Πώς ο Δήμος Φυλής οικοδομεί βήμα προς βήμα την ενεργειακή του αυτονομία με αξιοποίηση όλων των μέσων
Ο Δήμος Φυλής, ένας από τους Δήμους που πρωτοστατούν στις πρωτοβουλίες για αυτοπαραγωγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταθέτει σύντομα προτάσεις για την ενεργειακή του αυτονομία:
«Όχι, δεν είναι ουτοπία η ενεργειακή αυτονομία ενός Δήμου, αλλά πραγματικότητα», υποστήριξε πρόσφατα ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, στην εκδήλωση για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, που συνδιοργάνωσαν η A Εnergy, η Ένωση Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδας και ο Σύνδεσμος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων.
Για του λόγου το αληθές, ο Δήμαρχος παρουσίασε και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από την κατασκευή του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Χωματερή της Φυλής, ισχύος 10 MW.
Στόχος του έργου, είναι να τροφοδοτήσει με ενέργεια, μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας ΦΑΕΘΩΝ, την οποία έχει συστήσει ο Δήμος, πρωτίστως τα ευάλωτα νοικοκυριά της Φυλής.
Τα σχετικά έργα έχουν ενταχθεί ταυτόχρονα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Τρίτσης, στους πόρους του δήμου ενώ έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Επίκειται η σύνδεση του πρώτου έργου με το δίκτυο
Η σύνδεση του έργου με το δίκτυο, επίκειται. Τα αμέσως επόμενα στάδια είναι η κάλυψη σε πρώτη φάση των αναγκών σε ρεύμα για τον οδοφωτισμό, η παροχή σε 1.930 οικογένειες δωρεάν ρεύματος κατά προτεραιότητα σε ευάλωτους καταναλωτές και η διάθεση του υπολοίπου στους καταναλωτές, ανάλογα με τις ανάγκες.
Συνολικά, ο Δήμος Φυλής επιδιώκοντας να εξελιχθεί σε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, έχει λάβει συνολικά από την ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, άδειες 325 μεγαβάτ για φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ παράλληλα ετοίμασε και τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Τα περιβαλλοντικά οφέλη: Μειώνοντας το διοξείδιο του άνθρακα
Αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα επιτευχθούν από την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου, ο κ. Παππούς σημείωσε, ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση διοξειδίου του άνθρακα.
Ειδικότερα:
- Με το πρόγραμμα των 10 μεγαβάτ που είναι σε κατασκευή, αποφεύγονται 7.230 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Το οικονομικό όφελος σε εθνικούς πόρους, αποτιμάται σε 720 χιλιάδες ευρώ.
- Με το πρόγραμμα των 325 μεγαβάτ που επιδιώκεται, είναι δυνατόν να αποφευχθούν 234 χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Η σχετική οικονομική αποτίμηση με τρέχουσες τιμές ρεύματος, είναι της τάξης των 23,4 εκ. ευρώ.
- Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Φυλής, από τη συνολική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, συν το δωρεάν ρεύμα για τις ανάγκες του δήμου και των πολιτών, το συνολικό οικονομικό όφελος είναι 1.7000 εκ ευρώ, ενώ απομένουν 400 εκ. κιλοβατώρες διαθέσιμες στο δίκτυο ενέργειας της χώρας, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό των εσόδων του δήμου. Τα οφέλη επομένως είναι πολύπλευρα, τόσο για τα έσοδα, όσο επίσης για το περιβάλλον και τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.
Γεωθερμία στα δημοτικά κτίρια
Παράλληλα, ο Δήμος Φυλής διερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής της γεωθερμίας σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Όπως ανέφερε ο κ. Παππούς, έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχετικές μελέτες, από τις οποίες οι δύο έχουν καλά αποτελέσματα και η εκτίμηση είναι, ότι μετά από 2-3 χρόνια ο δήμος θα είναι πρότυπο στον συγκεκριμένο τομέα.
Ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας από τον καθαρισμό της Πάρνηθας
Τέλος, ο Δήμος Φυλής επιδιώκει και την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας από τον καθαρισμό της Πάρνηθας, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, μαζί με το ΚΑΠΕ, ετοίμασε μελέτη για την αξιοποίηση της βιομάζας της Πάρνηθας, η οποία ανήκει κατά 70% ανήκει στο δήμο Φυλής.
Συγκεκριμένα, στον δήμο, ανήκει το 80% της βλάστησης, που δεν έχει καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές φυλής.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Παππούς, το δάσος έχει ανάγκη διαχείρισης, καθαρισμού και μιας συνολικότερης ανανέωσης
Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΕΝ, ο Δήμος Φυλής θα καταθέσει σύντομα την σχετική μελέτη και εκτιμά ότι σύντομα θα εγκριθεί προκειμένου να δημιουργηθεί εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης δασικής βιομάζας στην περιοχή.
Πρόκειται για μια επένδυση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με στόχο, την ανανέωση του δάσους, την απασχόληση άνω των 300 δημοτών, την παροχή επιπλέον δωρεάν ρεύματος για τους δημότες, αλλά και ζεστού νερού στο πλαίσιο της τηλεθέρμανσης στις ορεινές κοινότητες της Χασιάς και του Πανοράματος των Άνω Λιοσίων.