Γιώργος Πατούλης: Ποιες μονάδες θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

You are currently viewing Γιώργος Πατούλης: Ποιες μονάδες θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

15 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων – βιοαποβλήτων – στα πλάνα και η ενεργειακή αξιοποίηση

Στο νέο υπό διαμόρφωση σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και στα θέματα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του στο Συνέδριο της Α Energy με θέμα «Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα».

Το νέο αυτό σύστημα θα έχει: 13-15 διακριτές μονάδες επεξεργασίας, σύμμεικτων και βιοαποβλήτων, έναντι του ενός και μοναδικού ΕΜΑΚ στη Φυλή που υπάρχει σήμερα και το οποίο έχει επίσης μετατραπεί σε Πράσινο Εργοστάσιο όπως τόνισε ο κ. Πατούλης και 4-6 ρεύματα διαχείρισης υλικών, περιλαμβανομένων των βιοαποβλήτων, έναντι των 3 που υπάρχουν σήμερα (σύμμικτα, μπλε κάδος και βιοαπόβλητα).

Θα έχει επίσης πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες με νησίδες, οικίσκους και γωνιές ανακύκλωσης έναντι της αποκλειστικότητας των μπλε κάδων, πολύ περισσότερα υλικά έναντι των 4 υλικών συσκευασίας που υπάρχουν σήμερα, ενώ θα εξασφαλίζεται ευρύτερη συμμετοχή από τους πολίτες.

Σε εξέλιξη διαγωνισμοί ύψους 800 εκ. ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε επίσης στους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο σύνολο τους αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ για 3 νέες μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων προκειμένου να μειωθεί δραστικά η ταφή, όπως επίσης και στις παράλληλες προτεραιότητες που είναι: Η δρομολόγηση διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η προετοιμασία δικτύου 10 μονάδων επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων με δυναμικότητα άνω των 130.00 τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 80 εκ. ευρώ. Η προώθηση άμεσης μείωσης της ταφής, με τη δωρεάν διανομή στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ 200 υπερσύγχρονων καφέ απορριμματοφόρων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και 35.000 καφέ κάδων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Γιώργος Πατούλης, αφού έκανε εκτενή αναφορά σε όλο το σχεδιασμό της Περιφέρειας τόνισε ότι «οι εν εξελίξει προσπάθειες για να σχεδιάσουμε, δρομολογήσουμε και υλοποιήσουμε τις πράσινες επενδύσεις της κυκλικής οικονομίας στην Αττική μπορούν να δώσουν αφορμή για γόνιμο και πλούσιο προβληματισμό.

Αν πραγματικά θέλουμε να επιταχύνουμε την πορεία της χώρας μας προς την πράσινη οικονομία, αν θέλουμε περισσότερες και καλύτερες πράσινες επενδύσεις, πρέπει να σκεφτόμαστε και κυρίως να δράσουμε έχοντας στο μυαλό μας ότι η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, ένα νέο μοντέλο πολιτικής διαχείρισης που θα συνδυάζει το όραμα με το μάνατζμεντ, την ανάγκη με την αποτελεσματικότητα, την διαχείριση πόρων με την περιβαλλοντική προστασία, την τεχνολογία με μια νέα ψηφιακή, αξιόπιστη δημοκρατία που θα φέρνει στο κέντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους».

  • Γιώργος Πατούλης και Μανώλης Γραφάκος - τιμητική διάκριση περιφέρειας Αττικής
  • Γιώργος Πατούλης

Τιμητική διάκριση για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της ανακύκλωσης και για το πρόγραμμα Green City

Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκε Τιμητική Διάκριση στον Περιφερειάρχη Aττικής, για τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην προώθηση έργων και πρακτικών που ανοίγουν το δρόμο στην κυκλική οικονομία και στο πλαίσιο αυτής στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και βιομάζας στη χώρα μας. Την τιμητική πλακέτα απένειμε, στον Περιφερειάρχη Αττικής, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Μανώλης Γραφάκος.