Νέα αγορά ρύπων, αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας: Οι προτάσεις Σκυλακάκη για την βιομηχανία, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας – ΣΒΣΕ

You are currently viewing Νέα αγορά ρύπων, αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας: Οι προτάσεις Σκυλακάκη για την βιομηχανία, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας – ΣΒΣΕ
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση του ΣΒΣΕ.

Χωρίς αναφορά στην αναμενόμενη επιδότηση ρεύματος της βιομηχανίας, ο υπουργός ΠΕΝ επέμεινε στην αξιοποίηση της νέας αγοράς ρύπων ξεκινώντας από τα Δάση

Στην αξιοποίηση από τη βιομηχανία της νέας αγοράς ρύπων που διαμορφώνεται ξεκινώντας από τα Δάση, καθώς επίσης στην αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας, επέμεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας – ΣΒΣΕ, με την ευκαιρία της 41ης τακτικής Γενικής του Συνέλευσης.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός ΠΕΝ, δεν έκανε καμία αναφορά στην αναμενόμενη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος της βιομηχανίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ/MWh που παραμένει σε εκκρεμότητα στην Κομισιόν.

Αντίθετα,αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους το ΥΠΕΝ σκοπεύει να ενισχύσει τη βιομηχανία στο ενεργειακό κομμάτι, επέμεινε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση από πλευράς της, της νέας αγοράς ρύπων που θα δημιουργήσει το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών που προωθεί το υπουργείο (ΣΣ Πρόκειται για την εισαγωγή της δυνατότητας εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων στο πλαίσιο μιας νέας αγοράς πιστοποιημένης βιομάζας στην Ελλάδα, με κίνητρα σε συνεταιρισμούς και ιδιωτικές εταιρείες, ώστε μαζί με τον εκσυγχρονισμό της δασικής υπηρεσίας, να βελτιωθεί η διαχείριση των δασών και επομένως η προστασία τους από καταστροφικές πυρκαγιές).

Έμφαση στη διευκόλυνση των ρύπων

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα αναζητηθούν άμεσα και άλλα καινοτόμα εργαλεία που θα διευκολύνουν το θέμα των ρύπων. Αναφερόμενος εξάλλου συνολικότερα στην ανάγκη για κλιματική προσαρμογή, επεσήμανε ότι αυτή συνεπάγεται για την εγχώρια βιομηχανία, την κατασκευή και συντήρηση ακόμα πιο ανθεκτικών βιομηχανικών υποδομών που θα αντέχουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ΑΠΕ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι η προώθησή τους, εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια, προσβλέποντας, σε ακόμα χαμηλότερο κόστος, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η καμπύλη καινοτομίας δεν έχει εξαντληθεί. Αναφερόμενος στο γνωστό πρόβλημα της επάρκειας ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο, εκτίμησε με πολύ ρεαλιστικό και ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις, τόσο από τον ΑΔΜΗΕ, όσο και από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα επαρκέσουν προσεχώς για να καλύψουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη βιομηχανία.

Φωτογραφία με ρύπους CO2 και Βιομηχανική Περιοχή. 
Νέα αγορά ρύπων, αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας:

Δεν επαρκούν οι επενδύσεις στα δίκτυα – Αναγκαία η αποθήκευση

Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια της βιομηχανίας και της μεταποίησης, προέτρεψε στην επιλογή του συνδυασμού ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας , που αποτελεί άλλωστε και στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΝ. Ο κ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε επίσης στη σημασία αξιοποίησης απο τη βιομηχανία και άλλων εργαλείων που θα υπάρξουν για τη διαχείριση της ενέργειας. Για να προσθέσει, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επιδοτεί τον λογαριασμό ρεύματος του μέσου καταναλωτή, ότι τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις ρεύματος προέρχονται από έναν «κουμπαρά» και ότι σε κάθε περίπτωση, πρωτοβουλίες όπως τα μέτρα που θα υπάρξουν για την ρευματοκλοπή, συμβάλλουν έμμεσα στον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους και για την βιομηχανία.

Ο υπουργός ΠΕΝ ήταν ρεαλιστικός και στις συνολικότερες τοποθετήσεις του για την οικονομία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το 2022 η χώρα μας πλήρωσε 6 δις. αντί για 2,5 δις. που ήταν αρχικά προϋπολογισμένα για φυσικό αέριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών. Το ποσόν αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2,5%. Παρολαυτά πετύχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%, πλην όμως με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Αυτό όμως, με το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος που έχουμε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι΄αυτό στο ΥΠΕΝ είμαστε αποφασισμένοι σε μεταρυθμίσεις για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος, ακόμα και «ξεβολεύοντας» κάποιους. Αναφερόμενος τέλος στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης,ανέφερε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει πότε ξανά τόσο μεγάλες ενισχύσεις και το υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει πλήρως τις παρεχόμενες δυνατότητες για την μείωση του ενεργειακού κόστους και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.