Αυλαία για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα

You are currently viewing Αυλαία για την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα

Απολογισμός του συνεδρίου που κατέγραψε τη νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων – βιομάζας

Μια νέα πραγματικότητα, την Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων – Βιομάζα, κατέγραψε με ακριβή και πρωτότυπα στοιχεία, παραδείγματα εφαρμογών – τεχνολογιών, αλλά και με ειλικρινή αντιμετώπιση από την πλευρά της αρμόδιας Πολιτείας, το συνέδριο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΒΙΟΜΑΖΑ – ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 Νοεμβρίου 2022, παρακολουθήσαν 230 άτομα, διοικητικά στελέχη και πολιτικές ηγεσίες Περιφερειών και άλλων αρμόδιων φορέων, εκπρόσωποι αξιόλογων επιχειρηματικών συνδέσμων και εταιρειών του περιβαλλοντικού και ενεργειακού χώρου, επενδυτές, μελετητές και στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ

Πριν ξεκινήσει επίσημα η εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, εξήγησε αναλυτικά τον σχεδιασμό και τους στόχους του ΥΠΕΝ σε σχέση με τη νέα προτεραιότητα και τα αμέσως επόμενα βήματα.

Δέχτηκε, επίσης, καίριες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, σε σχέση με το πώς η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και οι αναγκαίες υποδομές θα αποτυπωθούν πλέον στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η έναρξη της απογευματινής ενότητας για την βιομάζα – βιοαέριο έγινε από τον κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, Γενικό Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, ο οποίος εξειδίκευσε στην ανάγκη μεγαλύτερης ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας.

Μανώλης Γραφάκος, Άντα Σεϊμανίδη, Κώστας Μουστάκας στο συνέδριο για την Ενεργειακή Αξιοποίηση
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, η κα. Αντα Σεϊμανίδη,
Αρθρογράφος – Επιστημονική Σύμβουλος της Α Energy και ο κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ.

Διαβάστε τις πρωτότυπες παρουσιάσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν πρωτότυπες παρουσιάσεις από 33 αξιόλογους ομιλητές, οι οποίοι συνεισέφεραν καθένας από την δική τους πλευρά στο σύνθετο πάζλ που αφορά την έλευση της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων – βιομάζας στη χώρα μας.

Σχετικά άρθρα και παρουσιάσεις μπορείτε να βρίσκετε συγκεντρωμένα εδώ.

Σε ότι φορά το τεύχος συμπερασμάτων του συνεδρίου θα αποσταλεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους αποδέκτες στα τέλη Νοεμβρίου.

Ομιλητές του συνεδρίου ήταν: Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ΚΜ Μιχάλης Γεράνης, η κα. Λένα Μπέλση, Πρόεδρος ΣΕΠΑΝ – Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, η κα Μαρία Λοϊζίδου, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, ο κ. Ιωάννης Μπρίκης, Business Manager, Γραφείο Ελλάδας, SUEZ, ο κ. Χρήστος Τσομπανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, ENVIROPLAN ΑΕ, ο κ. Φάνης Τσιλιώνης, Διευθυντής Τμήματος Σχεδιασμού, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο κ. Κων/νος Κυριακόπουλος, Διευθυντής ΔΕΤΕΠΑ, ο κ. Νικόλαος Περδικάρης, Επικεφαλής Λειτουργιών και ο κ. Γεώργιος Πανούσης, Υπεύθυνος Ενεργειακών Έργων αντίστοιχα της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε, ο κ. Ιωάννης Φραντζής, Σύμβουλος Περιβαλλοντικών Έργων, ο κ. Παναγιώτης Παπαδέας, Διευθυντής Περιβάλλοντος και Ποιότητας, ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, ο κ. Δημήτρης Λιανός, Διευθυντής Εργοστασίου, Halyps Building Materials S.A.

Eνεργειακή αξιοποίηση βιομάζας – βιοαάεριο – ανανεώσιμα καύσιμα

Τις προοπτικές της ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας, βιοαερίου και εναλλακτικών καυσίμων παρουσίασαν ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, Υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου, Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ, ο κ. Νίκος Δαμάτης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας – ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος, Ελληνικός Σύνδεσμός Παραγωγών Βιοαερίου – ΕΣΠΑΒ, ο κ. Χρήστος Χασαπόπουλος, Διευθυντής Λειτουργίας Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Ελλάδας, ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, ο κ. Οδυσσέας Ρηγόπουλος, Διευθυντής Ανανεώσιμων Καυσίμων, Βlue Grid, ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Director, Bioenergy Europe, η κα Βασιλική Στεργίου, στέλεχος, Eunomia Research & Consulting κα.

Στο συντονισμό με εισαγωγικά σχόλια των ενοτήτων του συνεδρίου, συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, ο κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος, ο κ. Κωνσταντίνος Μουστάκας, Γενικός Γραμματέας και η κα Αντα Σεϊμανίδη, Αρθρογράφος – Επιστημονική Σύμβουλος της Α Energy και του ΣΔΙΤ Forum.

  • Στιγμιότυπο από το συνέδριο Eνεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων - Βιομάζα
  • Στιγμιότυπο από το συνέδριο Eνεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων - Βιομάζα
  • Στιγμιότυπο από το συνέδριο Eνεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων - Βιομάζα
  • Στιγμιότυπα από το συνέδριο Eνεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων - Βιομάζα

Οι βραβεύσεις

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων σε φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση έργων και πρακτικών που ανοίγουν το δρόμο στην κυκλική οικονομία και στο πλαίσιο αυτής στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και βιομάζας στη χώρα μας.

Διοργάνωση – Συνεργαζόμενοι Φορείς

Διοργανωτές ήταν η Α Energy και το ΣΔΙΤ Forum που έχουν ασχοληθεί διαχρονικά με θέματα περιβαλλοντικών υποδομών και με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Επιστημονικός Εταίρος της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, ενώ Supporting partner ήταν το έγκυρο site της Αυτοδιοίκησης ΟΤΑVOICE.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έλαβε μέρος σειρά αξιόλογων επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων όπως: ΣΕΠΑΝ – Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ – Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, ΕΛΕΑΒΙΟΜ – Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας, ΕΣΠΑΒ – Ελληνικός Σύνδεσμός Παραγωγών Βιοαερίου, ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ΚΑΠΕ, Bioenergy Europe κα.

Χορηγοί – Υποστηρικτές

Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Χορηγός ήταν ο όμιλος εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε και Υποστηρικτής η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Contributors ήταν οι εταιρείες ENVIROPLAN ΑΕ και I. FRANTZIS & ASSOCIATES LTD.

Χορηγοί Επικοινωνίας

Ανάμεσα στους Χορηγούς Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι τα sites B2GREEN, ΟΤΑVOICE, το MARITIME, το περιοδικό WATER&WASTE κα.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τ: 210 6912183 | 210 6912505 | Κ: 6978373031& 6974904165
email: office@aenergy.gr / office.aenergy@gmail.com