Ποια είναι η αλήθεια για τα οικιακά φωτοβολταϊκά;

You are currently viewing Ποια είναι η αλήθεια για τα οικιακά φωτοβολταϊκά;

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Στέγης, έστειλε στην επιχειρηματική πρωτοβουλία Α-Energy μια επίκαιρη επιστολή- απάντηση σε πρόσφατο άρθρο για τα οικιακά φωτοβολταϊκά της κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Στην επιστολή, αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία που θέτουν πιθανώς εν αμφιβόλω την προοπτική των οικιακών νοικοκυριών. Τη δημοσιεύουμε αυτούσια, θεωρώντας ότι η κατάθεση τεχνοκρατικών στοιχείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, σήμερα που η ενεργειακή κρίση φέρνει επιτακτικά στο προσκήνιο την αυτοπαραγωγή.

Φωτοβολταϊκά Συστήματα Στεγών: Συνοπτική απάντηση από τον ΠΑΣΥΦΩΣ

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Στέγης, – ΠΑΣΥΦΩΣ απαντά με επίκαιρη επιστολή σε άρθρο της κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου, Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στη στέγη: μια εγγυημένη επένδυση 20ετιας για κάθε νοικοκυριό», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα».

1) Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β Συστημάτων Στεγών: Η υπόσχεση στη συνάντηση του ΠΑΣΥΦΩΣ με τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα τον Μάρτιο του 2021 ήταν για μέγιστη ισχύ τουλάχιστον 10kWp, όπου και επιβεβαιώθηκε και από διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ στο συνέδριο της Α Energy στις 20-21/7/21.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ απέστειλε τεχνική έκθεση σύμφωνα με την οποία μπορεί, λόγω βελτίωσης της τεχνολογίας, να αυξηθεί η ισχύς στις στέγες στα 20kWp. Τελικά για άγνωστους λόγους περιορίστηκε στα 6kWp με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα όφελος. Σημειώνεται ότι σε άλλες κατηγορίες Φ/Β αυξήθηκε η επιτρεπόμενη ισχύς.

2) Στο προηγούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ το 2009, η διάρκεια για το ειδικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης ήταν 25έτη … τώρα 20, γιατί; Σήμερα είναι περισσότερο δοκιμασμένη η τεχνολογία και εκτιμούμε θα μπορούσε να αυξηθεί η διάρκεια. Άλλωστε το ίδιο το ΥΠΕΝ το έκανε μονομερώς με το Ν. 4254/2014, όταν παραβίασε τις συμβάσεις μειώνοντας τις τιμές αποζημίωσης και επεκτείνοντας τις συμβάσεις για επιπλέον επτά έτη (από 25 σε 32 έτη) με 9 λεπτά ανά παραγόμενη kWh.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα ρολόγια

3) Επίσης τι γίνεται σήμερα με τη ρήτρα αναπροσαρμογής; Πρέπει γραπτά να ξεκαθαρίζεται στη σύμβαση. Οι καιροί αλλάζουν. Στο προηγούμενο πρόγραμμα προβλέπονταν η ρήτρα αναπροσαρμογής και καταργήθηκε από το ΥΠΕΝ με το Ν. 4254/2014.

4) Net-metering: ναι, με δυνατότητα όμως για περισσότερα ρολόγια (virtual net-metering) αλλά και με αποζημίωση, όχι με δωρεάν διοχέτευση της επιπλέον παραγωγής. Δηλαδή εάν κάτι συμβεί μετά από λίγα έτη στους κατοίκους και το ακίνητο δεν έχει κατανάλωση…; Και αυτό το έχει φροντίσει το ΥΠΕΝ για άλλες κατηγορίες Φ/Β, όχι όμως για τα οικιακά!

5) Σήμερα με την τιμή του Αλουμινίου στα 3,650 και του χαλκού στα 10,150 η τοποθέτηση ενός φ/β στέγης μαζί με τον ΦΠΑ 24% υπερβαίνει τις 11000 ευρώ. Αυτά που γράφονται ένθεν κακείθεν για τιμές εγκατάστασης έως 9000 ευρώ είναι μελέτες του 2019 και 2020.

Περί απόσβεσης και υπόλοιπων χρεώσεων

ρολόι δεδδηε

Στατιστικά, η πραγματική παραγωγή των Φ/Β στέγης απ’ όλη την Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 13500kWh/kWp, επομένως τα 6kwh θα κυμαίνονται από 8000 έως 8500 kWh ετησίως. Αποζημίωση: με 8,7 λεπτά = 700-750 ευρώ/έτος. Μείον 50 ευρώ για ασφάλιση, 150 ευρώ για συντήρηση, καθαρισμό της εγκατάστασης κ.λπ., καθαρά έσοδα περίπου 550 ευρώ και να σε φυλάει ο Θεός μην πάθεις ζημιά. Απόσβεση δεν υπάρχει, η εγκατάσταση δεν συμφέρει.

Συνοψίζοντας, θα κάνεις την εγκατάσταση Έλληνα πολίτη;
Το κόστος της ενέργειας δεν είναι μόνο η αποζημίωση της κιλοβατώρας με 8,7 λεπτά, αλλά και οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που βρίσκονται στο λογαριασμό εκτός των δημοτικών τελών και ΕΡΤ. Η τιμή της σημερινής κιλοβατώρας σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι 11 λεπτά/kwh + ρυθμιζόμενες χρεώσεις = 18-19 λεπτά/kwh.

Άρα 8,7 που θα εισπράττεις + 10 λεπτά που επιπλέον πρέπει να πληρώσεις τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Γιατί;;; Να κάνεις την επένδυση και να σου επιβάλουν κάθε τόσο έκτακτους φόρους και μονομερείς παραβιάσεις των συμβάσεων;;; Τα προγράμματα ανάπτυξης Φ/Β στέγης, αξιοποιώντας τον άπλετο ήλιο, θα ήταν πραγματικά μια ευλογία για τα ελληνικά νοικοκυριά και την τοπική οικονομία. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πλέον, και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

ΔΣ ΠΑΣΥΦΩΣ

λογότυπο πασυφως πανελλήνιος σύνδεσμος για φωτοβολταϊκά