Το Φράγμα Αλμωπαίου και τα φωτοβολταϊκά των αρδευτικών έργων είναι οι βασικοί στόχοι της ΔΕΗ – ΔΕΗΑΝ που ετοιμάζονται ολοταχώς να κατέβουν στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για το νερό: Πρόκειται για τα αρδευτικά έργα και φράγματα που προκηρύσσονται με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του το φιλόδοξου προγράμματος ΥΔΩΡ 2 με συγχρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του sditforum.gr, η ΔΕΗΑΝ, ενδιαφέρεται για τα αρδευτικά έργα, καθώς σε όλο το μήκος τους θα αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Στρατηγικό χαρακτήρα, έχει και το ενδιαφέρον του Ομίλου ΔΕΗ για τα αρδευτικά φράγματα, καθώς, ορισμένα από αυτά, προσφέρονται κατεξοχήν για αξιοποίηση ως έργα πολλαπλού σκοπού, με την προσθήκη υδροηλεκτρικών σταθμών.
Στρατηγικό το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, είχε κάνει πρώτη τη μελέτη για το Φράγμα Αλμωπαίου
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Φράγμα του Αλμωπαίου-Καλής, που αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των κατοίκων της Πέλλας. Είναι μάλιστα, πολλοί οι τοπικοί παράγοντες, που υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι, να παραχθεί μεταξύ άλλων και καθαρή ενέργεια από το φράγμα του Αλμωπαίου-Καλής και ζητούν να επαναπροσδιοριστούν οι σχετικές μελέτες και να γίνει το φράγμα ταυτόχρονα υδροηλεκτρικό-αντιπλημμυρικό – αρδευτικό και υδρευτικό.
Το θέμα έφτασε μάλιστα πρόσφατα μέχρι τη Βουλή, με κατάθεση σχετικής αναφοράς από τους βουλευτές του νομού Πέλλας κ. Καρασμάνη και κ. Βασιλειάδη, ενώ ο κ. Πεφτούλιος Κακουλίδης, μετά από προσωπική έρευνα, ανέδειξε ότι η ΔΕΗ τη δεκαετία του 1990 είχε πραγματοποιήσει η ίδια μελέτη για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην ίδια περιοχή.
Με τα υδροηλεκτρικά θα αντιμετωπίσουμε την κρίση, λέει ο Γιώργος Στάσσης
Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τα φράγματα που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, συνεπικουρείται και εντείνεται και από τις επιπρόσθετες ανάγκες για υδροηλεκτρική ενέργεια που έχει δημιουργήσει η κρίση.
Προ τριών ημερών, στο σχέδιο δράσης για την εξασφάλιση της ομαλής ενεργειακής τροφοδοσία της χώρας που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στη σχετική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, άμεση προτεραιότητα έχει η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Aλλά και στην Ευρώπη, όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η σημασία των υδροηλεκτρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν και ως «μπαταρίες» ενέργειας και στις κρίσιμες περιόδους μπορούν να παράγουν φθηνό ρεύμα.
Η κρίση που ανέδειξε τα υδροηλεκτρικά
Η Ελβετία λόγου χάριν, πληττόμενη επίσης από την ενεργειακή κρίση και παρότι είναι ήδη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, προχωρά σήμερα στην κατασκευή κι άλλων τέτοιων έργων. Επιπλέον, τα υδροηλεκτρικά σε συνδυασμό και με την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας στους ταμιευτήρες τους, μπορούν να συμβάλουν και λόγω της ευελιξίας τους, τόσο στην αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των αιολικών και φωτοβολταïκών μονάδων παραγωγής, όσο και στην μείωση της μεγάλης διακύμανσης τιμών στην αγορά εξισορρόπησης του TARGET MODEL.
Επιστρέφοντας όμως στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα έργων ΥΔΩΡ 2 που θα γίνουν με ΣΔΙΤ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνουμε ότι σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει ειδικός σχεδιασμός τους ως έργων πολλαπλού σκοπού με βέλτιστη αξιοποίηση των υδατικών πόρων με κίνδυνο να «πεταχθεί» πολύτιμη καθαρή ενέργεια. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στη δημόσια πρόταση του ΣΔΙΤ Forum για έργα πολλαπλού σκοπού.
Στο πλαίσιο πάντως της ένταξης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στον άξονα της αειφόρου χρήσης πόρων, η κατασκευή ή ο εκσυγχρονισμός τους, συνδέεται άμεσα με την παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων.
Χωρίς προηγούμενο η περιβαλλοντική διάσταση των έργων
Ο καθ΄ύλην αρμόδιος για την προώθηση των συγκεκριμένων έργων, Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, θεωρεί, ότι ο συνδυασμός της οικονομικής–περιβαλλοντικής-κοινωνικής διάστασης των έργων του Ύδωρ.2 δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα.
Με βάση δε τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2022 προωθούνται ήδη οι πρώτοι ανοικτοί διεθνείς διαγωνισμοί για τα δίκτυα ύδρευσης του Ταυρωπού στα Τρίκαλα, ύψους 129 εκατ. ευρώ, όπως επίσης το φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία με κόστος 117 εκατ..
Έπεται το αρδευτικό έργο Νέστου στην Ξάνθη (μεταφορά νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης), κόστους κατασκευής 203 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει περίπου 200.000 στρέμματα σε πλήρη ανάπτυξης και τα υπόλοιπα έργα από την πρώτη ομάδα των οκτώ από τα συνολικά 21 έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ 2 (λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων στο Λασίθι, φράγμα και δίκτυο άρδευσης Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας ,αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά στην Καρδίτσα, το φράγμα και αρδευτικό δίκτυο στο Μπουγάζι Δομοκού).
Ο κ. Μαύρος ετοιμάζεται!
Σύμφωνα επίσης με έγκυρες πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με τα επικείμενα έργα και προετοιμάζει με το επιτελείο του τις αρχικές σκέψεις σχετικά με το ποια από αυτά θα μπορούν να διεκδικηθούν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας από τη ΔΕΗΑΝ, που έχει κάνει σημαία της την αειφόρα χρήση των πόρων.
Προνομιακό πεδίο οι ΣΔΙΤ
Ειρήσθω εν παρόδω, η ΔΕΗ έχει συμμετάσχει ξανά σε διαγωνισμό ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα στο έργο υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. Ευρώ. Όμως, η προσφορά της κατά την καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό θεωρήθηκε άκυρη λόγω μικρής καθυστέρησης στην υποβολή. Στη συνέχεια, η ΔΕΗ έκανε προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ζητώντας να γίνει δεκτή η προσφορά της πλην όμως απορρίφθηκε.
Όπως επιβεβαιώνουν το ΣΔΙΤFORUM πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η ΔΕΗ που υπήρξε παραδοσιακά ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, βλέπει στις ΣΔΙΤ ένα προνομιακό πεδίο για την ίδια που θα της επιτρέψει παράλληλα να συμβάλλει σε αναπτυξιακά έργα σημαντικά για την έξοδο της Ελλάδας από την υγειονομική κρίση.
Η κα. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου.
Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία».