Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να μειώσουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρισμού, τουλάχιστον κατά 50% έως 60%, πριν από την εφαρμογή των επιδοτήσεων, υποστήριξε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento».
Τα εργαλεία αυτά κατά τον κύριο Φάμελλο, είναι:
Ανώτατο ποσοστό κέρδους στη χονδρεμπορική
Πρώτον, ο καθορισμός ανώτατου ποσοστού κέρδους ανά μονάδα παραγωγής στη χονδρεμπορική (π.χ. 5%), επιλογή που κατά την εκτίμησή του, καταπολεμά την αισχροκέρδεια. Πρόκειται για εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής, που προλαμβάνει τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» και θεσπίζει την υποχρεωτικότητα διμερών προθεσμιακών συμβολαίων. Ήδη, όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, στην Ισπανία και Πορτογαλία εφαρμόστηκε ήδη λύση που δίνει 37% φτηνότερο ρεύμα στα νοικοκυριά και 70% στις επιχειρήσεις
Δεύτερον και σε συνέχεια μόνον του προαναφερθέντος μέτρου, θα ακολουθούσαν οι επιδοτήσεις, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση, οι επιδοτήσεις στηρίζουν και χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη όπως συμβαίνει σήμερα.
Τρίτον, η ομαλή ταυτόχρονη απεξάρτηση του μείγματος από τον λιγνίτη και το φυσικό αέριο και η αποδέσμευση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από το ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, επιλογή που εξυπηρετεί μόνο λίγα ιδιωτικά συμφέρονται και όχι το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον.
Λιγνίτης στο 15% έως 20% της ηλεκτρικής κατανάλωσης
Τέταρτον, η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας με αξιοποίηση του λιγνίτη, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά και κλιματικά όρια (15% έως 20% της ηλεκτρικής κατανάλωσης).
Ενεργειακές Κοινότητες-ευρύ πρόγραμμα εξοικονόμησης
Πέμπτον, η προώθηση των ΑΠΕ με ενεργειακές κοινότητες, σχεδιασμό χωροθέτησης ΑΠΕ, αλλά και της αποθήκευσης ενέργειας και ενός ευρέος προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας.
Έκτον, η αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ προς όφελος της κοινής ωφέλειας, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Τα παραπάνω, στο πλαίσιο εντός συντεταγμένου σχεδίου για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, στη βάση της αρχής «κανείς να μη μείνει πίσω», με ειδική μέριμνα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και έργων αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων.
«Μετάνιωσε» ο Μητσοτάκης για τη φορολόγηση των υπερκερδών;
Πέρα από τις προτάσεις Φάμελλου για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του, ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάλλον μετανιώσει για τη δέσμευσή του να βρεθούν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» της ενέργειας και να φορολογηθούν, αφού η παρουσίαση του πορίσματος της ΡΑΕ στη Βουλή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου».
Αναφέρεται δε ειδικότερα: Πρώτον, στις διαμαρτυρίες των τριών ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι σκέφτονται να προσφύγουν νομικά κατά του πορίσματος της ΡΑΕ ώστε να μη φορολογηθούν.
Δεύτερον, στην πρόσφατη πτώση κατά 25% στην αξία της μετοχής της ΔΕΗ, που προβληματίζει το Μαξίμου, διότι εκτιμάται ότι οφείλεται σε «τιμωρητικές» πωλήσεις από τα μεγάλα ξένα funds που αγόρασαν προ ενός έτους το 17% της επιχείρησης με υποσχέσεις για άφθονα κέρδη, τα οποία όμως καθίστανται αβέβαια στην παρούσα φάση
Τρίτον, στην περαιτέρω συσπείρωση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο αίτημα ελέγχου στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας για να περιοριστεί η αισχροκέρδεια.
Τέταρτον και σημαντικότερο, στην εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα στη χονδρική και λιανική της ενέργειας.
Τι θα προκύψει από την έρευνα που συνεχίζεται; Αν όχι η λειτουργία του καρτέλ που ανεβάζει τις τιμές στη χονδρική, θα φανούν πάντως κατά τον κ. Φάμελλο οι μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρείται να ψαλιδιστούν τα –έστω και υποτιμημένα– υπερκέρδη των παραγωγών με τις εκπτώσεις της λιανικής.
Βαρύ το θέμα, δύσκολο, πλην όμως ζωτικό.
Γι’ αυτό, το φόρουμ A Εnergy θα δημοσιεύσει προσεχώς και άλλες σχετικές απόψεις εκπροσώπων του πολιτικού, ενεργειακού και ακαδημαϊκού χώρου σε μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η συνολική εικόνα και οι όποιες εφικτές λύσεις.