Αντιπυρικές ζώνες και δεξαμενή νερού «θωράκισαν» την ΒΙΠΕ – Ασύλληπτες θα ήταν οι συνέπειες αν περνούσε η φωτιά στα εργοστάσια…
Στο παρά πέντε, σώθηκε η Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, από την καταστροφική φωτιά που κατακαίει για δεύτερο 24ωρο την ακριτική περιοχή και «πολιορκεί» το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που έχει βέβαια εκκενωθεί.
Ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής, Πρόεδρος της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών, περιγράφει στην A Energy, τις δραματικές στιγμές που έζησαν και δυστυχώς συνεχίζουν να ζουν οι εκεί εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Πέραν αυτού, επισημαίνει, τον συνεχιζόμενο κίνδυνο από τις αναζωπυρώσεις στις αρχικές εστίες της φωτιάς, το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και φυσικά εκφράζει τη λύπη του για τα θύματα της φωτιάς.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, θωρακίστηκε στο παραπέντε και καθώς το πύρινο μέτωπο εξελισσόταν με απίστευτη ταχύτατα σε απόσταση ελάχιστων εκατοντάδων μέτρων πάνω από την ΒΙΠΕ. Σώθηκε, λόγω των αντιπυρικών ζωνών που δημιούργησαν γύρω από την περιοχή, στρατός και πυροσβέστες, ενώ στη συνολικότερη θωράκισή της, συνέβαλε και το νερό της μεγάλης δεξαμενής που λειτουργεί στο επιχειρηματικό πάρκο.
Ο αυξημένος κίνδυνος από τα εγκεταλελλειμέναν κτίρια
Σε περίπτωση, που η φωτιά περνούσε στις εγκαταστάσεις, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες. Κι αυτό, γιατί στην είσοδο της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται διψήφιος αριθμός εγκαταλελειμένων κτιρίων επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν εδώ και δεκαετίες, με τις τράπεζες να τα διατηρούν δυστυχώς σε αυτήν την «νεκρή» κατάσταση. Δεδομένου, ότι τα κτίρια αυτά, είναι παντελώς αφύλακτα και με διάφορα υλικά στο εσωτερικό τους θα έπιαναν αμέσως φωτιά που θα έκαιγε επί μέρες…
Αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, να σωθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Γιορδαμλής, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την ΒΙΠΕ, με τις φλόγες να το πολιορκούν έξω σχεδόν από το προαύλιο. Βέβαια, τόσο το Νοσοκομείο, όπως επίσης και 12 οικισμοί από τους οποίους πέρασε η φωτιά έχουν εκκενωθεί.
Το δυσάρεστο είναι, ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις των αρχικών εστιών, ενώ η φωτιά, κινείται με αστραπιαίες ταχύτητες, που δεν θα μειωθούν αν δεν πέσει ο αέρας. Σε ότι αφορά τις ζημίες στο φυσικό περιβάλλον, στο υπέροχο δάσος της Δαδιάς αλλά και οι υλικές καταστροφές σπιτιών, εκκλησιών, εκκλησιών και χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργημένης γης είναι ανυπολόγιστες.
Οι εγκατεστημένες στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν επιπλέον το πρόβλημα της μεταφοράς των προϊόντων τους, λόγω του ότι εδώ και τρεις μέρες που μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, κλείνει η Εγνατία Οδός, ανάλογα με την εξέλιξη της φωτιάς.
Σε ότι αφορά τα πραγματικά αίτια της φωτιάς, ο κ. Γιορδαμλής, εκτιμά ότι ανάμεσα στις θεωρίες περί εμπρησμών και σε άλλα πιθανά αίτια, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά όπως πάντα είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθούν τα πραγματικά αίτια. Εξάλλου, σχολιάζοντας το φαινόμενο των έντονων μεταναστευτικών ροών από Τουρκία, το επιβεβαιώνει και από τη δική του πλευρά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε μέρα, περνάνε δεκάδες πρόσφυγες από τον φράκτη του Έβρου και εισχωρούν στις περιοχές μας…».
Φωτιά στις ΒΙΠΕ: Ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί
Στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας πάντως, έχει σημάνει συναγερμός, καθώς, πριν την ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, κινδύνευσαν και οι δυο Βιομηχανικές Περιοχές του Βόλου, με την μία μάλιστα από τις δυο να έχει υποστεί σημαντικές ζημίες.
Στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας κ. Δημήτρης Λειβαδάρος, με αφορμή τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιών ανά την Ελλάδα ακόμη και σε βιομηχανικές περιοχές, υπενθύμισε την ανάγκη προληπτικών μέτρων και διατήρησης καθαρού του περιβάλλοντα χώρου των εγκαταστάσεων.
Σίγουρο είναι, ότι με αφορμή αυτήν την πρωτοφανή για τη χώρα μας εξέλιξη των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανικές ζώνες θα είναι καλό να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες και να οργανώσουν επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα στο βαθμό ασφαλώς που μπορούν να αυτοοργανωθούν.