Γιώργος Αρβανιτίδης: Επιδότηση και των συστημάτων όπου έχουμε ελληνική παραγωγή

You are currently viewing Γιώργος Αρβανιτίδης: Επιδότηση και των συστημάτων όπου έχουμε ελληνική παραγωγή

Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Επιδότηση ελληνικής παραγωγής, χρηματοδότηση και για Ενεργειακές Κοινότητες.

Την πρόταση να εξεταστεί η επιδότηση συστημάτων, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες όπου υπάρχει σημαντική ελληνική παραγωγή, έκανε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στο φόρουμ «ΗΜΕΡΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ». Παράλληλα έθεσε και το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των συσκευών που θα αποσυρθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτήσεων αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των πράσινων επενδύσεων, ο κ. Αρβανιτίδης επεσήμανε ότι κυρίως ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να έχει πιο ενεργή συμμετοχή και να διευκολύνει επιχειρηματικά project Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως επίσης και τα μικρά και μεσαία έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράταση προγράμματος ψυγείων – κλιματιστικών

Ειδικότερα και αναφερόμενος στην ανάγκη τόνωσης της ελληνικής οικονομία μέσω της προώθησης της καινοτομίας στις «πράσινες» τεχνολογίες και τις υποδομές Α.Π.Ε., ο κ. Αρβανιτίδης επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να παραμείνουμε σε απλά προγράμματα επιδοτήσεων αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών». Ένα πρόγραμμα που όπως είπε είναι μεν θετικό, αλλά πολύ πρόχειρα σχεδιασμένο και θα πρέπει να δοθεί από τώρα παράταση προκειμένου να προλάβουν οι τεχνικοί να πιστοποιήσουν τις συσκευές και ο κόσμος να βρει και να αγοράσει αυτό που θέλει. Παράλληλα, υπάρχει εδώ και το θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των συσκευών που θα αποσυρθούν και των επικίνδυνων υλικών και υγρών που αυτά έχουν.

«Πόσο έτοιμοι είμαστε για τέτοια προγράμματα, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές ή αντί να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας για να προστατέψουμε το περιβάλλον δημιουργήσουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση;».

Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής «πράσινων» υλικών

Αναφερόμενος εξάλλου στο RePowerEU, επεσήμανε ότι αυτό δεν θα πρέπει να έχει μόνο την πτυχή για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, αλλά και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής σε ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και πηγές ενέργειας.
Για να προσθέσει, ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και εμείς κυρίως στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και παραγωγής «πράσινων» υλικών, «πράσινων» συσκευών και τεχνολογιών που αυτές θα μας οδηγήσουν στην «πράσινη μετάβαση».

Χρηματοδότηση Ενεργειακών Κοινοτήτων

Σε ότι αφορά την «πράσινη» μετάβαση στη χώρα μας συνολικότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επανέλαβε την θέση του κόμματος σύμφωνα με την οποία, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τοπική και αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κυρίως δε, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πιο δυναμικό ρόλο στο εγγύς μέλλον. Για να γίνει όμως αυτό, οι Ενεργειακές Κοινότητες χρειάζεται να στηριχθούν, τόσο από την πολιτεία, όσο βέβαια και από τον τραπεζικό τομέα και να μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Από αυτή την άποψη, θα πρέπει, κυρίως ο τραπεζικός τομέας, να έχει πιο ενεργή συμμετοχή και να διευκολύνει επιχειρηματικά project Ενεργειακών Κοινοτήτων και όχι μόνο μεγάλων εθνικών και διεθνών επενδυτών. Για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδια στην ομότιμη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις και τις διασυνδέσεις μικρών και μεσαίων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Από παθητικοί καταναλωτές ενεργητικοί παραγωγοί

Αντίθετα, μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και νέες startup πρέπει να διευκολυνθούν με κεφάλαια, ώστε να αναπτύξουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις δραστηριότητές τους σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας: Από την παραγωγή ενέργειας, μέχρι έργα για την αποθήκευση ενέργειας και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων, με κεντρικό στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών για όλους τους καταναλωτές.

Αυτό θα προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία, δίνοντας την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στα χέρια των ανθρώπων, θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια καθώς οι πολίτες από παθητικοί καταναλωτές θα γίνουν ενεργητικοί παραγωγοί (prosumers) και επιπλέον θα μειώσει
σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση από άλλες πηγές, τόσο των νοικοκυριών, όσο και κατ’ επέκταση και της ίδιας της χώρας.

Παρακολουθήστε εδώ, το βίντεο της ομιλίας του κ. Γιώργου Αρβανιτίδη.