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι η «παρηγοριά » όπως λέει και ο λαός μας «να σε κάψω Γιάννη μου,να σ’ αλείψω Γιάννη μου». Δηλαδή με μια χαμηλή τιμή των 700 ευρώ το χρόνο και τα κόστη των ζημιών και φυσικών φθορών συνεχώς να αυξάνονται θα είναι συμφέρον να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά τα 25 χρόνια όταν το κόστος επισκευής θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος;
Ζητάμε από τη πολιτεία να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς αποζημίωσης, όπως αυτό ισχύει σήμερα για κάθε Φ/Β και για τα επόμενα 7 χρόνια. Είναι μια δικαίωση στην αδικία του νόμου. Επιπλέον ζητάμε την έκδοση χωριστού λογαριασμού κατανάλωσης προκειμένου να μπορούμε να νοικιάζουμε τα ακίνητα μας.
Γιατί θέλουμε τον ενεργειακό συμψηφισμό στην επικράτεια
Στα μικρά έργα όπως είναι οι στέγες, η μελέτη, η άδεια και η εγκατάσταση πραγματοποιούνται σε διάστημα ολίγων μηνών,και εγχέουν στην Χ.Τ. Ενώ στα μεγαλύτερα έργα, όπως ενεργειακές κοινότητες κλπ, μέχρι να γίνουν οι μελέτες, να βρεθεί ο χώρος εγκατάστασης, ο ηλεκτρικός χώρος κλπ, απαιτείται χρόνος. Ένα παράδειγμα: από το 2010 έως το 2012 εγκαταστάθηκαν στην επικράτεια περισσότερες από 40.000 στέγες.
Ζητάμε τον ενεργειακό συμψηφισμό στην επικράτεια, γιατί μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα της πολυκατοικίας που λόγω των ηλιακών θερμοσίφωνων δεν υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση πάνελ. Έτσι κάθε εξοχικό στην επικράτεια να μπορεί να συνδεθεί με τουλάχιστον τρία ρολόγια και ετσι θα αντικατασταθούν οι καυστήρες φ/α στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών με αντλίες θερμότητας.
Δεν είμαστε σύμφωνοι για τις κοινότητες ανανεώσιμης ενεργείας, όπως αναγράφονται στο σχέδιο νόμου γιατί ουσιαστικά αποκλείουν τα εξοχικά.
Επίσης ο νέος νόμος δεν αναφέρεται στη σημαντική βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΑΝ τελικά επιτραπεί για τις στέγες ο εικονικός συμψηφισμός στην επικράτεια, να είστε σίγουροι ότι θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων μέσα στο 23.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΡΑΕ και όπως σήμερα ακούσαμε από τον Δ/ντή Επικοινωνίας της ΡΑΕ κ. Δ. Παπαχρήστου, το κόστος από ΑΠΕ είναι τελικά φθηνότερο από τα ορυκτά καύσιμα. Τι εμποδίζει λοιπόν, ώστε να γίνει το αμέσως επόμενο βήμα, δηλαδή ο εικονικός συμψηφισμός στην επικράτεια για τα φωτοβολταϊκά στέγης;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦΩΣ.
Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Κ. Φραγκούλη.