Ο έρωτας είναι… ενέργεια: Μια σύντομη γνωριμία με τον Άγιο Βαλεντίνο και τον ορθόδοξο ομόλογό του Άγιο Υάκινθο!

You are currently viewing Ο έρωτας είναι… ενέργεια: Μια σύντομη γνωριμία με τον Άγιο Βαλεντίνο και τον ορθόδοξο ομόλογό του Άγιο Υάκινθο!

Ο έρωτας είναι ενέργεια! Και μάλιστα θετική, όταν ρέει εύκολα και ανεμπόδιστα φέρνοντας θετική ποιότητα σε μια σχέση. Για τους τυχερούς που απολαμβάνουν μια τέτοια σχέση, ακολουθεί μια μικρή αναφορά και γνωριμία στο … ποιος είναι και πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ελλάδα ο Άγιος Βαλεντίνος, αλλά και ποιος είναι ο ορθόδοξος ομόλογός του, Άγιος Υάκινθος!

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι ένας καθολικός ιερέας, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Γεννήθηκε στο Τέρνι το 197 περίπου μετά Χριστόν, βαφτίστηκε πρώτα χριστιανός και στα 21 του χρόνια έγινε επίσκοπος.

Πάντρευε ζευγάρια χριστιανών

Σύμφωνα με τον θρύλο, κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους, λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο θρύλο, συνελήφθη επειδή πάντρευε ζευγάρια Χριστιανών και φυλακίστηκε. Αρχικά ο αυτοκράτορας Κλαύδιος αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169 (σύμφωνα με πληροφορίες από την ecclesia.gr).

Η έλευση του εορτασμού στην Ελλάδα

Καθώς ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο, ο εορτασμός του ξεκίνησε με πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι Έλληνες ανθοπώλες το μακρινό 1978.

Η απήχηση που είχε η γιορτή των ερωτευμένων, προβλημάτισε προοδευτικούς εκπροσώπους της Εκκλησίας που άρχισαν να προτρέπουν τους Έλληνες ερωτευμένους να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Την αρχή έκανε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινοντας να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου.

Ο ορθόδοξος Άγιος Υάκινθος και ο κρυφός ναός στον Ψηλορείτη

Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού ενώ ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και οδηγήθηκε στην φυλακή. Αρνήθηκε το φαγητό για 40 ημέρες και τελικά «έφυγε» από ασιτία σε ηλικία 20 ετών. Ο πρώτος ναός που χτίστηκε αφιερωμένος αποκλειστικά σ’ εκείνον βρίσκεται στα Ανώγεια της Κρήτης, σε κάποια από τις πλαγιές του Ψηλορείτη, φτιαγμένος από πέτρα, κρυφός, γιατί κρυφά είναι και τα αισθήματα!

Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Ιδού λοιπόν και οι ορθόδοξοι Άγιοι της αγάπης, αλλά φυσικά με τη διαφήμιση που γίνεται την πρωτοκαθεδρία συνεχίζει να έχει ο Άγιος Βαλεντίνος!