Δημήτρης Λιανός, ΧΑΛΥΨ: Πετύχαμε θερμιδική υποκατάσταση άνω του 50%

You are currently viewing Δημήτρης Λιανός, ΧΑΛΥΨ: Πετύχαμε θερμιδική υποκατάσταση άνω του 50%

Ο ρόλος της ξεκάθαρης πολιτικής και επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων

Το επιτυχημένο παράδειγμα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από τον ΧΑΛΥΨ και πώς έγινε δυνατή η θερμιδική υποκατάσταση σε ποσοστό άνω του 50%, εξήγησε ο Δημήτρης Λιανός, Διευθυντής Εργοστασίου της ΗALYPS Βuilding Materials SA, στο συνέδριο για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων της Α Energy και του ΣΔΙΤ Forum.

Παρουσιάζοντας τον μητρικό όμιλο Heidelberg Materials (μέχρι πρότινος η ονομασία του ομίλου ήταν HeidelbergCement), μέλος του οποίου είναι ο ΧΑΛΥΨ, ανέφερε ότι το φάσμα των υπηρεσιών της εταιρείας υπερβαίνει κατά πολύ το τσιμέντο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ολοκληρωμένων οικοδομικών υλικών στον κόσμο με κορυφαίες θέσεις στην αγορά – η πρώτη στον τομέα της συνολικής παραγωγής αδρανών υλικών, η δεύτερη στην παραγωγή τσιμέντου και η Τρίτη στην παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος. Απασχολεί περίπου 57.000 άτομα σε περίπου 50 χώρες ανά τον κόσμο και σε περισσότερες από 3.000 τοποθεσίες.

Στόχος του ομίλου είναι να γίνει η πρώτη εταιρεία με μηδενικό αποτύπωμα στον κλάδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιεί σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του και της αειφορίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Δημήτρης Λιανός, ο προσανατολισμός προς την βιώσιμη ανάπτυξη είναι ξεκάθαρος, για να προσθέσει ότι, ήδη η υποκατάσταση πρώτων υλών στην παραγωγή Clinker ανέρχεται στο 40%.

Παράγοντες επιτυχίας

Αναφορικά με την άμεση προοπτική της ενεργειακής αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα, ανέφερε ως κατεξοχήν σημαντικούς παράγοντες, την ξεκάθαρη πολιτική, την επιτάχυνση των σχετικών αδειοδοτήσεων, τον απαραίτητο εξοπλισμό και την εκπαίδευση όλων των μερών προς αυτήν την κατεύθυνση. Εξειδικεύοντας στο κομμάτι της επιτυχημένης υλοποίησης από την ίδια τη βιομηχανία, επέμεινε στις συνέργειες μεταξύ των επιμέρους τμημάτων, στα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά του υλικού, στη συνέπεια από πλευράς προμηθευτών και στο θέμα των συμβάσεων.

Ο επανασχεδιασμός

Ανέφερε επίσης ότι ο ΧΑΛΥΨ, σχεδιάζει στοχευμένες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις της και κυρίως “έξυπνες” μετατροπές προσανατολισμένες στην κυκλική οικονομία, με εφαρμογή καινοτόμου πιλοτικού εξοπλισμού και με συνεργάτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Διαβάστε ολόκληρη την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Λιανού, εδώ:

Η παρουσίαση του κ. Λιανού έγινε στο πλαίσιο της Δεύτερης Ενότητας του συνεδρίου με θέμα: ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ/ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ/ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ