Ομόλογα έργων: Πώς οι πολίτες από χρήστες των έργων θα λειτουργήσουν και ως επενδυτές

You are currently viewing Ομόλογα έργων: Πώς οι πολίτες από χρήστες των έργων θα λειτουργήσουν και ως επενδυτές

Ομόλογα έργων και ανάπτυξη υποδομών δημόσιου ενδιαφέροντος: Διευρύνοντας δυνατότητες

Του Παντελή Λάμπρου*

Την αξιοποίηση της δυνατότητας να μπορεί ο χρήστης ενός έργου να λειτουργήσει και επενδυτικά, επαναφέρει σήμερα στους «Διαλόγους» της επενδυτικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και του ΣΔΙΤForum, o κ. Παντελής Λάμπρου, Συνιδρυτής & CEO της «P&I».

Η σχετική πρόταση, που o κ. Λάμπρου είχε κάνει και παλιότερα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών φόρουμ της Α-Energy, αφορά στην αξιοποίηση των Project Bonds (Ομόλογα Έργων) για την ανάπτυξη υποδομών δημόσιου ενδιαφέροντος.

Σήμερα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και οι πολίτες επιζητούν επιτακτικά υψηλή ποιότητα, λογικό κόστος, ασφάλεια και σταθερότητα στις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Παράλληλα ως φορολογούμενοι, αξιολογούν αυστηρά την κατανομή αυτών που έχουν εισφέρει.

Ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο για υλοποίηση-συντήρηση έργων

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Λάμπρου, σε αυτό το πλαίσιο, που υπαγορεύεται ως αναγκαιότητα από τη συγκυρία αλλά και απαίτηση από την κοινωνία, είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η λειτουργία και η συντήρηση μεγάλων έργων θα πρέπει να υιοθετεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Το οποίο, όχι μόνο θα δημιουργεί και θα παραδίδει αξία στους πολίτες, αλλά επιπλέον θα μπορεί να αμειφθεί (μετρήσιμη αποδοτικότητα) για τη σχετική παροχή υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τους πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη και συντήρηση του.

Ένα τέτοιο επιχειρηματικό μοντέλο θα είναι ελκυστικό και επενδυτικά, ώστε οι πολίτες εκτός από χρήστες των έργων θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως επενδυτές μέσω Ομολόγων Έργων (Project Bonds).

Όταν ο χρήστης συμβάλλει στην επιτάχυνση του έργου

Η δυνατότητα να μπορεί ο χρήστης ενός έργου να λειτουργήσει και επενδυτικά, εμπλουτίζει τα κριτήρια και τη βάση αξιολόγησης του έργου.

Το «αισθητήριο του επενδυτή» μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη επιλογή και κατανομή των διαθέσιμων πόρων, αλλά και να προσελκύσει διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Η δε συμμετοχή των επενδυτών στην ομάδα των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) θα εξορθολογίσει το έργο και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση υλοποίησης του.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εισαγωγή των ομολόγων σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, ώστε η διαφάνεια που θα εξασφαλιστεί να διευρύνει περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν ξέρουμε πώς βλέπουν οι αναγνώστες μας τη συγκεκριμένη πρόταση!

Πάντως εμείς, στην Πρωτοβουλία Α-Energy και στο ΣΔΙΤForum, πληροφορούμαστε συνέχεια για μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων. Κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία με συμμετοχή και από πλευράς χρηστών είναι χρήσιμα.

Άλλωστε, όπως καθημερινά τονίζουμε, τα έργα γίνονται για την κοινωνία και είναι θετικό να «ανοίγουν» περισσότερο προς το επενδυτικό κοινό.

άνδρας με γυαλιά και μπλε γραβάτα που χαμογελάει. Πρόκειται για τον κύριο Παντελή Λάμπρου που μας μιλά για τα ομόλογα έργων

*Ο κ. Λάμπρου, Συνιδρυτής & CEO της Products & Investments | Business Management Consulting, www.p-i.gr, κατέχει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας σε διευθυντικές θέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εφτά χρόνια ως στέλεχος στο χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Μέλος του ΔΣ του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ – ΚΕΜΕΛ, www.kemel.gr. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Ομίλου Τεχνικής Νοημοσύνης – A.I. Catalyst, www.aicatalyst.gr. Αριστούχος διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Πολυτεχνείου Πατρών, INSEAD IEP, υποψήφιος διδάκτορας με θέμα δυναμικά συστήματα και χαοτική δυναμική με εφαρμογή στην οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις.