Άμεση απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, μετά τη φωτιά στη Μαγνησία, ζητά ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

You are currently viewing Άμεση απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, μετά τη φωτιά στη Μαγνησία, ζητά ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αν αρχίσει να βρέχει, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει οι φωτιές πάνω στο χώμα στα καμένα θα πάνε στο νερό…

Tην ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, μετά τη φωτιά στη Μαγνησία, επισημαίνει, ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θέτοντας κατεπειγόντως το ερώτημα ποιο είναι το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά.

Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ επίκαιρη ερώτηση ενόψει των βροχών που αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες και παραπέμπει στην λαϊκή ρήση «Ενός κακού μύρια έπονται…»

Ειδικότερα, ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, εξήγησε ότι οι καρκινογόνες ουσίες από τα καμένα, θα περάσουν στο υπέδαφος, με την πρώτη βροχή…

Σε πάχος περίπου 15 km, η δράση αποκατάστασης…

«Σε όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης.

Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμένα θα πάνε στο νερό.

Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθημερο, αν δεν έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ξεκινήσει παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στην μεθοδολογία. Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που ανέφερα.

Και ερωτώ: Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά. Πώς θα γίνει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και ποια θα είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν; »