«Δεν τα βρίσκουν» Δήμοι και ΥΠΕΝ για τη διαχείριση του νερού – Δικό της επιχειρηματικό σχέδιο κατεβάζει η ΚΕΔΕ – Σήμερα συνεδριάζει και η Ένωση ΔΕΥΑ

You are currently viewing «Δεν τα βρίσκουν» Δήμοι και ΥΠΕΝ για τη διαχείριση του νερού – Δικό της επιχειρηματικό σχέδιο κατεβάζει η ΚΕΔΕ – Σήμερα συνεδριάζει και η Ένωση ΔΕΥΑ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ενεργειακά σε ποσοστό 90% είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ, υποστηρίζουν ΚΕΔΕ – Ένωση ΔΕΥΑ και η Πολιτεία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της

«Δεν τα βρίσκουν» οι Δήμοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση του νερού, όπως φάνηκε και στην χθεσινή ενημέρωση της ΚΕΔΕ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, αναφορικά με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έρχεται με διάθεση συζήτησης, ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ θα προσέλθει σε διάλογο με το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο πόσιμο νερό αλλά και αυτό της άρδευσης.

Επιπλέον, οι αιρετοί αμφισβήτησαν τα οικονομικά στοιχεία για τις ΔΕΥΑ που παρουσίασε χθες ο κ. Σκυλακάκης, σύμφωνα μετα οποία οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Νερού έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκατ. ευρώ, 170 εκατ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκατ. ευρώ από δάνεια.

Τα χρέη είναι ενεργειακά σε ποσοστό 90%

Αιχμή του δόρατος για το όλο θέμα είναι τα χρέη των ΔΕΥΑ, που μόνο για το ενεργειακό κόστος αγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η Ένωση ΔΕΥΑ προειδοποίησαν κατ΄επανάληψη από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν συμπαρασύροντας μάλιστα και τα οικονομικά πολλών δήμων. Η Πολιτεία δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν έκτακτοι πόροι, τους οποίους όμως οι δήμοι δεν έλαβαν ποτέ, ενώ συνέχιζαν να χρεώνονται με τιμές οικιακού καταναλωτή και όχι με βιομηχανικό τιμολόγιο.

Παράλληλα είχαν ζητήσει οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί να βεβαιώνονται ως οφειλές μέσω της ΑΑΔΕ, ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, αλλά και σ’ αυτό το αίτημα είχαν εισπράξει αρνητικές απαντήσεις από την Πολιτεία: Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των Ενώσεων ΔΕΥΑ και δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τα χρέη οδήγησε στη συσσώρευση τους. Τα χρέη είναι ενεργειακά σε ποσοστό 90% κι ενώ η Πολιτεία είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει το 60% στις ΔΕΥΑ για να επιμεριστούν, αυτό τελικά δεν έγινε.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Πολιτεία θα καταβάλλει ένα τμήμα του ποσού και το υπόλοιπο θα το δώσει η τοπική αυτοδιοίκηση με 30 χρόνια άτοκο δάνειο. Η Πολιτεία δηλαδή υιοθετεί ακριβώς αυτό το σχήμα και με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά όχι για τις ΔΕΥΑ.

Εν τω μεταξύ σήμερα, μετά την ενημέρωση Σκυλακάκη στην ΚΕΔΕ, συνεδριάζει για το ίδιο θέμα και η Ένωση ΔΕΥΑ, οι οποίες παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκατ. πολίτες της περιφέρειας. Τόσο η Διοίκηση της Ένωσης ΔΕΥΑ δια στόματος του προέδρου της κ. Γ. Μαρινάκη, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεση τους στο κυβερνητικό σχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, θα οδηγήσει σε εργολαβίες για τα έργα από Ομίλους των μεγάλων αστικών κέντρων και κατ’επέκταση σε μεγαλύτερο οικονομικό μαρασμό την ελληνική περιφέρεια.

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος χθες στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ, όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους. Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε, είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σημείωσε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ. Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν, την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.

Για τους εργαζόμενους ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Επίσης, τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμία λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος πάντως του ΥΠΕΝ είναι το επίμαχο νομοσχέδιο να αναρτηθεί εντός του μήνα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι βραχεία καθώς στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η κατάθεση του στη Βουλή και η ψήφισή του εντός του επόμενου μήνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ επισημαίνει σε προχθεσινή της ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια μεταρρύθμιση, η οποία θα εξελιχθεί σε απορρύθμιση καταργώντας τις ΔΕΑ που παρέχουν νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε 5 εκ πολίτες της περιφέρειας.

«Με νόμο πλέον και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των νερών και μάλιστα σε λίγους εκλεκτούς της. Όπως ακριβώς έκανε και με την ενέργεια στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε σε πέντε παρόχους οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του λαού και μάλιστα με τις ευλογίες της. Το ελεγχόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που θα συσταθεί, θα κατευθύνει όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης βιολογικών καθαρισμών, αξίας πολλών δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, στις γνωστές μεγάλες εταιρίες με ΣΔΙΤ με συμβόλαια διαχείρισης των δικτύων από τις εταιρίες για τουλάχιστον τριάντα χρόνια», σημειώνουν.

Κι ενώ ο τόπος «βράζει» για το νερό, αναμένεται η πρόταση της ΚΕΔΕ, από την αποδοχή σημείων, της οποίας οι αιρετοί θεωρούν ότι θα κριθεί και η διάθεση διαλόγου του ΥΠΕΝ γι΄αυτό το τόσο επίμαχο θέμα.