Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ: Να στηριχθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνοδεύονται από συσσωρευτή

You are currently viewing Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ: Να στηριχθούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα που συνοδεύονται από συσσωρευτή

Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία μεταξύ τους

Στο στόχο να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα που συνοδεύονται και από συσσωρευτή για αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο επιχειρηματικό Φόρουμ, με θέμα “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά: αυτοπαραγωγή – εμπόριο – μεταποίηση – χρηματοδότηση”. Για να προσθέσει ότι, θα πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία μεταξύ τους.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΠ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς και το επενδυτικό φόρουμ Α Εnergy και την παρακολούθησαν περίπου 240 επιχειρήσεις, στελέχη της αγοράς και άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση, έχει επιταχύνει de facto την ενεργειακή μετάβαση, ασκώντας σοβαρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της αλλαγής του μείγματος της πολιτικής για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την εγκατάλειψη ιδεοληψιών, αλλά και της, όπως αποδείχθηκε, ζημιογόνας άγνοιας των τοπικών κοινοτήτων για τα απορρέοντα οφέλη στη διαμόρφωση του κόστους ζωής από τις ΑΠΕ.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της ομιλίας του κ. Β. Κορκίδη.

Το “RePower EU” αλλάζει τα δεδομένα στα νέα εμπορικά κτίρια

Παραθέτοντας τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, που έφθασε στο πρώτο δεκάμηνο του περασμένου έτους το 47,1% και ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι, με βάση το “RePower EU”, από το 2026, δηλαδή σε τρία χρόνια, θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα δημόσια και εμπορικά και, από το 2029, στις νέες κατοικίες.

Στιγμιότυπο πάνελ του επιχειρηματικού φόρουμ "Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά". 
Από τα δεξιά στα αριστερά οι κκ Ιωάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ, 
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος ΣΒΑΠ, Ιωάννης Μελάς, Βουλευτής Α' Πειραιώς.
Στιγμιότυπο πάνελ του επιχειρηματικού φόρουμ “Επενδύοντας στα Φωτοβολταϊκά – Αυτοπαραγωγή”.
Από τα δεξιά στα αριστερά οι κκ Ιωάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΒΕΠ,
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος ΣΒΑΠ, Ιωάννης Μελάς, Βουλευτής Α’ Πειραιώς.

Περισσότερες επενδύσεις ΑΠΕ στις επιχειρήσεις

Στόχος είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα που συνοδεύονται και από συσσωρευτή για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα. Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, εγκαίρως σημείωσε την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ, επίσης, θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα, ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Η λύση «3 Α» και η χρηματοδοτική στήριξη

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη λύση “3 Α” (Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση), που πρότεινε το Επιμελητήριο στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία συνάδει με την “ηλιακή στρατηγική” της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι, στο πλαίσιο συζήτησης στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας τους, που διεξήχθη παρουσία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), κας Αθηνάς Χατζηπέτρου, διερευνήθηκε και το ζήτημα της χρηματοδοτικής στήριξης επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να μετατρέψει αυτήν την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία, για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από τα κόστη αποπληρωμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος.