Η υπερθέρμανση δικτύου – καλωδίων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο – ήρθε η
στιγμή να ακουστούν οι εφικτές επιστημονικές προτάσεις
Η φωτιά που άρπαξε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου και στο αποκορύφωμα του πρόσφατου καύσωνα ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ στην Οδό Δάφνης 21 στο Ψυχικό, οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτο-ανάφλεξη του υποσταθμού, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ψυχικού – Φιλοθέης Δημήτρης Γαλάνης.
Ευτυχώς, πέρα από την είσοδο της κατοικίας που κάηκε, δεν υπήρξε συνέχεια της φωτιάς, λόγω της άμεσης παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου που παρέμβηκε άμεσα με το όχημα άμεσης κατάσβεσης.
Αλλά ούτε και ο Δήμαρχος, θέλησε να δώσει συνέχεια. Φέρεται όμως να ανέφερε σε συνεργάτες του, ότι ήταν μεγάλη τύχη για το Ψυχικό που δεν επεκτάθηκε η φωτιά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή και να υπάρξουν εξελίξεις τύπου Βούλας. Δεν ήταν βέβαια τυχαία η αναφορά, καθώς όσοι κατοικούν στα νότια θα θυμούνται την διαμάχη του δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος πέρυσι περίπου τέτοια εποχή είχε κατηγορήσει τον ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν είχε καθαρίσει τον υποσταθμό στην περιοχή Πυρνάρι, με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά, να επεκταθεί γρήγορα και να καούν σπίτια σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα.
Χθες πάντως και άλλος υποσταθμός της ΔΕΗ, βρέθηκε κατηγορούμενος για την πρώτη φωτιά στην Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις της προέδρου του Φορέα κας Κιντά και των εκεί εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Με «κατηγορούμενους» τους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ
Αν πάμε ακόμα έναν χρόνο πίσω θα βρούμε και πάλι σε θέση ….κατηγορουμένου, μετασχηματιστή της ΔΕΗ, για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, αν και η σχετική υπόθεση, είχε πλήρως διαψευστεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. Θα βρούμε και πάλι κατηγορούμενο τον ΔΕΔΔΗΕ από τον πρώην Δήμαρχο Πεντέλης για τη φονική φωτιά στο Μάτι.
Στο μακρινό εξάλλου 2015 θα βρούμε απόφαση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαίωνε υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ για τη μη σωστή συντήρηση του δικτύου της ΔΕΔ που προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά του 2015 στην περιοχή Βοιών Λακωνίας του Δήμου Μονεμβασίας. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαίωσε πολίτες που προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο για τον προαναφερθέντα λόγο.
Προφανώς η μικρή αυτή απαρίθμηση δεν έχει στόχο τον ΔΕΔΔΗΕ και δη σε μια περίοδο, κατά την οποία η εταιρεία, καλείται με την γνωστή εμπειρία και ευσυνειδησία των εργαζομένων της να αποκαταστήσει δεκάδες υποσταθμούς και κολόνες που καταστράφηκαν λόγω των δεκάδων πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Επειδή όμως, η υπερθέρμανση του δικτύου και των καλωδίων με άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης είναι ένα πολύ συχνό πλέον φαινόμενο μέσα στην καθημερινή μας ζωή και με τις φωτιές στη χώρα μας να αυξάνονται κατακόρυφα, μήπως έχει έρθει ανεπιστρεπτί η στιγμή να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά αυτό το θέμα;
Μια συζήτηση που πρέπει οριστικά να ανοίξει…
Να ανοίξει πιο εκτεταμένα και συστηματικά ο επιστημονικός διάλογος για το τι πράγματι είναι εφικτό να γίνει; Κι επειδή θα πάει πιθανόν κατευθείαν το μυαλό σας στην υπογειοποίηση, δανειζόμαστε μια καλή πρόταση από παλιότερη τοποθέτηση του καθηγητή Αντώνη Αλεξανδρίδη, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Ισχύος – Ανανεώσιμης και Κατανεμημένης Παραγωγής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών: «Υπογειοποίηση αποκλειστικά και μόνο για την πρόληψη πυρκαγιών δεν αποτελεί ενδεδειγμένη τεχνικά και οικονομικά λύση σε σύγκριση και με άλλες μεθόδους πρόληψης της πυρκαγιάς. Στο ενδιάμεσο, η καλή συντήρηση του δικτύου, η τήρηση των κανόνων βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου (αποψίλωση ξερών χόρτων κτλ.), καθώς και η σε λογικά όρια αντικατάσταση με υπόγειους αγωγούς σε περιπτώσεις χώρων εξαιρετικής επικινδυνότητας πρέπει να αποτελεί πρώτης προτεραιότητας αντικείμενο του διαχειριστή του δικτύου και των τοπικών κοινωνιών».
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η παραπάνω συζήτηση πρέπει να ανοίξει και να καταλήξει σε συγκεκριμένα έργα και πράξεις.