Νίκος Μάντζαρης: ποιό το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

You are currently viewing Νίκος Μάντζαρης: ποιό το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το ακριβές χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων σε συμφωνία με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ προτείνει ο κ. Μάντζαρης.

Η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ (27 Δεκεμβρίου 2021) να επιτρέψει σε τέσσερις λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν απρόσκοπτα ως το 2025 και σε δύο που προορίζονταν να κλείσουν το 2022, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως το 2023,δεν πέρασαν βέβαια απαρατήρητες από την επικαιρότητα και τον σχολιασμό των ημερών. «Τηρούμε τελικά το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ή όχι;», διερωτώνται εύλογα αρμόδια στελέχη του ενεργειακού χώρου.

Αναλυτική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει σε ενδιαφέρον άρθρο του ο κ. Νίκος Μάντζαρης αναλυτής πολιτικής, του Green Tank. Δεδομένου ότι το θέμα της απολιγνιτοποίησης στη χώρα μας, παραμένει στο επίκεντρο της ενεργειακής επικαιρότητας μαζί βέβαια με την ενεργειακή κρίση, παλινδρομήσεις σε ό,τι αφορά την πορεία της είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, επισημαίνει ο κ. Μάντζαρης.

χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων: ο κ. Νίκος Μάντζαρης με φόντο το Αμύνταιο
ο κ. Νίκος Μάντζαρης

Σημειώνεται ότι τo Green Tank είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που διαμορφώνει λύσεις πολιτικής για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι δράσεις του  αφορoύν στο τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης: περιβάλλον – οικονομία – κοινωνία, με έμφαση στη: Διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων, Αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση, Μετάβαση προς μία βιώσιμη οικονομία, Προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Σε ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση θυμίζουμε ότι στην πράξη σημαίνει την σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028. Πρώτα των παλαιότερων μονάδων που έχουν τη χαμηλότερη απόδοση και το υψηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, όπως οι μονάδες Αμυνταίου και Καρδιάς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται επιπλέον στους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη. Στη συνέχεια και των υπολοίπων.

Η απόφαση που καταστρατηγεί το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε η επίσημη απόφαση για οριστική απόσυρση των δύο λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια χρονιά κατά την οποία αποσύρθηκαν συνολικά 1656 MW καθαρής λιγνιτικής ισχύος.
Ταυτόχρονα η απόφαση αυτή έκλεισε μια μαύρη σελίδα παραβίασης της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την Ελλάδα. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2015 με τη διεκδίκηση από ΔΕΗ και κυβέρνηση επιπλέον ωρών λειτουργίας για τους λιγνιτικούς σταθμούς της Καρδιάς και του Αμυνταίου. Παρά τις κρυστάλλινες απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τότε ελληνική κυβέρνηση επέμεινε πεισματικά σε παρεκκλίσεις τις οποίες οι σταθμοί δεν δικαιούνταν, πλήττοντας την ήδη φθαρμένη αξιοπιστία της χώρας σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τα υψηλά επίπεδα αέριας ρύπανσης που προέρχονταν από τους δύο αυτούς σταθμούς.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Μάντζαρη όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του  Green Tank