«Γράμματα» από τη Ζαγορά Μαγνησίας: «Πέντε μέρες ή μήπως δεκαετίες αφεθήκαμε στην τύχη μας;»

You are currently viewing «Γράμματα» από τη Ζαγορά Μαγνησίας: «Πέντε μέρες ή μήπως δεκαετίες αφεθήκαμε στην τύχη μας;»
Ανεπανάληπτες καταστροφές έφερε η κακοκαιρία Daniel στη Ζαγορά Πηλίου

Στην A Energy έχουμε πολύ δικούς μας ανθρώπους που ζούν μόνιμα ή περιστασιακά στη Ζαγορά Μαγνησίας, στο Πήλιο. Δημοσιεύουμε κάποια από τα μηνύματά τους αυτούσια*, η δύναμη των οποίων καθιστά κάθε δικό μας σχόλιο περιττό…

Εξασφαλίστε μας τουλάχιστον τις βασικές προμήθειες….

Μήνυμα πρώτο: Πέντε μέρες τώρα η Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό και όλα τα χωριά του Πηλίου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Τι πέντε μέρες δηλαδή; Αφού εδώ και δεκαετίες, σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν τα ίδια και τα ίδια προβλήματα, ενώ κάθε χρόνο το μόνο που κάνουν δήμος και περιφέρεια είναι κάθε καλοκαίρι να μπαλώνουν και κάθε χειμώνα να μην υπάρχει δρόμος.

Στη Ζαγορά, που το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου βιοπορίζεται από την παραγωγή μήλων, βλέπουν τις ζωές του να χάνονται, αφού όχι μόνο έχει χαθεί σχεδόν όλη η φετινή σοδειά (για όσους δεν το ξέρουν, τώρα είναι το ξεκίνημα της περιόδου συγκομιδής), αλλά ολόκληρα χτήματα και οι δρόμοι τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η οδική επικοινωνία μεταξύ των χωριών, αλλά και με το Βόλο είναι αδύνατη. Δεν έχει γίνει κανένα βήμα από το επιτελικό κράτος για βοήθεια. Και όταν λέω βοήθεια δεν εννοώ καν την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (άλλωστε αμφιβάλλω αν θα δω ποτέ την αποκατάσταση του όσο ζω), αλλά έστω την αξασφάλιση βασικών προμηθειών. Φάρμακα, ξηρά τροφή και νερά (υπάρχει τρεχούμενο νερό στο δίκτυο αλλά είναι σκέτη λάσπη).

Χωρίς σύνδεση με το Βόλο οι προμήθειες που υπάρχουν δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο, ίσως η μόνη λύση να είναι ελικόπτερο, ο κόσμος να εφοδιαστεί με τα βασικά.

Τόσες μέρες οι κάτοικοι όλου του Πηλίου έχουν αφεθεί στην τύχη τους και κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν το δικό τους βιός και των συνανθρώπων τους. Κουράγιο σε όλους. Μόνο με το λαό ενωμένο θα σωθούμε.

Χ.Π., περιστασιακός κάτοικος Ζαγοράς

Πέντε μέρες οι γονείς μου χωρίς ρεύμα και νερό, αποκομμένοι από παντού

Μήνυμα δεύτερο: Μετά από δύο ολόκληρες ημέρες χωρίς καμία επικοινωνία, το σήμα κινητής τηλεφωνίας αποκαταστάθηκε στη Ζαγορά και κατάφερα να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου. Σύμφωνα με τους γονείς μου, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, έχει χαλάσει η τροφοδοσία του πόσιμου νερού των δεξαμενών, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Ένα μικρό μάρκετ πουλάει ακόμα τα βασικά αλλά είναι αμφίβολο για πόσο χρονικό διάστημα θα φτάσουν οι προμήθειες. Το οδικό δίκτυο προς τη πόλη του Βόλου και άλλες περιοχές του Πηλίου έχει αποκοπεί. Πολλοί δρόμοι στο εσωτερικό του χωριού είναι γεμάτοι λάσπη, ενώ οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, κάτι που είναι καταστροφικό για τους αγρότες της περιοχής μιας και τώρα αρχίζει η περίοδος συγκομιδής μήλων.

Στ.Β., γιος κατοίκων Ζαγοράς

κονσόλα τού σταθμού ΜΕΤΕΟ από Ζαγορά Μαγνησίας
Καταγραφή 400mm βροχής σε 8 ώρες, από την κονσόλα του σταθμού ΜΕΤΕΟ Ζαγορά

Τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δημοτικής Αρχής – Τι πρέπει άμεσα να γίνει στο Νότιο Πήλιο

Μήνυμα τρίτο: Η σημερινή μέρα θα φανερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς. Εκτός από τις καταστροφές στις κεντρικές αρτηρίες και τους εσωτερικούς δρόμους, υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια, καθώς και σπίτια που κρέμονται επικίνδυνα πάνω από ρέματα. Η αγροτική οδοποιία φαίνεται ότι είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη και η πρόσβαση στα αγροτεμάχια είναι δύσκολη. Οι καταστροφές στο κεντρικό δίκτυο είναι μεγάλες και η βοήθεια σε μηχανήματα και τροφές θα αργήσει να έρθει. Ήδη οι καταστροφές σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση που το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα:

  • Για τον συντονισμό των ενεργειών από την πλευρά του Δήμου.
  • Για την άμεση ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και τη λήψη μέτρων.
  • Για την διάθεση όλων ανεξαιρέτως των μηχανημάτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου στο έργο της αποκατάστασης της άμεσης πρόσβασης.
  • Για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων σε είδη πρώτης ανάγκης κυρίως νερό, φάρμακα.
  • Παράλληλα πρέπει να εκφραστεί ένα κύμα αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχώς από την προηγούμενη πλημμύρα, τον Φλεβάρη του 2018 έως σήμερα, χωρίς να έχει προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, ούτε ένας στοιχειώδης αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημείο που κόπηκε ο δρόμος προς Πουρί είναι το ίδιο που κόπηκε ξανά το 2018, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ολιγωρεί προκλητικά! Το ίδιο συνέβη και στο Χορευτό με την περιφέρεια Θεσσαλίας να εκτελεί έργα – παρωδία προ δύο μηνών που εξαφανίστηκαν στα ρέματα. Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου δεν διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση προς τους κατοίκους και τουρίστες της περιοχής μας. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απλά δεν υπάρχει. Η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που να περιλαμβάνει τη θωράκιση των οικισμών όξυνε το πρόβλημα. Η έλλειψη οριοθέτησης και καθαρισμού των ρεμάτων προκάλεσε σε όλα τα χωριά και τους παραλιακούς οικισμούς τεράστιες καταστροφές στις υποδομές.

Βασίλης Τσαπράζης, μόνιμος κάτοικος Ζαγοράς

Η γέφυρα “Καλοκαιρινού” στο δρόμο προς το Πουρί

Τι άφησε πίσω της η «αγριότητα» της κακοκαιρίας Daniel

Μήνυμα τέταρτο: Η κακοκαιρία Daniel έπληξε με απίστευτη αγριότητα το Ανατολικό Πήλιο και τη Μαγνησία ευρύτερα. Μόνο η Ζαγορά δέχθηκε το μεγαλύτερο ύψος νερού που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ζημιές τεράστιες. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν στη μέση, η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε, δρόμοι εντός των χωριών και των οικισμών καλύφθηκαν με τόνους λάσπης, ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τουρίστες, βρέθηκαν στο έλεος της μανίας της φύσης, άνθρωποι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, κατοικίες υπέστησαν ζημιές από τις φερτές ύλες που κατέβαιναν από το βουνό με ορμή. Η κατάσταση στο Ανατολικό Πήλιο τέσσερις μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας είναι τραγική. Το Χορευτό είναι αποκομμένο οδικά και στην περιοχή παραμένουν αποκλεισμένοι 300 κάτοικοι και τουρίστες. Αντίστοιχα στον Αϊ Γιάννη οι αποκλεισμένοι κάτοικοι και τουρίστες αγγίζουν τους 400. Η οδική συγκοινωνία της Ζαγοράς με τον Βόλο έχει κοπεί και είναι αποκλεισμένη. Το Πουρί είναι επίσης αποκλεισμένο από τη Ζαγορά. Τραγική η κατάσταση του οδικού δικτύου, και στην ενότητα Μουρεσίου όπου αυτή τη στιγμή είναι απροσπέλαστο λόγω κατάρρευσης γέφυρας στη θέση Μαυρούτσα.

Μαρία Σαμαρά, μόνιμη κάτοικος Ζαγοράς

Στο «έλεος του Θεού»

Μήνυμα πέμπτο: Το Βορειοανατολικό Πήλιο, ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, βρίσκεται στο έλεος του Θεού. Κομμένοι δρόμοι προς κάθε κατεύθυνση, αγροκτήματα και αγροτικό οδικό δίκτυο “χύνονται στη θάλασσα”, σπίτια καταστρέφονται, τα τοπικά ΜΜΕ δεν μπορούν να συνδεθούν λόγω της τραγικής κατάστασης στη πόλη του Βόλου. Ο κόσμος δεν έχει ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και internet. Σε οποιαδήποτε ανάγκη, δεν θα μπορέσει να μετακινηθεί ασθενής ούτε στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ούτε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και φυσικά ούτε στο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο υπολειτουργεί λόγω της κατάστασης στον Βόλο.

Αντώνης Πολίτης, κάτοικος Ζαγοράς και Βόλου

Ένα φυσικό φαινόμενο: Πριν & Μετά….

Μήνυμα έκτο: Ποιο μετά; Το Πήλιο πριν την επέλαση του φαινομένου Daniel το γνωρίζουν όλοι για τις φυσικές ομορφιές, τις πανέμορφες παραλίες, το συνδυασμό βουνού – θάλασσας, καθώς και τα υπόλοιπα αναρίθμητα κάλλη του. Ωστόσο, το μετά, οι επόμενες μέρες, βρίσκουν όλο το Πήλιο πληγωμένο. Πιο συγκεκριμένα, στο χωριό της Ζαγοράς υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι με άγνωστο το χρόνο μερικής ή πλήρους αποκατάστασης, με αποκομμένο το βασικό οδικό δίκτυο, το οποίο συνεπάγεται με τον αποκλεισμό των κατοίκων, την έλλειψη εφοδίων (φαρμάκων & τροφίμων). Επίσης, για τα ηλικιωμένα άτομα που χρειάζονται φάρμακα με κίνδυνο την εξάντληση τους και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, ποιος τρόπος θα βρεθεί για τον ανεφοδιασμό τους ή διακομιδή τους στο νοσοκομείο του Βόλου; Όσο και για την υπόλοιπη μερίδα πολιτών με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι ανεφοδιασμοί τροφίμων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης; Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε την άμεση χορήγηση βοήθειας και να καταδειχθούν τα πολλαπλά προβλήματα.

Δήμητρα Κουρινάκη, κάτοικος Ζαγοράς και Βόλου

*Σημείωση: Τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκαν τη Πέμπτη 07.09.23 μέχρι και τη Παρασκευή 08.09.23 νωρίς το απόγευμα, από την τοπική κοινωνία της Ζαγοράς είτε με άμεση επικοινωνία μαζί τους είτε μέσω αναρτήσεών τους στο Facebook, καθώς και μέσω της ομάδας καταγραφής ζημιών καταστροφών Ανατολικού Πηλίου που δημιούργησαν.

Εκ μέρους της Συντακτικής μας ομάδας
Αμάνδα Βούλγαρη
Άντα Σεϊμανίδη